Refleksi Diri

EKPRESIKU...

Wednesday, August 26, 2015

Ruang Makan, Moden dan Minimalis

Dah lama tak deko-deko sharing kan. Bukan tak sudi, tapi macam takda apa sangat nak share. Tak banyak berubah pun. Ada la skit ubah kedudukan beberapa ruang di rumah aku yang tak seberapa ni. Jenuh gak nak carik idea bila nak susun kedudukan tu. Buat masa ni tingkat bawah memang banyak perubahan susunan. Ruang tamu, ruang foyer, ruang membaca dan ruang makan. Semua ni memang dah berubah skit walau kedudukan masih di tempat yang sama.

Hari ni aku share kedudukan terkini ruang makan di rumah aku. Kalau kat entri sebelum ni, aku pernah share skit gambar ruang makan/dining hall. Itu pun hasil tak berapa clear sebab just pakai camera henpon cokia je. Tapi kali ni pun henpon cokia upgrade sikit la dari dulu. So, boleh la nampak kejelasan tu sikit. hehhe

Kalau dulu aku letak kan meja makan tu melintang, now aku dah tukar kedudukan meja makan tu jadik menegak.Tu je pun bezanya, takda la gempak mana pun. hihi..Banyak aku hutang deko dengan ruang makan ni. Kengkonon nak letak carpet, tak beli pun jugak. Nak gantung gambar, tak jugak pun. Ada la jugak impian nak tambah partition antara ruang tamu dengan ruang makan ni, tapi semuaaaa tu tidak terhasil pun lagik buat masa ni. Busyy sangat kalah obama..lols!

Kedudukan Sebelum


Kedudukan Selepas








Simple je pun. Ruang makan ni pun tak luas mana jugak. Then sebelah tu counter bar aku macam takda idea sangat nak letak apa. Aku memang spesies tak suka letak hiasan atas meja. Ada bunga putih atas meja makan tu pun atas sebab-sebab aku beli nak buat mini pelamin masa nikah adik ipar hari tu. Kalo idok, memang satu bunga pun takda. Tapi bila dan 30-an ni tak tahu rasa jatuh hati pulak dengan hiasan bunga. Mak-mak sangat kann..

So, atas counter bar ni tak nak la nampak kosong sangat, aku letak je mug and cutleries set anda ada la bekas kristal 4 ketui tu letak gula-gula. hihi.dinding tu pulak still plain, kat sini la dulu plan nak gantung bingkai gambar. Tapi idok la menjadik lagiii...

Begini lah sedikit sebanyak dekorasi di ruang makan. Simple je pun, warna pun senada je. Masih menjadikan biru sebagai fokal utama dengan kombinasi warna hitam dan putih. Prinsip praktikal tu penting. Yang penting mudah nak kemas dan tak berkecah. Aku pulak memang spesies tak leh tengok meja makan ada barang-barang tambahan. Pada aku, meja makan ni akan penuh bila time makan je. Selain daripada tu, memang kena clean and clear. Lauk lebih memang takkan simpan atas meja. Kalau tak simpan kat dapur, kena la perabih kan lauk tu. Bukan apa, sebab ruang makan aku ni open space, masuk je rumah, duduk kat ruang tamu..zassss pandangan mata tetamu akan teruih menelusuri sampai ke dapur. Bukannya ada kona-kona pun.

Next entri saya share ruang foyer dan ruang bacaan plak okes!

tata.

3 yang mengekspresikan diri:

cik hani said...

itu pun dah cantek dining area awak..
kemas dan moden

Natrah Mohamed said...

Sukanya. Kemas!

Saya tengah cari mood untuk buat ruang kemas dan cantik camni. Bila ntah mood nak datang. hahaha

Anyway, jemput singgah blog saya IbuBijakAnakSihat

namsy said...

Wonderful! i love the colour theme.tgh mencari cari idea dining room then came across this.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...