Refleksi Diri

EKPRESIKU...

Saturday, September 30, 2017

PANAS! PANAS! PANAS! : TANAH LOT BANGLO MURAH DI KELANTAN

Bismillahhirrahmanirrahim...

Assalamualaikum semua,

Saya dengan rasa berbesar hati nak berkongsi peluang memiliki rumah idaman dengan anda semua terutamanya warga KELANTAN! Lokasi di KOK LANAS.

Untuk makluman semua, tanah ini adalah hak milik ibu mertua saya, seorang anak jati Kelantan yang telah lama menetap bermastautin di Kuala Lumpur.

Asalnya mak mertua nak JV dengan pemaju untuk projek PPA1M. Semua dan ready untuk kick off tapi last minit mak mertua cancel sebab dia nak reserve dua (2) lot untuk simpanan sendiri.

Harga sangat murah. Kebanyakan yang tengok harga yang ditawarkan ni ramai yang cakap sangat berbaloi.

Lot banglo ini terhad hanya ada 10 Unit. 3 unit dah terjual. So baki hanya ada 7 unit. Anda boleh memilih keluasan tanah mengikut kemampuan kewangan.

Antara KELEBIHAN memiliki tanah lot banglo ini adalah :

→ Harga penawaran binaan atas tanah sendiri
→ Bermula RM125/kps - RM138/kps
→ Keluasan berdasarkan kemampuan pinjaman anda.
→ Plan Layout citarasa sendiri
→ Lokasi strategik di Kok Lanas dan sesuai utk kediaman dan pelaburan
→ Keluasan Tanah 7000 s/f keatas
→ Bebas Banjir 
→ Berhampiran fasiliti asas seperti Econjaya, Pasar Basah Kok Lanas, SMK Kok Lanas, SK Kok Lanas, SMK Kok Lanas, Kem Desa Pahlawan, Matrikulasi, Politeknik dan lain-lain.

PANAS SEPANASNYA. MASIH BERBAKI 7/10 LOT. 

PT 2824 - 7304 s/f
PT 2825 - 7756 s/f
PT 2826 - 7304 s/f
PT 2827 - 7283 s/f
PT 2828 - 7358 s/f
PT 2829 - 7284 s/f
PT 2830 - 7359 s/f (binaan 2017)
PT 2831 - 8789 s/f (binaan 2017) 
PT 2832 - 7186 s/f
PT 2833 - 8789 s/f (binaan 2017)

Lokasi Batu Tinggi, Kok Lanas. Susur masuk hadapan Econjaya ke Matrikulasi.

Berminat? Terus hubungi   Aidil 017-3078933 / Yusri 012-2655485

 





Share jika bermanfaat!

Friday, September 15, 2017

"Ummi, mati syahid tu apa?"

Takziah buat keluarga mangsa kebakaran Pusat Tahfiz Darul Quran Ittifaqiyah. Sesungguhnya tidak dapat diluahkan dengan kata-kata betapa sedih dan syahdu nya pemergian anak-anak ini bertemu Allah untuk menjadi penghuni syurga abadi.
 
Tiap kali mendengar berita kematian anak-anak kecil, hati saya terlalu rapuh. Saya tidak kuat membaca apatah lagi untuk melihat gambar-gambar / video yg cukup syahdu. Kerana apa? Kerana saya mempunyai seorang anak yang sedang membesar di depan mata tetapi kerap menyebut impian nya nak ke SYURGA.

Sejak anak ini mengenal erti syurga (4 thn) hingga la saat ini (6 thn), dia kerap bertanya mengenai SYURGA. Dan setiap kali itulah akan menyentap jiwa saya. 

"Ummi, kenapa la abang hidup di dunia, kenapa abang tak terus masuk syurga?"

"Ummi, lambat lagi ke nak masuk syurga? Kalau kat syurga abang takpayah susahkan umi temankan abang nak kencing sebab kat syurga kita tak rasa pun nak kencing"

"Ummi, abang dah besar nanti nak jumpa Ronaldo, abang nak islam kan dia. Baru lah boleh jumpa dia di syurga". (Ini kelakar tapi dia sedang memberi mesej kepada saya)

Raya haji tempoh hari kami ziarah kubur di Pekan. Dlm keadaan angin sayup sepoi2 bahasa, dia masih mengajukan soalan yg mendebarkan.

"Ummi, kalau abang mati nanti umi dan daddy datang ziarah abang bacakan Al fatihah kan..abang dengar tak dalam kubur tu?" 

