Refleksi Diri

EKPRESIKU...

Wednesday, July 5, 2017

Riang Ria Raya : 1 - 5 Syawal

Alhamdulillah, raya kali ini rasanya raya yang paling padat pengisian program menziarahi sanak saudara. Mana tidaknya, kali ni kami betul-betul beraya jelajah Pantai Timur. Mula dari Pahang, terus ke Terengganu dan kemudiannya ke Kelantan. Memang syok beraya sakan! Hehe

1 SYAWAL

Raya pertama kali ini di rumah ayahnda bonda di Pelindung, Kuantan. Macam biasa memang sejenis korge happening dan havoc, tiap kali malam sebelum raya memang kecoh la kami 6 bradik #thenambrads membuat persiapan juadah raya untuk esoknya. Menu kali ni ada Nasi Beriani, Daging kerutuk, rendang tok, nasi impit kuah kacang. Mabeles habis!

Bila beraya bersama keluarga dan adik beradik, memang dah macam tradisi lah baju memang nak kena warna sedondon. Kalau dulu lagi parok, warna pun nak kena sekayu, tapi kali ni kami memasing dah ada family sendiri idak la sanggup nak pakai warna sekayu. Warna senada setona sudeh la asal tak lari dari tema kaler PEACH.


Nak bergambar cantik satu potret nan indah tu kirim salam lah. Nak dapat captured momen cantik pun yang paling baik macam gambar atas ni. Dengan si adik yang menggelicai macam beluncas berkaki ayam nye lagik. Abang dah besar behave sangat, mudah nak ajak bergambar, buat muka pun manis-manis je. Kalau si adik..berlari keliling rumah je kojenye...


Tahun ni sampin abg seri pinjam lagik dari gobok tok abah,..tiap2 tahun mesti nak tertinggal sampin. Dah ler sampin dia tu sama corak dengan sampin anak-anak, kita punya lah eksaited tau beli baju melayu abang dan adik tu sebab nak sedondon sampin dengan si daddy, tapi tu la kena la redha, kita yang merancang Allah yang menentukan. #siscubaredho

Baju Melayu kekanda suami beli je kat Gene Martino. Duk hasut dia beli baju Fattah Amin tapi dia tak mbohh sebab mahai katanya. Gasaklah aku tak kesah sangat sebab tengok cutting baju FA tu macam sesuai orang sado macam dia je pakai. Kalau suami ku yang sejenis berbabat ni macam tak berapa ngam pulak. hehe. Suami suka design baju GM ni sebab paling best tak payah pakai butang. Memang baju ni butang dah siap sedia dijahit so takda lah pepagi raya ko dengar, "butang baju melayu aku mana pahhhh". ^__^
\


Baju aku untuk raya pertama ni beli ready made je kat Prima Valet. Hazab juga ye nak cari baju ready made kaler peach ni. Masyallah aku dah hampir give up dah sebenarnya nak cari baju kaler peach yang berkenan di mata dan juga harga below RM200. Finally dapat lah kat PM ni which is baru prasan rupanya Fazura ada pakai baju ni masa photoshoot kat Amsterdam! hahha #nokjugok #HSCmendoniaaaaa


Baju anak-anak pun beli ready made jugak. Beli pun online je sebab aku dah malas nak pegi mencari kaler peach ni susah nya la punnnn. Ada saiz adik, saiz abang takda. Elok ada saiz abang, saiz adik plak takda. Alhamdulillah dapat juga beli online, bersekali pulak dengan sampin cute ni.

Ummi dan abah pun cantiknya sedondon. Abah nampak letih sebab malam semalam dia dialisis. Tapi tetap nak happy dengan anak cucu yang macam halilintar kat rumah ni.

4 anak perempuan pak Azmaili #AzmailiAngels. Semua dah jadik mak orang. Gigih nak bergambo tengah panaih litlit hanya nak ke natural sunligthting semedang!

Gambar kami 6 beradik bersama bonda dan ayahnda terchentaaaa.

