Refleksi Diri

EKPRESIKU...

Tuesday, January 25, 2011

Rumah Qu Syurga Qu

Hari ni saya nak share dgn semua pasal deko2 rumah..Saya pasti korang mesti ada pilihan konsep tersendiri kan? Saya memang suka menghias rumah ni..tak yah kata rumah la..dulu zaman kat UUM, bilik yang kecik cuit tu pun ku hias bagai..ehem2 nak bgtau jugok le,..me dgn roomate ku, Kak Nana tetiap tahun dapat award tau!!! (Anugerah Kamar Idaman Kolej MISC, Universiti Utara Malaysia) ..hehe..alololo..tingat pulop dengan kakak roomate ku yg comey tuh..Memang best duk sebilik ngan roomate yang pembersih, sebab dia suka bersih..saya suka hias..so mmg jadilah kann..(kami siap bela ikan tau dlm akuarium biru)..oh..oh..sungguh rindu saat itu!!


So, bila sekarang dah berkeluarga..me ada chance la nak deko2 rumah pulopss..walaupun kediamanku sekarang hanyalah sekadar rumah kuarters kerajaan..ku peduli hape, nok jugok deko2nya..yela, sementara nak ada rumah sendiri kan, kita curahkan dulu idea deko ni di rumah kuarters..takpelah takleh selok2 (beria) sangat nak deko, meaning that takleh lah nak selok cat feature wall lah, wallpaper lah, candeliar lamp lah..me, deko mana yang boleh je..


Konsep yang saya pilih adalah lebih kepada moden kontemparari plus minimalis..rumah yg saya diami skrg ni tak lah terlalu besar dan tak lah terlalu kecil (wasatiah2 je)..so pada saya, tak perlu lah dipadatkan dengan kabinet or perabot bagai..mana yang perlu saja la kan..omputeh kata "less is more"..hehe..saya memilih gabungan warna hitam dan putih untuk menampakkan rumah ku tidak la terlalu sempit..warna mmg betul2 main peranan dlm deko2 ni..


Untuk highlight, of courselah akan ku pilih warna febret kan..kata Pencinta Biru ye dop? Tapi tu lah..saya ada sedikit ralatlah dgn men'deko' umah ni..sampai la ni, saya still tak jumpa lagi furnishings or sofa yang menepati ciri2 kebiruan yang saya kehendaki..kata my husband, "tak yah la beria nak cari, nanti umah sendiri ikut you la nak biru dari siling sampai ke lantai"..hikhikhik..setepek kena kan..padan muka ku..tapi cam tetiba nak cari frame beso kat Ikea, saya penah nampak hok warna biru..huhuhu..nok jugok kan..


Ni saya ada la snap beberapa keping gambar di rumah saya untuk tatapan umum..kalau korang ada any idea sudilah kiranya share dgn saya..sharing is caring!! (ground floor je okehh..tingkat atas plan nak deko pas beranak..huhu)















23 yang mengekspresikan diri:

Maya said...

cantiknye..kemas je..kat mana beli set sofa tu?

Kemn Azmaili said...

maya,
tqsm..set sofa beli kat Plaza Perabot dekat area highway Sg.Besi..banyak pilhan kat sana..harga pun berpatutan!!

eiyra'z said...

cantikla kemn..kalau rumah syira lak merah+hitam+putih...huhuhhu...betul tu..wlaupun dok kuarters tp tu halang kita berdeko kan..syira pun dok kuaters gak..huhhuh...

dhr said...

canteknye rumah Kemn! Kak Dian mmg minat style mcmni x serabut. Nanti rumah kami da siap boleh la mintak kemn advise nak deco mcmane ye. Eh, nanti berpantang kat putrajaya ke? boleh la kami dtg melawat. Kami balik may be Kemn da deliver kot.

Princess Cindellyna said...

chantekkk okeeeey!!!!!!u duk kat teres presint 11 ke? i baru nk pindah teres presint 15....hehe =p

Kemn Azmaili said...

tqsm sheera,
betul2..setuju!!mari deko2 bersama-sama!! best kan bila rumah nampak cantik..sedap mata memandang..