Kali ini umi diam kelu membisu. *___*
 
Pagi tadi seawal subuh, daddy menceritakan kisah menyayat hati mengenai mangsa kebakaran Pusat Tahfiz berkenaan. Begitu kusyuk dia mendengar cerita daddy dipaksanya cerita sampai habis. Dia juga berkeras nak melihat apa yang ditulis dalam nota salah seorang arwah yang telah dikirimkan kepada ibunya sehari sebelum berlakunya tragedi ini. Sekali lagi abang menyentap jiwa ummi dengan soalan ini,

"Ummi, mati syahid tu apa? Macam mana kalau benda tu jadi pada abang ya?"

Begitulah kisah si anak ini. Sentiasa menyentap hati kami dgn soalan2 yg mencemaskan. Semoga abang menjadi anak yg soleh, terang hati menghafal al quran, cuma part nak islam kan Ronaldo tu umi doa yg baik-baik sahaja untuk abang. 

Betapa indahnya syurga yang abang bayangkan. Semoga membesar jadi anak yang soleh ya abang.

Ummi tak boleh la. Baca berita pelajar2 tahfiz ni terus mengingatkan ummi pada abang. 
😒😒😭😭

Love you so much, abang. ❤

#emosisejenisummi 
#myfirstborn
#MuhammadHadifAkhtar
#6yearsold

Tuesday, September 5, 2017

#ProjekMakeOverRuangTamu

Hasil duit menabung..insyallah buat sikit-sikit dulu..nantikan make over ruang tamu si Pencinta Biru..cewahhh


Wednesday, July 5, 2017

Riang Ria Raya : 1 - 5 Syawal

Alhamdulillah, raya kali ini rasanya raya yang paling padat pengisian program menziarahi sanak saudara. Mana tidaknya, kali ni kami betul-betul beraya jelajah Pantai Timur. Mula dari Pahang, terus ke Terengganu dan kemudiannya ke Kelantan. Memang syok beraya sakan! Hehe

1 SYAWAL

Raya pertama kali ini di rumah ayahnda bonda di Pelindung, Kuantan. Macam biasa memang sejenis korge happening dan havoc, tiap kali malam sebelum raya memang kecoh la kami 6 bradik #thenambrads membuat persiapan juadah raya untuk esoknya. Menu kali ni ada Nasi Beriani, Daging kerutuk, rendang tok, nasi impit kuah kacang. Mabeles habis!

Bila beraya bersama keluarga dan adik beradik, memang dah macam tradisi lah baju memang nak kena warna sedondon. Kalau dulu lagi parok, warna pun nak kena sekayu, tapi kali ni kami memasing dah ada family sendiri idak la sanggup nak pakai warna sekayu. Warna senada setona sudeh la asal tak lari dari tema kaler PEACH.


Nak bergambar cantik satu potret nan indah tu kirim salam lah. Nak dapat captured momen cantik pun yang paling baik macam gambar atas ni. Dengan si adik yang menggelicai macam beluncas berkaki ayam nye lagik. Abang dah besar behave sangat, mudah nak ajak bergambar, buat muka pun manis-manis je. Kalau si adik..berlari keliling rumah je kojenye...


Tahun ni sampin abg seri pinjam lagik dari gobok tok abah,..tiap2 tahun mesti nak tertinggal sampin. Dah ler sampin dia tu sama corak dengan sampin anak-anak, kita punya lah eksaited tau beli baju melayu abang dan adik tu sebab nak sedondon sampin dengan si daddy, tapi tu la kena la redha, kita yang merancang Allah yang menentukan. #siscubaredho

Baju Melayu kekanda suami beli je kat Gene Martino. Duk hasut dia beli baju Fattah Amin tapi dia tak mbohh sebab mahai katanya. Gasaklah aku tak kesah sangat sebab tengok cutting baju FA tu macam sesuai orang sado macam dia je pakai. Kalau suami ku yang sejenis berbabat ni macam tak berapa ngam pulak. hehe. Suami suka design baju GM ni sebab paling best tak payah pakai butang. Memang baju ni butang dah siap sedia dijahit so takda lah pepagi raya ko dengar, "butang baju melayu aku mana pahhhh". ^__^
\


Baju aku untuk raya pertama ni beli ready made je kat Prima Valet. Hazab juga ye nak cari baju ready made kaler peach ni. Masyallah aku dah hampir give up dah sebenarnya nak cari baju kaler peach yang berkenan di mata dan juga harga below RM200. Finally dapat lah kat PM ni which is baru prasan rupanya Fazura ada pakai baju ni masa photoshoot kat Amsterdam! hahha #nokjugok #HSCmendoniaaaaa


Baju anak-anak pun beli ready made jugak. Beli pun online je sebab aku dah malas nak pegi mencari kaler peach ni susah nya la punnnn. Ada saiz adik, saiz abang takda. Elok ada saiz abang, saiz adik plak takda. Alhamdulillah dapat juga beli online, bersekali pulak dengan sampin cute ni.

