Refleksi Diri

EKPRESIKU...

Friday, December 4, 2015

37 weeks - Semoga Dipermudahkan

Pejam celik pejam celik dah 37 minggu usia kandungan kedua ku ni. Now dah mula dah rasa serba serbi tak kena. Nak duduk berdiri mengiring melentang semua rasa tak selesa. Hehe

Dulu masa ngandungkan Hadif serius aku dah lupa ada tak perasaan yang macam aku lalui sekarang. Tidur malam pun dah tak berapa lena. Nak berjalan dah mengah-mengah, tapi kalo nak ikutkan sekarang..berat badan pun tak berapa nak naik kalo nak bandingkan peknen kan abang dia dulu. Betul la kan orang cakap, setiap anak tu memang lain-lain pengalamannya.

Last week masa 36 weeks aku kena refer ke Hospital Putrajaya, untuk follow up MOD (method of delivery). Maklumlah, dulu macam-macam medical history kan. So, doktor kat Klinik Kesihatan ni pun memang tak boleh nak advise lebih-lebih. Katanya, pakar kat HPJ lebih pakar nak advise m.o.d nihh.

So, bila dah jumpa pakar kat HPJ tu, diorang duk study la kes aku dulu based on record dalam sistem tu. So memacam la jumpa kan, preterm baby, polyhidromnios, laparatomy scar and the list goes on lah. Then bila nurse panggil aku untuk refer dengan sorang doktor ni, aku pun macam debor jugak lah. Tapi memang awal-awal dah cakap kat husband, apa pun cara sama ada bersalin normal or czer, aku redha yang penting itu yang terbaik untuk aku dan baby dalam kandungan aku ni.

Tapi surprise jugak la bila doktor yang consult aku tu boleh tanya pulak aku, "Awak rasa awak boleh bersalin normal tak?"...Aku macam kelu jugak nak menjawab tuh..Patut kita yang patient ni duk tanya opinion dia..ini eh eh..awak pulak yang tanya kita..Tahu lah aku ni bukannya sabariah sangat kann. Aku macam spontan je jawab balik kat doktor tu, "Alamak..doktor tanya saya ke? Patut saya yang tanya doktor ni..". Kekonon dalam nada berseloroh la kan. Iye lah, kalau lah aku punya profesion ni doktor sakit puan, takyah la susah-susah aku mintak opinion dia. Iye dak?

So, bila dah aku cakap macam tu, dia terus refer kes aku ni kat bilik sebelah. Aku memang dah agak sebab doktor kat bilik sebelah tu memang doktor senior then aku pun memang pernah berurusan dengan doktor tu masa aku misscarriage bulan 2 hari tu. Lepas dah habis dia berdiskusi tu, then dia pun bagitahu tengok kan kandungan aku takda masalah, baby pun sihat, saiz pun tak besar sangat.  Kata doktor insyallah aku boleh bersalin normal. ALHAMDULILLAH SYUKUR! Cuma dia ada jugak cakap yang still ada implikasi kalau bersalin normal. Dengan keadaan perut aku yang pernah laparatomy ni, katanya maybe ada juga kebarangkalian dalam 1-2% jahitan lama akan berlaku koyakan.

Kalau ditakdirkan aku boleh bersalin normal, alangkah indahnya rasa. Dah lama nak rasa moment macam ni dan kalau betul aku bersalin normal, aku dapat pecahkan tradisi adik beradik yang lain, Along dan Angah aku memang anak-anak semua bersalin czer. Tapi kalau ditakdirkan Allah sebaliknya, aku terima dengan redha. Yang paling penting, adalah baby sihat, dan aku pun kena lah sihat nak jaga baby kan.

Syukur sangat-sangat. Mengandungkan anak kedua ni rasanya banyak wishlist yang aku nak buat dapat ditunaikan. Even masa time bulan Ramadhan tu gagal puasa penuh (atas nasihat doktor - anemia mommy), tapi syukur dapat jugak Khatam Quran. Dulu masa ngandungkan si hadif berjaya jugak khatam quran cuma ralat sebab tak berkesempatan nak baca surah-surah amalan semasa mengandung.

Bila pregnant kan adik abang ni, memang aku dah tanam niat awal-awal. Alhamdulillah dipermudahkan. Berjaya habiskan baca Surah-surah Amalan Semasa Mengandung (Surah Luqman, Surah Maryam, Surah Yusuf, Surah Al Hujarat, Surah At Taubah, Surah Ar Rahman dan Surah Al Waqiah). Surah Al Waqiah memang setiap minggu aku akan pastikan baca, paling tidak kalau tak boleh baca hari-hari, aku akan baca selang sehari. Sampai rasa macam tak tenang kalau tak baca sehari. Besar sungguh fadhilat surah Al waqiah ni (ada 96 ayat).

Selain daripada tu, aku juga mencuba gagahkan diri untuk bangun Solat sunat Tahajud. Even tak dapat nak bangun tetiap hari, aku akan pastikan sekali dalam seminggu tu aku akan bangun untuk tahajud. Sama juga dengan Solat Dhuha. Cuma kadang-kadang ada sedikit ralat sebab susah betul nak istiqomah dengan amalan-amalan sunat ni. Target nak Solat Taubat berjemaah dengan suami before bersalin ni, insyallah semoga dipermudahkan.

Pregnant kali ni rasa macam banyak sangat benda yang dipermudahkan. Paling rasa lega bila kandungan dalam rahim ni sihat walafiat. Even si ibu ni anemia tak menentu, syukur sesangat baby sihat, heartbeat normal, saiz semuanya normal. Cuma dugaan kali ni adalah kerja yang stress. Sungguh la tak tertahan emosi bila stress dengan kerja. Sebab tu juga aku ni balik kerja, penat cemaner pun mesti nak cari quran..nak baca tenangkan hati..secara tak langsung dapat juga tenangkan baby. 

Papepun, time cenggini memang tengah ready je nak bersalin. Nak kena study balik ilmu nak bersalin, ilmu nak berpantang, ilmu nak menyusukan baby sume. Serius memang jarak 4 tahun dengan abang dia ni, buat aku betul-betul lupa. Haha. 

Semoga segalanya dipermudahkan, insyallah. Ameen!!!



6 yang mengekspresikan diri:

cik hani said...

semoga dipermudahkan segalanya

Ilyana AS said...

Semoga dipermudahkan segalanya Kemn

Ruzana Ibs said...

Alhamdulillah ye sis, pregnant kalini u boleh buat banyak amalan sunnah.
Semoga Allah permudahkan urusan & mendapat anak soleh/solehah kelak.

Nanti baby keluar, selalu2 bacakan ayat Quran. Semoga dia cepat pandai mengaji. ;) TOP HOME REMEDIES TO FIRM SAGGING BREASTS

f.m.y said...

semoga dipermudahkan puan. sama usia kandungan kita. Harap puan dapat melahirkan secara normal. yang penting jangan stress masa menahan sakit. kene senyum. itu yang kawan saya kerap ingatkan. Kalau stress baby akan stress sama. Tu yang selalu berlaku emergency czer sebab heartbeat baby lemah... Apa2 pun kita usaha sama2

mardiana said...

hadif nak dapat adik dah. yahooo!

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...