Refleksi Diri

EKPRESIKU...

Tuesday, June 20, 2017

Happy 7th Anniversary

Alhamdulillah syukur. Tahun ni menyambut ulangtahun perkahwinan di bulan Ramadhan bersama 2 anakanda tersayang, dan juga sahabat karib kami dari ke bapaknya, maknya dan anak-anak. Rezeki bulan Ramadhan. Baru je duk sebut nak berbuka makan tomyam, alih-alih diorang ajak kami join Iftar di Restoran Chakri Palace Royal Thai Cuisine, KLCC. 

Thank you Nud and Leen sebab sudi ajak kami join inftar di sini. Kawan-kawan yang baik pun rezeki. Alhamdulillah syukur.







Monday, June 19, 2017

UCAPAN SELAMAT HARI BAPA UNTUK 2 INSAN TERSAYANG



Dah lama nak berkongsi tentang kesihatan ayahanda tersayang. Tapi itula tiap kali jari jemari mula menaip, tiap kali itulah air mata mengalir deras makanya terpaksa jari ini berhenti menaip. 

Sempena HARI BAPA, ayuhlah ku cuba update untuk tatapan semua rakan2 sahabat handai yg mengenali diri ABAH. 

Alhamdulillah. Segala puji bagi Allah. Tiada perkataan yg lebih indah untuk diungkapkan selain memanjat kesyukuran kepada Allah s.w.t. Kesihatan abah semakin hari semakin baik. Cuma terkadang ada juga masa dan ketika abah kelihatan lemah kerana masih meneruskan rutin rawatan dialisis 3 kali seminggu. 

Saat dan memori yg mungkin kami sekeluarga tidak akan pernah lupakan adalah saat abah kembali sedar dari koma setelah hampir 10 hari berjuang dan buktikan abah mendengar setiap doa, bisikan di telinga, rintihan dan tangisan kami untuk abah kembali membuka mata. 

Ketika doktor pakar menjelaskan bahawa kami sekeluarga hendaklah "bersedia" dengan apa jua keadaan yg bakal berlaku, kerana pada ketika itu abah tidak memberi sebarang respon positif dan hanya bergantung sepenuhnya kepada mesin. Ketika inilah sepenuh pengharapan doa dan ikhtiar kami usahakan sekeluarga,  ternyata kun fa ya kun itu adalah benar-benar pasti. 

Allah Maha Pengasih dan Maha Penyayang. Terjaganya abah dari lena yg sebentar itu seolah olah memberi peluang ke-2 kepada kami, anak-anak abah untuk terus berbakti dan menyayangi abah sepenuh jiwa dan raga kami. Mengambil sedikit masa untuk memulihkan keadaan fizikal abah juga memberi erti sebenar tentang kesabaran dan pengorbanan. Paling nyata, kesabaran dan pengorbanan seorang isteri itulah tiada tolok bandingnya. Dimana letaknya syurga isteri kalau bukan berada di sisi suami? Begitulah tinggi nya darjat seorang isteri, kami anak2 masih tidak mampu menandingi kehebatan isteri abah. 

Selamat Hari Bapa untuk ABAH. Kami sentiasa doakan abah diberi kesihatan yang berpanjangan untuk abah terus menjalani kehidupan bersama kami dan beribadat kepada Allah Yang Maha Pencipta. 

Terima kasih Allah kerana memberi peluang kepada kami untuk terus mengucup memohon keampunan daripada kedua ibu bapa kami.
Sayang abah, sayang ummi. Lillahitaala. 

-Anakmu yang degil-

POST KE-2 SEMPENA HARI BAPA


Sabar itu indah. Hadirnya dia dalam hidup saya umpana satu jawapan yg sering saya persoalkan sebelum ini. Entah mengapa saya terus menerima lamaran dia walau perkenalan kami ketika itu baru sahaja mencecah dua minggu. 

Melihat dia, hati saya tenang. Senyuman tak pernah lekang tiap kali saya bertemu dia. Dia tidaklah arif menyusun ayat cinta semanis bunga, tetapi dia sering muncul dengan kejutan yg sudah mampu buat hati saya berbunga. Keikhlasan dia terzahir dari kesungguhan dia untuk memperisterikan saya. Tekad hati untuk menerima lamaran dia, bererti yang kurang pada dia saya terima seadanya. 

