Refleksi Diri

EKPRESIKU...

Thursday, November 17, 2011

Checklist Pindah Rumah Baru

Hye semua!

Memandangkan lebih kurang 4 bulan lagi, kami akan dapat kunci rumah baru kami, so saya dah ready untuk checklist bagi persediaan sebelum urusan perpindahan rumah nanti. Hurm, untuk pengetahuan korang semua, nama perumahan kami telah ditukar kepada Desa Salak Puteri (no more Tiara Heights). Kenapa bertukar? Dengar kata tak dapat kelulusan from MP Sepang. Tak tau kenapa MPS tak setuju. So sekarang ni, our commitees (taman kami dah ada persatuan..huhu) tengah fight untuk pakai nama taman yang lama. Apapun saya tak kisah ape nama sekalipun, yang penting rumah kami dapat siap... =D

Klik SINI untuk maklumat lanjut


Okay, maybe ramai yang diluar sana dah beli rumah kan? Rata-rata ramai yang cuba mencari kediaman pada tahun ini memandangkan dijangka tahun depan dan seterusnya harga rumah akan  melonjak naik mencanak. Infact, rumah saya sekarang pun dah naik 100 ribu daripada harga sebelumnya. Nasib baik my husband paksa juga saya setuju untuk beli rumah awal tahun hari tu (teringat kena datang sign agreement masa tengah pantang), kalau tidak, tak merasa lah kami nak beli rumah idaman..huhu


Baiklah kawan-kawan, kat sini saya ada buat checklist untuk pindah rumah baru nanti. Checklist ni bukan saja berguna untuk saya, sudah tentu untuk saya kongsikan bersama dengan korang semua. Kalau ada yang saya tertinggal dalam checklist ni, kindly please do inform me! =)

EXTERIOR

  1. Grill
  2. Lampu + Wiring (lampu sisi pagar, lampu carporch, lampu balkoni, lampu keliling rumah)
  3. Auto gate
  4. Plug
  5. Kipas
  6. Getah Paip
  7. House number plaque
  8. Landskap - rumput carpet, yard lamp, fountain

INTERIOR

a) Living Hall
  • Lampu + Wiring (Downlight)
  • Plaster ceiling
  • Wallpaper
  • Kipas
  • Air cond
  • Plug
  • Sofa set
  • TV Cabinet
  • Carpet
  • Langsir (day and night)
  • Railing langsir
  • Frame
  • Cermin besar
  • Coffee table

b) Dining Hall
  • Lampu + Wiring
  • Plaster ceiling
  • Kipas
  • Aircond
  • Dining table
  • Plug
  • Carpet
  • Langsir (day and night)
  • Frame
  • Cermin besar

c) Kitchen
  • Kitchen cabinet
  • Fridge
  • Microwave
  • Stove
  • Hob & hood
  • Water Heater
  • Water Filter
  • Dishes Rack
  • Lampu + Wiring
  • Plug
  • Wall Fan
  • Bakul Sampah

d) Bedroom x 4
  • Katil
  • Meja solek
  • Wardrobe
  • Carpet
  • Towel hanger
  • Bakul sampah
  • Wallpaper
  • Langsir (day + night)
  • Railing langsir
  • Air cond
  • Kipas
  • Lampu + wiring
  • Plug

e) Toilet x 5
  • Lampu + Wiring
  • Toileteries rack
  • mirror
  • Tower hanger
  • Slipper toilet

e) Laundry
  • Washing machine
  • Laundry basket
  • Bathmat

f) Services
  • ASTRO
  • TNB
  • JBA

g) Lain-lain
  • Lampu + wiring for stairway
  • Lampu + wiring for bilik stor


Hopefully checklist ini dapat membantu saya untuk proses perpindahan nanti. Kalau ada pape tambahan, bagitau ye!


p/s: next entry nak share ngan korang pasal kitchen cabinet..tungguuuuu....... =D


25 yang mengekspresikan diri:

MamaLuvPink said...

as salam..u ....kawasan perumahan pajam ni dulu bekas lombong kan..dats y ai x beli rumah kat kawasan tu even ai berasal dari kawasan berdekatan....hope umah u bukan bekas lombong tu...

Kemn Azmaili said...

@MamaLuvPink

helo mama..rumah ai bukan di kawasan bekas lombong, nun jauh atas bukit. memang perumahan ni duk atas bukit. mmg boleh nampak dari jauh tepi highway taman perumahan ni sebb tinggi atas bukit. mmg dah check dengan pejabat tanah. kawasan lombong tu rasanya bukan di Sepang, rasa di Pajam N9..

aziyana said...

akhirnya muncul jugak entry ni :)
thanks for sharing..cepat update utk kabinet plak ye

Ainul said...

jgn lupa house warming ye ")

Kemn Azmaili said...

@aziyana

u're welcome dear..lama skit mengumpul apa-apa yg patut masuk dalam checklist ni..hehehe..ok..ok..nanti kita update pasal kitchen cabinet ye..tunggu....

Kemn Azmaili said...

@Ainul

house warming? harus tak lupa la kann..hehe..nanti ai jemput uols rakan-rakan blogger ye..datang tau =)

Anah said...

tak sabar nak tengok Kemn deco rumah baru.=)

MamaLuvPink said...

@Kemn Azmaili

oh...hehe..silap info...okeh....tahniah nk dpt umah....^_^

Kemn Azmaili said...

