Refleksi Diri

EKPRESIKU...

Monday, March 17, 2014

Anakku jadi Imam di masjid?

Assalamualaikum

Dah lama tak bersiaran di sini. Banyak sebenarnya benda nak share tetapi saya memang tak sempat nak update. Biasa saya akan curi masa rehat untuk update belog, now rehat pun kenkadang macam tak rehat. Kerja semua bos bos bos bos bos bos nak urgent. Nampak berapa kali bos tu? So itulah bilangan bos yang perlu saya reporting to. hehehe

So, saya cerita mana yang fresh dulu la. Ni cerita semalam alkisahnya. Saya tiga beranak solat jemaah di masjid berdekatan dengan rumah. Memandangkan hari semalam ada sesi ceramah dan kuliah, husband mintak saya ikut jugak untuk bergilir jaga anak teruna sorang tu. Kalau takda pape program di masjid, biasanya husband pergi berdua je dengan Hadif. Saya pulak akan berada di rumah, prepare for dinner. Tapi sebab Hadif memang insist nak ikut daddy jugak, peluang untuk saya berjemaah di masjid. Dinner tak perlu sediakan memandangkan memang ada jamuan bila ada ceramah di masjid.

Entri sebelum ini saya pernah share pasal abang (Hadif) dibuli di masjid kan? So hari semalam, saya dah bersedia takutlah kalau kejadian tu berulang lagi. Tapi husband cakap budak yang selalu buli dia tu bukan di masjid yang kami pergi semalam. Itu di masjid dalam kampung dekat jugak dengan rumah kami. Tak pelah, saya lega jugak bila dengar husband cakap macam tu..

Bila dah bersedia nak solat maghrib, pada mulanya abang nak solat bersama dengan saya..Tapi bila dia nampak semua orang bertelekung dan bukannya berkain pelikat, abang sendiri yang minta untuk pindah ke jemaah lelaki. Mungkin abang dah terbiasa solat dengan daddy nya, dia jadi segan. Tak habis-habis duk ulang, "Ummi..ummi kenapa tak pakai kain pelikat?"..hehehe

Bila imam dah mula angkat takbir..tiba-tiba dalam kesunyian tu, sayup-sayup dengar suara anak kecil mengalunkan bacaan Al-fatihah. Allah!! Menitis air mata saya bila mendengar suara abang diselangi dengan suara imam membaca al fatihah. Rupa-rupanya selama ini dia mendengar nasihat saya!

Di rumah saya selalu minta dia bacakan al fatihah sebelum tidur, dan dia selalu mengadu yang dia tak pandai nak sebut Alhamdulillah dengan sebutan yang jelas dan betul. Dan dia selalu bertanya kan kepada saya bila kami solat jemaah di rumah, kenapa daddy solat dihadapan sorang-sorang. Saya cuba menjelaskan kepada abang dengan  bahasa yang mudah.

"Bila solat sama-sama, daddy jadi imam. Kita jadi makmum. Imam kena baca kuat supaya makmum (kita) boleh dengar untuk kita sebut ameen". Dari situlah abang selalu cakap dia nak jadi imam sebab dia nak baca kuat-kuat. Tetapi saya jelaskan juga pada dia bahawasanya dia tak boleh jadi imam kalau bacaan dia tak betul lagi. Dan dari situlah saya menggalakkan dia untuk mengikut dan mendengar imam baca al fatihah untuk dia polish bacaan dia sedikit demi sedikit.

Tak sangka rupanya dia dengar dan ikut cakap saya. Memang masa dengar suara tu tak tahu nak cakap macam mana punyalah rasa sayu. Semoga cita-cita abang nak jadi imam dimakbulkan. Ummi dan daddy sayang sangat abang tau. Tak sia-sia latih abang tanam minat ke masjid sejak umur 2 tahun lagi. Saya tahu ramai yang akan cakap, terlalu kecil untuk bawa anak berumur 2 tahun ke masjid. Tak salah kita cuba jika kita tahu caranya. Saya selalu jadikan anak saya bahan eksperimen untuk apply ilmu parenting. Alhamdulillah tak pernah satu pun eksperimen saya gagal setakat ini.

Jadi, satu je pesanan saya pada ibu dan ayah di luar sana. Jangan under estimate kebolehan dan kemampuan anak kecil kita. Cuba lah berusaha dan jangan sesekali berputus asa. Cuba tetapkan target untuk buat sesuatu. Insyallah dipermudahkan...Tambah ilmu daripada mereka yang ada ilmu jauh banyak daripada kita. Saya akui banyak sangat benda yang perlu saya belajar daripada mereka ini. Saya tak pandai tetapi mudah-mudahan sedikit perkongsian ini boleh mengubah persepsi ibu ayah diluar sana yg sangat skeptikal dengan kemampuan anak-anak.

Wallahualam....







Nak tahu rahsia Hadif cepat hafal Al Fatihah? CD SUFI CILIK lah salah satu rahsianya. Boleh baca review DISINI.

Kepada yang berminat, boleh order dengan saya ye..terima kasih...



4 yang mengekspresikan diri:

cplud miera said...

assalam kemn. nk order cd tu. de lg?

Kemn Azmaili said...

Ada..boleh msg sy 0122243815

Petak Bunga said...

doa yg baik2

fazianbatrisyia said...

sejuk perut ummi....insyaallah Imam Muda Hadif...amin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...