Suara dia tegas, langsung tidak menggambarkan perilaku dia. Dia sentiasa menjadi pendengar setia saya dan anak2. Apa jua cerita sekalipun dia mampu dengar dan hayati. Boleh bertolak ansur dalam apa sudut jua kecuali perihal solat. Bersungguh dimarahi dia kalau saya dan anak melengahkan solat. Tiada kompromi.

Ketika ini dia sedang diuji Allah berdepan dengan ujian yg perlukan kesabaran di tahap infiniti. Saya hanya mampu menangis tiap kali dia luahkan perasaan sedihnya. Saya percaya Allah sentiasa mendengar rintihan hatinya. Kerana dia suami yang baik, ayah yang penyayang dan anak yang sangat taat kpd ibu dan ayahnya. 

Sayang, Selamat Hari Bapa. Semoga Allah permudahkan segala urusan dan jauhkan sayang dari segala kemungkaran di dunia dan akhirat. Terima kasih kerana sentiasa membahagiakan hidup kami. Sayang mengajar saya sesuatu yang tak mungkin saya dapat dari orang lain. I love you dunia akhirat. 

#mysoulmate #myhusband #loveofmylife

Love,
Isterimu yang solehah *__*

Wednesday, June 14, 2017

Projek Wakaf Telekung Anjuran PPTD Tahun 2017

#ProjekWakafTelekungPPTD2017

Bismillahirrahmanirrahim. Salam Ramadhan buat semua kaum muslimin dan muslimat.

"Apabila matinya seseorang anak Adam itu maka terputuslah amalannya kecuali tiga (3) perkara iaitu sedekah jariah, ilmu yang dimanfaatkannya dan anak soleh yang sentiasa mendoakan kepada ibu bapanya" - Hadis Riwayat Muslim

Antara HIKMAH yang terdapat di dalam ibadah WAKAF ialah:

🌷menzahirkan pengabdian diri kepada Allah swt
🌷sebagai langkah mendekatkan diri dengan Allah
🌷mendapat kebajikan yang berkekalan walaupun pewakaf telah meninggal dunia
🌷berkongsi manfaat dikalangan umat Islam
🌷ianya dapat mengukuhkan perpaduan dan ekonomi ummah
🌷ianya secara tidak langsung dapat mengekalkan pemilikan dan perkongsian aset umat Islam

Bermula bulan Ramadhan ini, Persatuan Pegawai Tadbir & Diplomatik (PPTD) menganjurkan satu projek WAKAF TELEKUNG dengan kolaborasi bersama Telekungnajwa.

Kepada sesiapa yang  berminat untuk memberi sumbangan berbentuk wakaf ini, ayuh kita ambil peluang ini untuk menyumbang telekung dengan nilai serendah RM30 sahaja bagi setiap telekung yang akan diwakafkan kepada kumpulan sasaran seperti yang tertera di poster ini. 

Untuk makluman semua, pengagihan telekung adalah secara berperingkat mengikut tiga (3) projek Kembara Ramadhan yang turut dianjurkan oleh PPTD. Tentatif program pengagihan telekung adalah seperti berikut:

🌷2-4 Jun 2017
Outreach Bubur Lambuk di Ulu Slim Perak

🌷16-19Jun 2017
Kembara CSR Kedah, Penang dan Perlis

🌷19 Jun 2017
Iftar PPTD di Putrajaya


Sumbangan daripada anda semua amat dialu-alukan untuk sama-sama kita menghulurkan bantuan meringankan beban. Sumbangan boleh terus disalurkan ke nombor akaun seperti yang tertera di poster. Saya mewakili pihak penganjur dengan rendah diri ingin merakamkan penghargaan dan ucapan terima kasih kepada pihak TELEKUNGNAJWA di atas kesudian berkolabarosi bersama PPTD bagi menjayakan program wakaf ini. 



Semoga segala urusan kita akan dipermudahkan Allah. INSYALLAH. 