@MamaLuvPink

it's okay..mmg ramai yg konpius ingat rumah ni kat pajam..sbb nama developer seri pajam kan..hehe..btw thanks mommy.. =)

Nurul Ilyani said...

thanks sebab share :)

Kemn Azmaili said...

@Nurul Ilyani

u re welcome, yanie .. =)

imakuzi said...

teringat masa mula2 nak masuk rumah baru...memang byk guna duit, sgt2..tp bila da renovate n hias bermacam, mmg puas ati la...lg pn kite sendiri yg nak duduk..kene la cantik n selesa :)

Cindellyna Aja said...

Jangan lupa kalau dah settle down nanti buat housewarming.. heehe=)

Kemn Azmaili said...

@Cindellyna Aja

hehe..mesti tak lupe nye buat housewarming..datang jangan tak datang..hehehe

Kemn Azmaili said...

@imakuzi

betul tu imah..seronok dan berpuas hati tu yg best..penat dan banyak kuar duit akan berbaloi..hihihi.. =)

Lina Chan said...

kemn, hari tu saya jalan2 jugak kat umah ko ni. seronok tengok design dia. memang lawa. jeles sebab design bakal rumah saya tak selawa seri pajam punya hasil kerja.

erm, just nak share something pasal atap. sebab mostly rumah yang seri pajam buat dari konkrit, takut pas ko buat plaster siling takut bocor.

ini berdasarkan pengalaman member yang beli rumah dengan seri pajam gak, kat suria residence. sian dia, siling bocor. nanti masa check house defection dengan pemaju, better datang time hujan. so senang nak detect atap bocor ke tak.

:)

Kemn Azmaili said...

@Lina Chan

ok chan2..thank u for the info..will check dengan developer nanti..setakat ni kt tanya owner yg dah duduk sana utk Fasa 1, takde komplen lagi la..maybe sebab baru duduk kot..tp takpe, thanks for the info tau..

dhr said...

wah3...lg 4 bulan nk dpt kunci da ade checklist! ini mmg betul2 advance ni. ktorg yg dah berbulan dpt kunci pun xde ceklist lg...asik2 berangan je laki bini nak buat itu nak buat ini...bole le ktorg tiru ceklis ni ye. baper bajet? huhu..

anyway, yg komen Lina chan tu akak xsure dia maksudkan suria residence yg mane sb rumah ktorg tu suria residence gak tp developer bukan seri pajam tp equinetech.

dhr said...

wah3...lg 4 bulan nk dpt kunci da ade checklist! ini mmg betul2 advance ni. ktorg yg dah berbulan dpt kunci pun xde ceklist lg...asik2 berangan je laki bini nak buat itu nak buat ini...bole le ktorg tiru ceklis ni ye. baper bajet? huhu..

anyway, yg komen Lina chan tu akak xsure dia maksudkan suria residence yg mane sb rumah ktorg tu suria residence gak tp developer bukan seri pajam tp equinetech.

Kemn Azmaili said...

@dhr

boleh je kak..copy paste je la checklist ni..nnt bila dah ready, tinggal nak beli je..bajet? overall kitorang spend dalm 20 - 25k je...

itulah, saya pun tau gak nama umah akak suria residence..sy pun dah check dgn seri pajam, tp mmg takde gak nama tu..nk kena clarify dgn Lina Chan umah tu kat kawasan mana..

btw, dulu masa mula2 seri pajam start guna bumbung konkrit, mmg ada masalah bumbung licking..tp now, diorang dah improve sebab dah byk projek diorang buat..

Lina Chan said...

erm, member tu tinggal suria residence dia kata seri pajam yang buat. kalau salah, sori ye kemn dan dhr. :)

Kemn Azmaili said...

@Lina Chan

its okay la chan2..maybe kawan awak duk negeri sembilan kan,. sebab yg saya tau baru satu projek seri pajam buat luar dari neg9, rumah kita la tu..tp hari tu mmg dah clarify dgn seri pajam pasal atap tu,..mmg diorang admit dulu ada problem atap bocor.. =)

Nur Raihana Abd Rahim said...

cantik rumah.dekat area sepang rsnya rumah masih murah lagi kan sebab belum membangun sgt.dekat semenyih pun dah naik harga.sy beli single storey house pun dah 200k++

adyna said...

salam..

saya copy checklist nie yer ;) buat panduan nak masuk rumah baru

mohd helmi said...

As salam w.b.t. Persediaan memasuki rumah baru dianggap tidak lengkap sekiranya tidak menggilap lantai terlebih dahulu. Ini kerana rumah yang baru disiapkan semestinya terdapat tompokan air simen/pasir yang mangganggu gugat kecantikan/keindahan lantai anda. Seterusnya ia dapat merosakan lantai anda sekiranya tidak dibersihkan dengan kaedah yang betul.

Kami dari MyCuci Cleaning Services menyediakan perkhidmatan membersih lantai jubin, granite, terrazzo, parquet dan lain2 jenis juga kami buat. Perkhidmatan mencuci termasuk scrubbing, vacuum dan sanitizing. Cas perkhidmatan kami sangat berpatutan serendah RM300 sahaja.

Kebersihan rohani dan jasmani adalah keutamaan kami, in sya Allah terhindar dari sebarang bentuk najis berat. Untuk kes banjir boleh dapat special service. Maklumat lanjut bleh hubungi 013-7318409 (helmi) atau 019-6199141 (ejan). Mohon like fb page kami http://facebook.com/mycuci atau panjangkan kepada kenalan2 yang lain. tq.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...