Refleksi Diri

EKPRESIKU...

Monday, October 14, 2013

My Cheeky Boy HADIF

Trademark memang pakai apa ja atas kepala tu mesti umpama nak tutup mata..

mengada tak ? rasa nak cubit je budak ni

#ootd konon bajet senyum nak kasi nampak lesum pipit konon

ni mengada sangat tak nak tgk camera!

Time berdiri qiyam dia akan berlari, time sujud dia baru dia ikut sujud. Ngelat sangat! Practice make perfect kan?


Assalamualaikum,

Marilah kita meng hapdet entri sikit.
Hadif sekarang dah 2 tahun 8 bulan.
Tak lama dah nak umur 3 tahun.
Alhamdulillah Hadif membesar dengan jayanya.
Sihat tubuh badan walau hari tu diserang Scarlet Fever.

Hadif sekarang bahasakan diri dia "Abang"
Walau takda adik pun lagi
Abang tu dia nak bagitau yang dia dah besar
Abang = Boy yg besar
Itulah maksud dia

Tapi selalu juga bagitau dia
Nanti dah ada adik, abang kena jaga adik bebaik
Pastu dia akan tanya
Adik baby nanti boy ke girl, ummi?
Adik baby nanti kuar kut mana mi?
Adik baby nanti school kat mana mi?
Hailaahh soklan dia memang tak pernah tak mencabar..

Perkembangan fizikal tak kurus tak gemuk, 14 kg je
Makan sume ikut daddy
Tak suka makan nasik sangat
Asik lah ummi ni keja menggoreng koni (macaroni) awak
Susu memang minum macam perasan dia baby lagi
Malam malam 3 kali ummi masih bangun buat susu dia

Hadif dah pandai hafal huruf Hijaiyah Alif - Ya
Counting numbers 1 - 10
Both english and malay version
Dah pandai juga Alphabet A -Z
Dah kenal warna
Juga both english and malay version
Tapi paling kenal 3 kaler ni lah
Merah = Red =STOP
Hijau  = Green = GO
Kunig  = Lelo *yellow = READY
Sebab hari-hari balik school akan meredah traffic jam dan traffic lights..hehe

Hadif dah pandai baca doa makan
Garang sangat baca doa
Selagi ummi daddy tak duduk proper dia takkan baca
Jangan sesekali jugalah tadah tangan sambil sebelah tangan pegang something
Mesti maroh ostak kecik ni
Jadi kami akan akur tunduk lah sambil dengan dia melaungkan doa *bingit
Tapi mengada jugak lah
Bila orang lain ada dia akan miming je tak dengar sepatah haram apa dia baca
Kalau idak dengar jugak buah kana.kana..kana..ameen..hehe

Favret songs adalah Nasyid Lagu Muhammad
Juga itu sebagai lagu tidur dia dalam car
Nak sleep dalam car mesti request daddy suh pasang lagu Muhammad
Dah hafal zikir-zikir simple
Hasbi Robbi Jalallah versi rock
Taktau pesaipa nak kena jerit bila berzikir
Tak caya boleh follow instagram kemn_azmaili hashtag #hadifinaction
haha..sempat promote instagram aku

Favret tv channel adalah anything about sports
Tak sangka aku melahirkan sportman rupanya
Letih aku and suami nak kena hadap sukan 24 jam
Setakat ni koleksi sports equip dah banyak kat umah
Bowling, football, basketball, Golf, Snooker, Badminton, tennis
Pedia lagi ek
Oh, latest ni dia mintak daddy beli volleyball
Fenin fenin mana entah nak simpan segala mak nenek ni

Tapi tak apalah
Kami layankan
Daripada duk tengok dia addict dengan game dalam Ipad/tablet
Secara tak langsung kami pun sihat
bersukan tiap malam sebelum tidur dengan dia
Peluh ketiak bakar lemah celah peha
hahaha

Hadif juga bukan sahaja anak yang baik
malah RAJIN
apa kita buat, dia akan buat
kita menyapu, dia pun menyapu,
kita mengelap, dia pun ngelap
kita memberus dia pun sama nak memberus
kita mekap dia pun nak mekap
acaner tu? haha

Alhamdulillah syukur
Hadif anak yang baik
Sangat sangat sangat aktif dan energetic
Tapi dengar kata
Dengan syarat ummi mesti bagi reason setiap satu yg ummi cakap
Umi tak letih..betul umi tak letih.. *sedapkan hati
Ummi letih nak reka cerita je
Kelakar la jugak
Sebab apa yg ummi cerita tu nanti dia akan share dengan org lain
Ending cerita ummi mesti MATI
Punyalah nak anak mengutamakan SAFETY FIRST
Mestilah cerita tragis kenzzzz..hehe

Hadif mesra sangat
Mudah didekati
Suka lah kalau orang datang cium2 diaa
Bajet retis sangat
Nak nak kalau posing bergambar
Spesies taknak tengok camera
Tengoklah pic kat ats tu
kemain susah nak suh posing tgk camera
Lantak pi la asal dia layan je ummi ni

Daddy cakap
Ummi tu Drama Queen
Sebab tu Hadif Drama King
Drama sangat budak ni
Kalau kena marah
Mesti diam tanpa disedari air mata bergenang
Lawak jugak kenkadang
Ragam si anak kan

Okay cukuplah setakat ini
Nanti kita citer lagi
Tapi nak follow perkembangan Hadif dengan lebih cepat
Follow lah instagram kemn_azmaili
Hehehe
Promote sekali lagi..

Babai.!
Salam Aidiladha

3 yang mengekspresikan diri:

aThidEaN said...

hi hadif syg,, akhirnya ummi kamu berjaya mengupdate setelah sekian lamaaa....

welcome back kemn...hahahaha


kita dah lama pollow dah stagram kamu

Kemn Azmaili said...

Hye athiey..tq for keep support me..insyallah pasni akan update rajin skit..hehe

mama leen said...

amboi2.. hensemnya.. nak p mana tu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...