Refleksi Diri

EKPRESIKU...

Friday, August 2, 2013

My Blue Living Hall

Assalamualaikum..

Lama nya tak update blog..teringin sangat nak menulis tapi seyesli memang duk opis baru ni busy, tensi, sume sisisissi la hado..kenkadang kesian pulak bila tengok entry berkepuk dalam draf tak sentuh-sentuh langsung. Short entry je, today seperti yang dijanji tinggal janji hari tu, ini lah living hall di teratak kami ni. Kakton deko deko biasa-biasa je. Dan macam biasa, memilih konsep moden minimalis dan juga praktikal. Yes, praktikal ni yang paling penting for me sebab nak cantik kan umah dikala anakanda membesar dengan sihat dan kuat ni memang mencabar. Disamping ko nak menghias, ko jugak perlu ambilkira kepenatan nak mengemas kalau banyak sangat barang-barang hiasan ko berkecah-kecah atas lantai. hehehe

Sofa saya sengaja pilih L-shape sebab ruang tamu ni sangat minimum keluasannya plus, design yang berkotak-kotak ni membuatkan kepala jadi tingtong bila ko nak letak sofa gabak ni. Material sofa pun pilih fabrik gelap. Sebab apa..sebab fabrik ni mudah sikit nak jaga bagi saya. Saper la tak suka leather kan. Tapi pada saya, belum sampai masanya lagi rumah saya ni nak pakai leather memandangkan memang sifat nature kanak-kanak suka explore kan. Satgi kalau dia toreh sofa ko...menangis tak berlagu kan..hehe..

Warna di living hall lebih menekankan kepada warna-warna sejuk dan tenang. Saya adunkan warna biru, kelabu dan hitam. Once bila melangkah ke dalam rumah ni, memang akan tenang je sebab warna-warna ni memang tak berapa sakit mata memandangnya. TV cabinet tu memang request se simple yang boleh, dan perlu ditutup. As usual saya memang suka semua benda nampak plain je. Atas cabinet pun memang takda cita-cita nak letak pasu bunga bagai atau ornamen-ornamen kecil lain. Cuma ada seketul air purifier untuk mengawal udara nyaman di ruang ini.

Wall belakang TV tu kaler grey then ada corak jalur. Simple je. Then ku letak jam pokok atas tu dan boleh la dianggap sebagai featured wall. Belakang wall tu ada lampu biru. Nak cari lampu LED biru sebenarnya, tapi tak jumpa lagi. So, pakai je lampu biru biase tu yang terang sikit. Jarang je guna, kalau guna pun kenkadang bila layan DVD.






Setakat ni la yang boleh share. Actually rumah tak habis ngemas lagi after dah pasang wallpaper tu..Insyallah kalau sempat saya share dengan uols ye..Wallpaper tu saya letak di foyer, ruang membaca, living hall tingkat atas n semua featured wall setiap bilik. serious murah total RM2.5 k only..Staircase insyallah ada rezeki baru la pasang lain kali ek..cost untuk staircase je RM2.5k macam rege satu rumah tawwww...pingsann..hehe

See u again...Selamat Hari Raya!!

15 yang mengekspresikan diri:

Fizah said...

sama ngan saya...suka simple2...very NICE!

ellysa emran said...

blue is cool!
mmg nampak tenang....luv it!

Rose Azadir said...

Hi…saya blogwalking kat sini. Jemput datang ke blog saya yer http://ibu2ahmad.blogspot.com

fazianbatrisyia said...

cantik...yg penting kemas

IeRA said...

cantik....

IeRA said...

cantik sofa tu... blh tahu kos sofa tu tak?

Kemn Azmaili said...

Thank u yangg..simple je

Kemn Azmaili said...

Blue is rare for ladies rite..hehe..thanks babe

Kemn Azmaili said...

Betul kemas yg penting kan..tq dear

Kemn Azmaili said...

Thanks dear

Kemn Azmaili said...

Sofa ni lebih kurg rm5k dear..

Ayu Rashid said...

Wahhh cantiknya... less is more kan... i pun suka camnie...

nurdani said...

cantik. saya suka macam ni kak sebab simple, damai je rasa

NADIA ISMAIL said...

Salam perkenalan kemn...

Saya pun suka yg simple2...bg saya less is more. Tp kdg2 terover gak...huahuahua.

Kalau free jemput la singgah ke blog saya yg masih baby...bole share idea and pendapat.

http://iluvmyfamily2012.blogspot.com

Norhafiszah Johari said...

kemn,

wall paper ni u beli lumpsum dan diorang dtg pasang ke beli asing2 dan pasang sendri?
tgh mencari jugak ni :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...