#WakafTelekung #TelekungWakaf #telekungnajwaXpptd #telekungnajwa #pptd #telekung #wakaf #Ramadhan


Thursday, February 16, 2017

Birthday Party Anak : Tema "Army Camouflage"

Alhamdulillah syukur, tanggal 11 Februari 2017 yang lepas, Birthday Party Hadif dan Habil telahpun selesai terlaksana sudah. Apa yang pasti, semuanya dipermudahkan dan dapat diuruskan seperti yang dirancang.

Plan nak buat birthday party anak ni memang aku dah decide lama dah. Macam yang pernah aku share kat entri Birthday Party Checklist, aku akan plan 6 bulan sebelum yang mana paling penting dalam nak merancang birthday party ini adalah kemampuan kewangan atau sinonim dengan "bajet".

Bila anak dah bertambah 2 orang, makanya aku memang decide nak buat lebih sikit lah macam birthday party sebelum ni. Takda banyak beza pun, cuma aku ada tambah menu ais krim, tambah satu lagi kanopi kat compound rumah and paling rasa puas hati dapat buat goodies sendiri. Untuk goodies ni aku akan share special entry untuk korang ye.

Tema kali ini seperti biasa lah dipilih oleh anakanda Hadif. Kali ni katanya nak tema ganas sikit. So dia decide nak tema "askar". Nak ada kereta kebal la, machine gun, pump gun, bom dynamite la macam-macam la. Abang ni memang terpengaruh sangat dengan citer dalam filem. Dia memang suka lah tengok citer-citer action yang tembak kepala berkecai darah bertebaran ni. Ngeri lah. hahaha

Papepun yang paling penting sepanjang birthday party ni, anak-anak yang datang memeriahkan majlis sangat happy dengan pengisian aktiviti yang disediakan kan oleh Reno De Clown. This time memang aku rasa bebudak duk terpacak depan clown, memang ralit bebudak melayan karenah clown. 

Untuk menu birthday party kali ni, aku decide untuk tempah nasi ayam sebagai main course. Ada juga tempah nasi kerabu pure from kelate oleh makcik husband aku, then aku masak makaroni jugak skit. Untuk goreng-goreng pulak ada karipap, temosa, nugget, sosej. Untuk makanan manis-manis pulak ummi aku buatkan bubur kacang durian superb sangatt rasanya dan aku tempah juga choc cheese berhantu from biras aku. Next entry aku share ngan korang review setiap servis yang aku amik untuk birthday party kali ni ok!

Pape jom kita jalan gambar..


















Papepun aku nak ucapkan terima kasih kepada semua yang hadir ke birthday party Hadif dan Habil ya. Terima kasih jugak kepada semua ahli keluarga yang sentiasa setia menjadi tulang belakang majlis ni. Majlis ini adalah untuk meraikan anak-anak kami dan dalam masa yang sama dapat mengeratkan silaturahim dengan saudara mara dan sahabat handai. Nampak meriah tidak semestinya belanjanya mewah, rahsianya adalah perancangan yang tersusun akan membuahkan hasil seperti yang kita ingin kan. Insyallah. #ummithecheapskate

Tunggu next entri ya!

Tuesday, February 14, 2017

FACIAL TREATMENT DI HANNAN MEDISPA PUTRAJAYA

Setelah hampir 6 tahun aku tak jejak kaki ke Facial SPA, akhirnya terbukak jugak hati tahun ni nak mencuba facial treatment yang ditawarkan oleh Hannan Medispa yang lokasinya terletak di Presint 8, Putrajaya. Aku ingat last aku pegi facial dengan husband, masa tu rasanya tengah honeymoon kot, kat Bali. Itupun kira macam facial biasa je, zaman dedulu mana nak ada alat canggih manggih siap emas, karbon bagai macam sekarang kan. Semuanya manual guna jari pun boyehh! Haha

Aku ni kan memang sejenis mudah terpengaruh. Dah pulak duk tengok macam-macam iklan dalam instagram dan fb. Macam menarik nak try ni, nak-nak treatment carbon peel. Duk baca testimoni pun satu hal jugak. Tengok orang duk share testimoni carbon peel ni sume cakap berkesan, makanya aku pun sibuk lah nak rasa berkesan ke idok dengan kulit ku nan kian lesu ini. mihmihmih

Masa Chinese New Year tu kebetulan aku duk scroll ig, tengok iklan sponsored by Hannan Medispa Putrajaya ni dalam news feed. Kebetulan dia tengah nak bagi promosi kepada 20 pelanggan terawal, aku pun sesaja la komen kat situ nak tahu pakej apa yang ditawarkan.

