Refleksi Diri

EKPRESIKU...

Thursday, September 6, 2012

Anak Oh Anak!

Assalamualaikum semua,

Dah lama rasanya tak share citer pasal anakanda saya tu kannn..Lagi 3 minggu je lagi Hadif duduk sini. Aduhai...bila my husband tanya dah ready ke nak DPA? Jawapan saya dari dulu hingga la ke saat ini,.memang takkan pernah ready. Tak boleh imagine lagi cemaner kehidupan 6 bulan berjauhan dengan anak dan suami. Masa Lead Camp seminggu tu pun dah haru semacam..ini kan pulak 6 bulan uolss..Memang taknak fikirlah!

Hadif dah nak masuk 19 bulan (1 tahun 7 bulan). Alhamdulillah syukur sangat dia membesar dengan sihat. Setakat selsema, batuk or demam skit tu perkara normal lah pada anak-anak yang sedang membesar ni..especially pada anak yang tinggal dengan babysitter atau pun di taska. 

Hadif dah pandai cakap. Yess,.sangat banyak cakap. Dia memang faham setiap arahan yang saya suruh dia buat. Hurmm..kalau tak suruh pun dia 'rajin' buat jugak..hihi..Nak-nak sekarang ni kami kan tengah sibuk lagi mengemas rumah. Kami memang akan bagi dia kebebasan untuk dia participate semua kerja yang dia nak buat. Unless kalau dia nak buat benda-benda bahaya..memang kena marah dengan ummi lah..Kalau daddy nya sibuk duk angkut kotak, dia pun sibuk jugak lah nak angkatnye. Nak-nak kalau suruh dia buang sampah..memang laju je dia..Hadif memang anak yang sangat rajin!

Selain daripada rajin, anakanda kesayangan saya ni memang super aktif. Sangat jarang melihat si anak ni berjalan. Memang pendek kata, dia akan berlari ke sana ke mari. Biarlah dekat mana pun dia memang suka berlari..Tambahan pulak dia memang lasak orangnya. Setakat jatuh atas jalan tar tu..dia buat duno je..kadang-kadang kami ni yang cuak, tapi tengok dia rilek je korek-korek tempat dia luka tu. 

Sekarang pun dah banyak kenal benda. Macam-macam benda yang dia sebut. Kadang-kadang apa yang kita sebut tu dia sebut jugak. Ada benda yang lancar, ada jugak benda yang still dengar pelat sikit. Betul la ye orang cakap, kalau dari kecik kita bercakap dengan anak..walaupun kadang-kadang rasa macam cakap syok sendiri..tapi rupanya dia memang faham apa yang kita sampaikan pada dia..

Setakat ni kartun fevret Hadif masih lagi Upin Ipin di hati. Tapi Hadif ni bukan jenis yang akan ralik pada satu benda je. Kalau tengok Upin Ipin pun..kejap je dia layan. Sebab tu kitorang tak subscribe pun channel cartoon. Ada la jugak dia interested nak layan lagu Barney "i love u" tu..tapi tu pun sama..memang kejap je dia layan..

Sekarang kalau nak main game dalam Eepad, dia pandai pancing kitorang. Dia buat nyanyi-nyayi Alif Ba Ta depan kitorang..takpun dia nyanyi One Little Two Little three ke...So, itu adalah isyarat kohnonye dia nak belajar hijaiyah or counting numbers. Tapi bila dah bukak je eepad tu..jari dia laju je slaid ke tempat kitorang save games! Sebab tu la malas nak ajar sangat si anak ni dengan Eepad. So, sekarang ni kitorang kadang-kadang je bagi dia main. Sebulan sekali je..taknak la anak jadi pasif..tak berkawan..taknak explore benda lain semata-mata nak mengadap eePad. Tapi macam biasa lah..dia cepat boring..kalau main game pun..kejap je dia focus..nanti dia bosan..dia pijak-pijak je eepad tu...anak oh anak!

Nak share dengan korang, perkataan dan benda-benda yang dia dah kenal. Anak-anak korang mesti sama jugak kan?

apen - aeroplane
tar - Car
owi - lorry
bah - bus
book - book
chou - shoe
moi - moon
tatit - sakit
tatut - takut
apesh - pampers
ushu - susu
air - air
andi - mandi
huyooo - fuyooo
amak - alamak
tit - nak skit
atu - nak satu
popok - keropok
bag - bag
abam - abang
atak - kakak
adik - adik
baby - baby
joi - jomm
bid - bird
tat - cat
teti - dirty
iyak - berak
ushuk - busuk
tantik - cantik
apak - sepak
ball - ball
apon - handphone
ibi - tv
pinpin - upin ipin
boboi - boboboi
tayah - tak payah
nanak - taknak


Setakat tu je kot yang ingat...

jom layan gambar dia pulak....










Besar dah anak ummi..sadis nya nak tinggal anak 6 bulan...



2 yang mengekspresikan diri:

dhr said...

Teringat pulak masa Dedeep aunty ni nak tlg ummi dia masak kat dapur. Siap dah capai pisau tu! Aunty sampai keras kat tepi taktau nak buat ape!hehe...pastu dah nak balik Dedeep surprisekan aunty dgn meletupkan mercun bawang dlm mulut! Dedeep the mercunman!hehehe...

aThidEaN said...

clever boy !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...