Selfie memang wajib kalo orang pompuan kan! #perempuanfuhh #katanursajat

#thenambrads #siblingslove



Gambar paling okay cucu-cucu bersama tok abah dan tok ummi

Make Up Of The Day #motd



2 SYAWAL

Raya kedua kami dah berada di Terengganu. Tiba di Ganu malam raya pertama tu, kami sewa homestay dekat je dengan rumah nenek. Keluarga dan makin berkembang, memang tak muat kami nak tumpang tidur rumah nenek. Plus taknak susahkan nenek nanti mesti pening nak fikir tempat tidur kami dengan anak-anak kecik lagi. Tu belum masuk sedara mara kami lagi yang akan bermalam di rumah nenek. Rumah nenek di Telok Pasu, Manir. Rumah dikawasan perumahan, bukan rumah di kawasan kampung. 

Kampung di Ganu ni sebelah ummi. Actually atuk (toktan) dan nenek (tokne) kami dedua orang Jerantut, Pahang. Tapi sebab arwah atuk pesara polis, beliau last pencen di Terengganu dah terus menetap di sini sampailah sekarang sebahagian daripada anak-anak beliau membesar di sini.


make up of the day #motd


Sempat bergambar bersama Al Khairid's Clans

 Ummi dan Abah OOTD

 Ummi and her angels #lotsoflove


3 SYAWAL

Raya ketiga pula kami di Kelantan. Kelantan ni kampung sebelah suami. Kedua-dua kampung mertua memang di Kelantan. Biasanya akan balik kampung ayah mertua dulu di pasir Tumboh, kemudian baru kami bermalam di kampung mak mertua di Kok Lanas. Kedua-dua mertua aku memang dah takda mak ayah, yang tinggal hanya adik beradik dan saudara mara mereka je di Kelantan ni. So memang tiap kali balik Kelantan memang meriah kami pegi beraya sakan. Anak-anak pun seronok. Aku memang suka balik Kelantan sebab suasana raya tu memang feeling sangat. Makan pun macam-macam jenis juadah disediakan. Paling favret bila dapat makan ketupat palas manis yang digoreng garing!



 Gambar paling terbaik bersama kedua mertua



4 SYAWAL

Masih beraya di Pasir Tumboh, kampung ayah mertua. Misi beraya biasanya dari pagi sampai ke malam. Kebiasaanya juga orang Kelantan kerap mengadakan kenduri kahwin (bekwoh) pada waktu raya, so kami tak ketinggalan dapat jemputan makan gulai di sini.


 make up of the day #MOTD
 outfit of the day #OOTD

 bersama ibu mertua selaku ketua rombongan raya kita 



Akmar bersama birasnya, Akmar =)




5 SYAWAL

Raya ke-5 kami di Kok Lanas pula. Kali ni beraya tak lama sangat di sini sebab kami bermalam 2 hari di Pasir Tumboh. Raya kelima juga kami bertolak pulang semula ke Pahang untuk menziarahi moyang di Pekan, Pahang. So, #roadtopekan la kite!

 #OOTD raya

Sampai di kampung abah, Kg. Permatang Arang, Pekan, Pahang. Sayu tengok rumah pusaka peninggalan arawah tok ayah (moyang lelaki) semakin uzur. Tak sempat aku nak bergambar dengan rumah nyang sebab rushing pula nak beraya di rumah Ayah Ngah di Kg. Geylang. 


Inilah moyang aku, alhamdulillah sihat walafiat. Walaupun moyang tiri tapi kami sangat sayang dia. Moyang ni banyak jaga kami adik bradik especially adik bongsu aku masa dia kecik. Nyang ni rajin. Rajin jaga kesihatan. Pandai bawak diri, jenis tak harap duit anak cucu. Tapi kami memang diasuh abah untuk sentiasa ziarah nyang di kampung dan sumbangkanlah apa yang patut untuk gembirakan hati dia. Dulu dia tinggal sorang je di rumah pusaka bersebelahan dengan rumah batu ni. Rumah batu ni abah buat khas untuk nyang. Lebih selesa dan selamat untuk dia tinggal kat sini. Semoga nyang sihat selalu ye. Nanti kema balik kita jumpa lagi k!