Ummi dan abah pun cantiknya sedondon. Abah nampak letih sebab malam semalam dia dialisis. Tapi tetap nak happy dengan anak cucu yang macam halilintar kat rumah ni.

4 anak perempuan pak Azmaili #AzmailiAngels. Semua dah jadik mak orang. Gigih nak bergambo tengah panaih litlit hanya nak ke natural sunligthting semedang!

Gambar kami 6 beradik bersama bonda dan ayahnda terchentaaaa.

Selfie memang wajib kalo orang pompuan kan! #perempuanfuhh #katanursajat

#thenambrads #siblingslove



Gambar paling okay cucu-cucu bersama tok abah dan tok ummi

Make Up Of The Day #motd



2 SYAWAL

Raya kedua kami dah berada di Terengganu. Tiba di Ganu malam raya pertama tu, kami sewa homestay dekat je dengan rumah nenek. Keluarga dan makin berkembang, memang tak muat kami nak tumpang tidur rumah nenek. Plus taknak susahkan nenek nanti mesti pening nak fikir tempat tidur kami dengan anak-anak kecik lagi. Tu belum masuk sedara mara kami lagi yang akan bermalam di rumah nenek. Rumah nenek di Telok Pasu, Manir. Rumah dikawasan perumahan, bukan rumah di kawasan kampung. 

Kampung di Ganu ni sebelah ummi. Actually atuk (toktan) dan nenek (tokne) kami dedua orang Jerantut, Pahang. Tapi sebab arwah atuk pesara polis, beliau last pencen di Terengganu dah terus menetap di sini sampailah sekarang sebahagian daripada anak-anak beliau membesar di sini.


make up of the day #motd


Sempat bergambar bersama Al Khairid's Clans

 Ummi dan Abah OOTD

 Ummi and her angels #lotsoflove


3 SYAWAL

Raya ketiga pula kami di Kelantan. Kelantan ni kampung sebelah suami. Kedua-dua kampung mertua memang di Kelantan. Biasanya akan balik kampung ayah mertua dulu di pasir Tumboh, kemudian baru kami bermalam di kampung mak mertua di Kok Lanas. Kedua-dua mertua aku memang dah takda mak ayah, yang tinggal hanya adik beradik dan saudara mara mereka je di Kelantan ni. So memang tiap kali balik Kelantan memang meriah kami pegi beraya sakan. Anak-anak pun seronok. Aku memang suka balik Kelantan sebab suasana raya tu memang feeling sangat. Makan pun macam-macam jenis juadah disediakan. Paling favret bila dapat makan ketupat palas manis yang digoreng garing!



 Gambar paling terbaik bersama kedua mertua



4 SYAWAL

Masih beraya di Pasir Tumboh, kampung ayah mertua. Misi beraya biasanya dari pagi sampai ke malam. Kebiasaanya juga orang Kelantan kerap mengadakan kenduri kahwin (bekwoh) pada waktu raya, so kami tak ketinggalan dapat jemputan makan gulai di sini.


 make up of the day #MOTD
 outfit of the day #OOTD

 bersama ibu mertua selaku ketua rombongan raya kita 



Akmar bersama birasnya, Akmar =)




5 SYAWAL

Raya ke-5 kami di Kok Lanas pula. Kali ni beraya tak lama sangat di sini sebab kami bermalam 2 hari di Pasir Tumboh. Raya kelima juga kami bertolak pulang semula ke Pahang untuk menziarahi moyang di Pekan, Pahang. So, #roadtopekan la kite!

 #OOTD raya

Sampai di kampung abah, Kg. Permatang Arang, Pekan, Pahang. Sayu tengok rumah pusaka peninggalan arawah tok ayah (moyang lelaki) semakin uzur. Tak sempat aku nak bergambar dengan rumah nyang sebab rushing pula nak beraya di rumah Ayah Ngah di Kg. Geylang. 


Inilah moyang aku, alhamdulillah sihat walafiat. Walaupun moyang tiri tapi kami sangat sayang dia. Moyang ni banyak jaga kami adik bradik especially adik bongsu aku masa dia kecik. Nyang ni rajin. Rajin jaga kesihatan. Pandai bawak diri, jenis tak harap duit anak cucu. Tapi kami memang diasuh abah untuk sentiasa ziarah nyang di kampung dan sumbangkanlah apa yang patut untuk gembirakan hati dia. Dulu dia tinggal sorang je di rumah pusaka bersebelahan dengan rumah batu ni. Rumah batu ni abah buat khas untuk nyang. Lebih selesa dan selamat untuk dia tinggal kat sini. Semoga nyang sihat selalu ye. Nanti kema balik kita jumpa lagi k!














Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...