Refleksi Diri

EKPRESIKU...

Friday, January 11, 2019

#dekoriasbykemn: Tips nak pastikan ruang tamu sentiasa kemas walaupun ada anak-anak kecil kat rumah

Assalamualaikum dan Selamat Pagi,

Hari ni nak share dengan korang especially kaum ibu-ibu yang sering bertanya bagaimana saya kekalkan keadaan rumah yang kemas walaupun mempunyai dua anak lelaki. 

Sebenarnya yang pertama sekali, kita kena ubah mind set. Ubah mind set jangan merasakan anak kita ini satu bebanan atau kekangan dalam kita nak bereksperimentasi dalam menghias rumah. Takda masalah pun nak deko-deko rumah walau ada anak kecil, tetapi kita perlu bijak memilih keperluan yang lebih praktikal seiring dengan usia anak-anak.


Ok, saya share dulu 3 Tips Mudah untuk pastikan ruang tamu sentiasa kelihatan kemas. Lain entri saya share lagi tips-tips lain ya.

1. Jangan simpan mainan anak-anak berhampiran di kawasan ruang tamu. Elakkan buat play area konsep open space. 

Ini saya faham kenapa ramai mommies buat play area berdekatan dengan ruang tamu. Salah satu sebab utamanya kerana mudah untuk dipantau aktiviti anak-anak teutamanya bila kita nak memasak di dapur.

Sebelum ini saya pun macam tu. Tapi bila difikirkan setiap hari saya jadi naik hantu bila tengok mainan anak-anak bersepah, lagi sakit dada bila asyik terpijak mainan, mula la rasa nak menjerit hahaa. Bila fikir balik, saya rasa keadaan tu tak sihat sangat. Baik untuk anak-anak dan diri saya sendiri. So sejak daripada tu, saya cari alternatif untuk elakkan ruang tamu bersepah dengan mainan anak-anak, dan cara paling berkesan adalah dengan menyediakan satu playroom untuk saya ajar anak-anak saya habiskan masa bermain di satu tempat sahaja. 

2. Jadikan 1 bilik sbg play area. Pastikan semua mainan ada kotak atau bekas tersendiri. Labelkan bekas untuk mudah diambil dan disimpan.

Saya memang jadikan bilik diorang sendiri sebagai play area. Mula-mula memang agak mencabar ya. Sebab anak-anak dah biasa kan bermain merata alam dalam rumah tu. Tapi bila hari-hari saya ingatkan, diorang sendiri dah faham. Yang pasti jangan letih atau bosan untuk ulang benda yang sama. Anak-anak memang perlu sentiasa diingatkan.

Saya beli rak khas untuk simpan mainan diorang. Dulu masa si abang kecik, saya susun ikut jenis mainan, sebab abang ni mainan dia penuh variasi. Tapi bila si adik ni, mainan dia very homogenous. Sumenya berkisarkan transport and vehicles. So saya sorting ikut saiz. Kena ajar anak-anak simpan sama macam yang kita simpan. Secara tak langsung kita latih anak-anak berdisiplin dan berdikari.

3. Kalau kita memerlukan lebih masa berada di bawah (kalau rumah 2 tingkat), bawa kotak mainan yg tertentu sahaja bagi mengisi masa anak2 semasa kita sdg menguruskan kerja rumah. 

Kat rumah saya ada 1 ottoman yg ada compartment. Just incase tak sempat nak kemas rumah kalau org dtg, campakkan aja sume menan anak2 dlm tu. Hahaha. 

Cuba lah ajar anak-anak mengenal apa erti mengemas. Mula-mula memang rasa leceh. Tapi lama kelamaan ini cara terbaik dan tercepat nak pastikan rumah sentiasa kemas. Bukan kita je senang nak kemas, org yg dtg pun mudah nak tlg kemaskan rumah kita.

Semoga perkongsian ini bermanfaat!


1 yang mengekspresikan diri:

Misya (Aimi Syahirah) said...

terbaik perkongsian ni!! Very good tips

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...