Tuesday, June 20, 2017

Happy 7th Anniversary

Alhamdulillah syukur. Tahun ni menyambut ulangtahun perkahwinan di bulan Ramadhan bersama 2 anakanda tersayang, dan juga sahabat karib kami dari ke bapaknya, maknya dan anak-anak. Rezeki bulan Ramadhan. Baru je duk sebut nak berbuka makan tomyam, alih-alih diorang ajak kami join Iftar di Restoran Chakri Palace Royal Thai Cuisine, KLCC. 

Thank you Nud and Leen sebab sudi ajak kami join inftar di sini. Kawan-kawan yang baik pun rezeki. Alhamdulillah syukur.







Monday, June 19, 2017

UCAPAN SELAMAT HARI BAPA UNTUK 2 INSAN TERSAYANG



Dah lama nak berkongsi tentang kesihatan ayahanda tersayang. Tapi itula tiap kali jari jemari mula menaip, tiap kali itulah air mata mengalir deras makanya terpaksa jari ini berhenti menaip. 

Sempena HARI BAPA, ayuhlah ku cuba update untuk tatapan semua rakan2 sahabat handai yg mengenali diri ABAH. 

Alhamdulillah. Segala puji bagi Allah. Tiada perkataan yg lebih indah untuk diungkapkan selain memanjat kesyukuran kepada Allah s.w.t. Kesihatan abah semakin hari semakin baik. Cuma terkadang ada juga masa dan ketika abah kelihatan lemah kerana masih meneruskan rutin rawatan dialisis 3 kali seminggu. 

Saat dan memori yg mungkin kami sekeluarga tidak akan pernah lupakan adalah saat abah kembali sedar dari koma setelah hampir 10 hari berjuang dan buktikan abah mendengar setiap doa, bisikan di telinga, rintihan dan tangisan kami untuk abah kembali membuka mata. 

Ketika doktor pakar menjelaskan bahawa kami sekeluarga hendaklah "bersedia" dengan apa jua keadaan yg bakal berlaku, kerana pada ketika itu abah tidak memberi sebarang respon positif dan hanya bergantung sepenuhnya kepada mesin. Ketika inilah sepenuh pengharapan doa dan ikhtiar kami usahakan sekeluarga,  ternyata kun fa ya kun itu adalah benar-benar pasti. 

Allah Maha Pengasih dan Maha Penyayang. Terjaganya abah dari lena yg sebentar itu seolah olah memberi peluang ke-2 kepada kami, anak-anak abah untuk terus berbakti dan menyayangi abah sepenuh jiwa dan raga kami. Mengambil sedikit masa untuk memulihkan keadaan fizikal abah juga memberi erti sebenar tentang kesabaran dan pengorbanan. Paling nyata, kesabaran dan pengorbanan seorang isteri itulah tiada tolok bandingnya. Dimana letaknya syurga isteri kalau bukan berada di sisi suami? Begitulah tinggi nya darjat seorang isteri, kami anak2 masih tidak mampu menandingi kehebatan isteri abah. 

Selamat Hari Bapa untuk ABAH. Kami sentiasa doakan abah diberi kesihatan yang berpanjangan untuk abah terus menjalani kehidupan bersama kami dan beribadat kepada Allah Yang Maha Pencipta. 

Terima kasih Allah kerana memberi peluang kepada kami untuk terus mengucup memohon keampunan daripada kedua ibu bapa kami.
Sayang abah, sayang ummi. Lillahitaala. 

-Anakmu yang degil-

POST KE-2 SEMPENA HARI BAPA


Sabar itu indah. Hadirnya dia dalam hidup saya umpana satu jawapan yg sering saya persoalkan sebelum ini. Entah mengapa saya terus menerima lamaran dia walau perkenalan kami ketika itu baru sahaja mencecah dua minggu. 

Melihat dia, hati saya tenang. Senyuman tak pernah lekang tiap kali saya bertemu dia. Dia tidaklah arif menyusun ayat cinta semanis bunga, tetapi dia sering muncul dengan kejutan yg sudah mampu buat hati saya berbunga. Keikhlasan dia terzahir dari kesungguhan dia untuk memperisterikan saya. Tekad hati untuk menerima lamaran dia, bererti yang kurang pada dia saya terima seadanya. 