Kemn Azmaili said...

Tinkiu Kak Dian,..
best nye umah kak dian nak siap dah ek..kami tahun depan baru plan nak beli rumah..yelakan tahun ni sibuk ngan baby..ongkos nye byk spend tang tu..hokeehh..boleh je nak bg opinion kak =)..janji kak dian masak sedap2!! hehe..gurau je..saya berpantang di Pahang, tp 1-2 minggu pertama mungkin still ada di Putrajaya..

Kemn Azmaili said...

Princess Farah,
tqsm babe..yup, duk teres P11..owh u duk P15 ek..okay la tu..selesa sikit dr apartmen kan..dulu i pun duk apartmen..selamat berdeko ye farah!!! =)

dear diary said...

cantik umah awak kemn!

Kemn Azmaili said...

amah dearie,
tq so muchosss!!!

Miss Tatie said...

hi, sorry coz spamming ur FB again.. but, i really2 need ur help AGAIN.

1) pegi kat http://www.cstproduction.blogspot.com/
2) under list "SENARAI ENTRY CONTEST FOR VOTE WHAT's HOT IS GETTING HOTTER"
3) pegi kat no 80
4) under my link : http://berkatalahdia.blogspot.com/
5) tekan button LIKE yg disediakan kat sebelah kanan tu...

please ehhh.... thank u...
kalo rajin minta tolong kawan2 vote skali ya...

Cik Shu said...

nice deko, suka la.

Kemn Azmaili said...

cik shu,
thank you so muchosss!!! =)

MissyNursy ♥ said...

salam..sis, berkenan giler!! since mmg minat giler deco2 itam putih..lg2 tmbh merah sikit..lg meletopp..hehe..:)
nk deco sndiri, umah xde lg..ikut citarasa mak aida je la..haha..

Kemn Azmaili said...

missy nursy,
takpe ..tahan je la wat masa ni..nnt dah ada umah sewa or umah sendiri..boleh la deko2 bagai dik..me nak tambah biru utk highlight je..tp smp skrg xjumpa furnishing biru yg berkenan di hati..huhuhu

.:Mrs. Engineer:. said...

cantik rumah... :)

sy pn dok presint 11 gk...jln P11C/7... :)

^effa^ said...

cantiknye rumah.. simple je. ;)

chik star said...

cabtiknye rumah. kite pon minat deko deko, tpi rumah sendri tak terdeko2 lgi. hihik..

nnti bole lah shre2 tips2 deko eyh kemn.

Kemn Azmaili said...

chik star,
thank you..seronok kan tengok rumah cantik?.. =)

Mama Durrany said...

wah cantiknya rumah,rumah saya macam kapal karam..almaklum la askar ramai..saya pun dok 11c jugak..11c/9

Kemn Azmaili said...

Mama Durrany,

Terima kasih..biasalah bila anak ramai..saya ni baru anak sorang dah rasa mengah nak ngemas rumah..owh, kita ni berjiran la ye.. =) .boleh la nanti beraye..

Mama Durrany said...

boleh, jemputla datang rumah..

Drill Lubang Skru @ Water Heater Area Putrajaya: 0176431977 said...

Pemasangan Shower Water Heater / Drill @ Tebuk lubang Skru dinding konkrit, dinding jubin.
Gantung Frame, PAsang wall shelf, rak, Rail langsir, pasang cermin besar, cermin kecil, cermin ikea, aksesori bilik air, pasang bracket tv....

SY ADA MENYEDIAKAN PERKHIDMATAN PEMASANGAN SHOWER WATER HEATER (PEMANAS AIR MANDIAN) DAN DRILL LUBANG SKRU DINDING /, PEMASANGAN BRAKET TV LCD / LED, DAN KERJA2 BERKAITAN DENGAN DRILL UNTUK KAWASAN PUTRAJAYA DAN KAWASAN SEKITARNYA. MAKLUMAT LANJUT SILA LAYARI BLOG SAYA DI: http://shower-heater.blogspot.com/
BOLEH CALL / SMS / WhatsApp SY TERUS UNTUK KETERANGAN LANJUT: 0176431977
TQ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...