Alhamdulillah rezeki. Aku dapat 3 in 1 treatment dengan pakej serendah RM350 sahaja. Promo ni sebenarnya untuk treatment Cleo 24k Gold. Then next session, aku dapat free Carbon Peel treatment, yang sepatutnya harganya RM300, tapi sebab aku kan amik promo CNY ni dapat la FREE. And lagi satu FREE dapat Radiance Facial yang sepatutnya berharga RM100. So, kalau ikut harga asal semua treatment ni bernilai RM750. Tapi sempena promo CNY ni aku dapat 3 treatment bernilai RM700! Murah berbaloi uols! #ummithecheapskate



Kira macam first experience jugak la aku buat facial treatment menggunakan alatan mesin-mesin canggih ni. Cuak jugak lah bila mana time nak stim kan muka tu. Tibe aku rasa macam susah nak kawal pernafasan sebab wap-wap duk berkepuk kepuk melemaskan lubang hidungku. hahaha. Lawak gila kot. Tiba time tu jugak aku boleh mikir kalo mesin ni rosak mampuih la aku kena renjatan elektrik terus keras dalam topeng ni. Hahaha. #suchadrama

Rawatan ni mengambil masa sejam lebih jugak itu pasal amik hari Jumaat time lunch hour sebab kami kan lunch hour sangat indah lamanya di kala Jumaat. Hahaha

Secara keseluruhannya pertama kali ke Hanan MediSpa ni aku amat berpuas hati dengan produk dan servis yang ditawarkan. Masa beautician tu duk urut-urut muka kita dengan 24-k gold tu, memang best sangat. After treatment dan sehingga la hari ni aku dapat rasa perubahan pada kulit muka aku. Rasa lebih lembut dan tona kulit lebih sekata.

Next session nak buat Carbon Peel pulak. Tak sabar nak pakai steamer tu, harap-harap aku dapat bernafas dengan normal la lepas ni. Hahaha..

Muka dah layu selepas diadun adun dengan pelbagai jenis serum, essence dan emas uolsss. Haha

"Jap, ultraman nak cas bateri kejap ye..". Time ni masa tengah pakai 24-k gold. Aku cakap kat adik yang urut muka aku tu, "dik..jangan tertinggal walau setitik emas pun tau..kasi serap masuk penuh-penuh dalam muka akak..jangan membazir dik...". 


Orang suh pejam mata aku sibuk la jugak nak bukak mata nak explore amende yang aku boleh nampak. Memang apepun tak nampak selain warna merah.

Thank you la kekakak emas sudi pinjam kan muka untuk ahkakk..


Dapat free gift lagi..yang bentuk macam silinder tu limited edition payung. Then dapat kalendar jugak. Siapa nak contact number boleh la berhubung dengan nama Dr. yang tertera di atas. Better korang buat appointment dulu la. Check dulu type of skin korang then baru boleh decide treatment macam mana yang sesuai dengan jenis kulit korang.

Semoga bermanfaat!


Monday, February 13, 2017

LET'S GET FIT: ZUMBA @ FITNESS SPACE GYM PUTRAJAYA

Dalam entri pertama 2017 kan dah list down apa azam tahun baru. Makanya perlulah kita realisasikannya. Alhamdulillah, sekarang memang rasa kurang sangat stres walaupun badan lesu mengadap kerja. Betulla kan, kalau kita rajin exercise memang boleh buat hidup lebih ceria dan gembira. Sebab banyak kita hasilkan hormon gembira tu, endorfin namanya kan.

