Refleksi Diri

EKPRESIKU...

Monday, June 18, 2012

Update Status Checklist Pindah Rumah

Assalam,

Alhamdulillah, sikit je lagi nak siap our Home Sweet Home!! Perasaan teruja sangat nak duduk rumah sendiri hasil titik peluh sendiri (tapi titik peluh husband lagi manyak..hehe). Takpela, asalkan rumah itu adalah rumah kita bukan rumah sewa lagikk..Untuk perkembangan setakat ni, minggu ni kitchen cabinet akan dipasang table top. Now hanya tinggal nak cuci rumah kemudian pasang langsir and last but not least pasang landskap! 

Untuk cuci rumah tu i panggil  cleaner untuk cuci rumah. Bayar RM400 untuk dia cuci satu rumah bersekali dengan scrub lantai. Korang boleh layari website diorang untuk keterangan lanjut ye (http://comingcleanservices.webs.com/). Nanti bila dah tau hasil kerja depa ni, i up entri ni untuk share ngan korang..

For railing and curtains pulak, i amik dengan Jakel Shah Alam. Inipun I boleh rekomen dengan uols, sebab harga curtain korang boleh nego giler-giler. Kalau depa letak harga diskaun kat kedai tu, nanti dia bagi lagi diskaun tau. Bila dah total semua sekali, pun dia bagi diskaun jugak. Diorang hanya kira upah jahit langsir je, untuk installations FREE hokeh! Best tak? hehe.. Kami bajet untuk langsir, railing and installation tu lebih kurang RM5k. Tapi berbekalkan bakat ummi saya yang sangatlah pandai tawar menawar ni, ummi siap terus pegi jumpa manager mintak kurang sampai RM4k! Terer tak ummi..hihi..jimatttt banyakkk sangattt..hehe..Korang nanti kalau nak gi Jakel Shah Alam nak beli langsir, saya rekomen lagi jumpa adik manis dan baik hati nama Nadea, she's veri kind and patience. Muka rileks habis duk layan customer cerewet macam aku ni duk asik nak tukar kain langsir je..Thanks Nadea, cayang awak! Langsir akan pasang after rumah dah bersih dari sebarang cela. weehuuu..!

Landskap pulak  I amik dengan tokey kebun rumput carpet kat Mantin. Okay ini pun murah juge (kemn kan memang spesies penjimat..hehe). Dia kira sekali dengan pokok bunga hiasan dan rumput karpet penuh sampai belakang rumah lebih kurang RM2k only. Waaahhh manyak suke ini uncle manyak semangat kilije punye olang tau. After kitorang bagi deposit ke dia, terus dia dogolkan semua rumput dan lalang yang ada. Bersih sangattt..Memang kualiti rumput dia tak boleh disangkal, siap buat demo campak rumput tu, maintain je rumput tu ahkak nengok..kagum seminit..hihi

Okay, dulu dah pernah buat CHECKLIST PINDAH RUMAH ni, kali ni saya copy balik nak update takut ada lagi yang terlepas pandang. Cekidaut!

EXTERIOR

  1. Grill
  2. Lampu + Wiring (lampu sisi pagar, lampu carporch, lampu balkoni, lampu keliling rumah)
  3. Auto gate
  4. Plug
  5. Kipas
  6. Getah Paip
  7. House number plaque
  8. Landskap - rumput carpet, yard lamp, fountain

INTERIOR

a) Living Hall
  • Lampu + Wiring (Downlight)
  • Plaster ceiling
  • Wallpaper
  • Kipas
  • Air cond
  • Plug
  • Sofa set
  • TV Cabinet
  • Carpet
  • Langsir (day and night)
  • Railing langsir
  • Frame
  • Cermin besar
  • Coffee table

b) Dining Hall
  • Lampu + Wiring
  • Plaster ceiling
  • Kipas
  • Aircond
  • Dining table
  • Plug
  • Carpet
  • Langsir (day and night)
  • Frame
  • Cermin besar

c) Kitchen
  • Kitchen cabinet
  • Fridge
  • Microwave
  • Stove
  • Hob & hood
  • Water Heater
  • Water Filter
  • Dishes Rack
  • Lampu + Wiring
  • Plug
  • Wall Fan
  • Bakul Sampah

d) Bedroom x 4
  • Katil
  • Meja solek
  • Wardrobe
  • Carpet
  • Towel hanger
  • Bakul sampah
  • Wallpaper
  • Langsir (day + night)
  • Railing langsir
  • Air cond
  • Kipas
  • Lampu + wiring
  • Plug

e) Toilet x 5
  • Lampu + Wiring
  • Toileteries rack
  • mirror
  • Tower hanger
  • Slipper toilet

e) Laundry
  • Washing machine
  • Laundry basket
  • Bathmat

f) Services
  • ASTRO
  • TNB
  • JBA

g) Lain-lain
  • Lampu + wiring for stairway
  • Lampu + wiring for bilik stor

11 yang mengekspresikan diri:

dhr said...

nak pengsan jgk baca bajet langsir RM5K! mmg standard skg harga gitu ye? *kire-kire duit utk rumah kami cukup dak ni?* huhu.. sempat la kami nak dtg beraya di rumah baru awak kan?

Kemn Azmaili said...

@dhr

kDian, saya buat tinggi skit lg nak ke siling..plus tingkap umah saye kan bersepah-sepah..itu yg mahal tu..kain pun dah habis tukar yg murah-murah..hihii..

insyallah sempat..nk mai skrg pun bleh..hehe

Nurul Ilyani said...

wow...langsir 4k...dahsyat...ngeee....kemn rumah semi d eh?

Kemn Azmaili said...

@Nurul Ilyani

4k tu pun dah pakai kain yg cincai je yani..pingsan tau nak pilih..haah semiD.

Mrs.aisheiteru said...

semangat nak pindah! yeaH!

Kemn Azmaili said...

@Mrs.aisheiteru

yeahhhaa..cepatla pindah jugak, neber..hehehe

Husna said...

kemn, nak no uncle rumput tu boleh? email kat sini ye husnamn@gmail.com. tq

kesuma said...

Salam, boleh e-mail saya no hp uncle rumput kat mantin? ni e-mail saya zaidieddie75@gmail.com... thanks.

Kemn Azmaili said...

@kesuma

ini nombor uncle rumput ni.. 017-3666399 - Mr Leong

Kemn Azmaili said...

@Husna

ini nombor uncle rumput ni.. 017-3666399 - Mr Leong

Plie said...

Salam,
Boleh share contact no. tinted & grill contractor.
Email sy plie_aby@yahoo.com
Thanks.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...