Suara dia tegas, langsung tidak menggambarkan perilaku dia. Dia sentiasa menjadi pendengar setia saya dan anak2. Apa jua cerita sekalipun dia mampu dengar dan hayati. Boleh bertolak ansur dalam apa sudut jua kecuali perihal solat. Bersungguh dimarahi dia kalau saya dan anak melengahkan solat. Tiada kompromi.

Ketika ini dia sedang diuji Allah berdepan dengan ujian yg perlukan kesabaran di tahap infiniti. Saya hanya mampu menangis tiap kali dia luahkan perasaan sedihnya. Saya percaya Allah sentiasa mendengar rintihan hatinya. Kerana dia suami yang baik, ayah yang penyayang dan anak yang sangat taat kpd ibu dan ayahnya. 

Sayang, Selamat Hari Bapa. Semoga Allah permudahkan segala urusan dan jauhkan sayang dari segala kemungkaran di dunia dan akhirat. Terima kasih kerana sentiasa membahagiakan hidup kami. Sayang mengajar saya sesuatu yang tak mungkin saya dapat dari orang lain. I love you dunia akhirat. 

#mysoulmate #myhusband #loveofmylife

Love,
Isterimu yang solehah *__*

Wednesday, June 14, 2017

Projek Wakaf Telekung Anjuran PPTD Tahun 2017

#ProjekWakafTelekungPPTD2017

Bismillahirrahmanirrahim. Salam Ramadhan buat semua kaum muslimin dan muslimat.

"Apabila matinya seseorang anak Adam itu maka terputuslah amalannya kecuali tiga (3) perkara iaitu sedekah jariah, ilmu yang dimanfaatkannya dan anak soleh yang sentiasa mendoakan kepada ibu bapanya" - Hadis Riwayat Muslim

Antara HIKMAH yang terdapat di dalam ibadah WAKAF ialah:

🌷menzahirkan pengabdian diri kepada Allah swt
🌷sebagai langkah mendekatkan diri dengan Allah
🌷mendapat kebajikan yang berkekalan walaupun pewakaf telah meninggal dunia
🌷berkongsi manfaat dikalangan umat Islam
🌷ianya dapat mengukuhkan perpaduan dan ekonomi ummah
🌷ianya secara tidak langsung dapat mengekalkan pemilikan dan perkongsian aset umat Islam

Bermula bulan Ramadhan ini, Persatuan Pegawai Tadbir & Diplomatik (PPTD) menganjurkan satu projek WAKAF TELEKUNG dengan kolaborasi bersama Telekungnajwa.

Kepada sesiapa yang  berminat untuk memberi sumbangan berbentuk wakaf ini, ayuh kita ambil peluang ini untuk menyumbang telekung dengan nilai serendah RM30 sahaja bagi setiap telekung yang akan diwakafkan kepada kumpulan sasaran seperti yang tertera di poster ini. 

Untuk makluman semua, pengagihan telekung adalah secara berperingkat mengikut tiga (3) projek Kembara Ramadhan yang turut dianjurkan oleh PPTD. Tentatif program pengagihan telekung adalah seperti berikut:

🌷2-4 Jun 2017
Outreach Bubur Lambuk di Ulu Slim Perak

🌷16-19Jun 2017
Kembara CSR Kedah, Penang dan Perlis

🌷19 Jun 2017
Iftar PPTD di Putrajaya


Sumbangan daripada anda semua amat dialu-alukan untuk sama-sama kita menghulurkan bantuan meringankan beban. Sumbangan boleh terus disalurkan ke nombor akaun seperti yang tertera di poster. Saya mewakili pihak penganjur dengan rendah diri ingin merakamkan penghargaan dan ucapan terima kasih kepada pihak TELEKUNGNAJWA di atas kesudian berkolabarosi bersama PPTD bagi menjayakan program wakaf ini. 



Semoga segala urusan kita akan dipermudahkan Allah. INSYALLAH. 

#WakafTelekung #TelekungWakaf #telekungnajwaXpptd #telekungnajwa #pptd #telekung #wakaf #Ramadhan


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...