Masa mula-mula plan nak berzumba ni, aku duk tercari-cari kat mana la fitness studio area Putrajaya ni yang boleh suit dengan masa aku. Pastu kalau boleh nak la dalam indoor bukan open space macam kat padang. Bukan apa, kita ni dah jadi makmak segan pulak nak over over berjoget di khalayak ramai..lagipun ko tak boleh nak all out! hahaha

So bila dapat tahu daripada sorang kenalan aku, Farha..yang dia pun dah start berzumba..aku terus lah wasap dia. Dia pun bagitahu la details nya and aku terus proceed nak join. Memang time tu ngam sangat dengan time aku. Lokasi pun agak strategik, dekat sangat ngan ofis. Tq so much Farha! #muahciked


Fitness Space Gym Putrajaya ni lokasinya di Presint 16, senang je nak cari nya sebab kedudukannya betul-betul atas Kedai mamak Darussalam yang dekat dengan sekolah p16 tu. Waktu operasi untuk kelas Zumba ni ada hari Isnin dan Selasa jam 6-7 ptg, hari Jumaat jam 8.30 mlm. Aku hanya boleh commit hari Isnin dan Selasa je sebab hari Jumaat turn husband pulak bersukan futsal malam tu.


Selain daripada Zumba, ada beberapa lagi aktiviti fitness yang korang boleh join. Kalau korang nak join gym pun ada jugak tau, ada waktu berasingan untuk sesi lelaki dan sesi wanita . Cuma kalau Studio Class ni memang for LADIES ONLY. Yeyaaa! 

Sekarang dah masuk hari ke-6 aku join Zumba. Memang banyak sangat improvement, baik dari segi tahap kecergasan dan jugak step menari. Zumba ni memang non stop selama 1 jam kita akan menari tanpa henti. Tapi kalau dah rasa nyawa-nyawa ikan tu kita stop la kejap. Mula-mula memang semput oiii...Siap cramp kaki oittt. Yelaaa dah la tarian tu laju, berbelit kaki nak bersilang pangkah bagai. hahaha
Selalu dari ofis dah bersiap, senang skit tak terkejar nak berebut toilet kat studio. Nah..orang sume dah balik, toilet pun clear.. kita selfie sikit. Mihmihmih...

Lagi best bila ada kawan-kawan sekepala join sekali. Semangat tau serba serbi nak baru, nak kasut baru, suar baru, sport bra baru. Bahahaha


Pada sesiapa yang suka layan aerobik, aku pasti korang akan zumba. Cuma aerobik ni memang lemah lembut sopan santun sikit nak compare dengan zumba. Paling best...zumba ni walau sejam ko henyak badan..esok pagi bangkit dari tidur badan tak sakit..Memang best sangat!

Bersama coach Syafizah. Coach ni dia buat freelance, bukan attach dengan studio ni. So, kalau sekitar Putrajaya ni memang banyak jugak tempat yang dia buat. Memang energetic tengok coach ni, body pun padu wehh!

Aku duk compare la dengan training netball. Balik dari main netball aku memang sengal satu badan. Dengan injured bagainya. Atleast sekarang aku dah option lain kalau taknak join training netball..aku dah boleh fit dengan zumba uolss! 


Daripada segi pembakaran kalori pun menarik gak. Zumba ni sebab keseluruhan anggota badan kita bergerak padu. So, dalam masa sejam berzumba, kalori boleh terbakar sekitar 800 - 1000 tau! Zumba ni jugak tak sesuai untuk korang mana yang mengimpikan badan kurus slim bak supermodel Amber Chia. Sebab zumba ni more to shaping and body toning. Aku duk la tanya coach cemaner aku nak kuruskan peha, coach cakap dah elok dah saiz gitu nape nak kurus lagi nye. Yela..teringin la nak pakai suar jeans nampak straight dari pinggang ke tumit kaki. Hahaha

Takpe la, niat nak exercise ni bukan sebab nak kurus melidi pun. Cuma nak berat badan ideal dan bertenaga. Yang penting, badan kita sihat, hidup pun ceria. Kan?

So, pilihla mana sukan yang berbaloi dengan minat, masa dan keupayaan kita. Buatlah papepun, asalkan kita happy!


Jom sihat bersama!
#zumbafitness #misi55kg #naksihatbukannakkurus


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...