EKPRESIKU...

Sunday, April 24, 2011

Tips: Cara Mengatasi Bayi Kembung Perut

Hye, salam to all readers!! Hari ini suka saya nak kongsi mengenai petua untuk mengelakkan daripada bayi kembung perut. Actually petua ni diturunkan daripada abah saya. Fyi, abah memang ada kebolehan mengubati penyakit-penyakit kecil seperti kembung perut, demam campak, sarap, dan lelain (utk baby & kanak-kanak je yepp..) Nak mintak abah ubatkan ada syarat tau..eh, bukan kena bayor ye, tapi lebih afdal kalau ibu atau ayah kepada anak yg sakit tu minta abah ubatkan. 

Mesti korang tertanya-tanya kan, mana lah my abah ni tau ubat-mengubat ni. Kalau ikutkan cerita abah, dulu masa zaman muda-mudi dia memang suka berbual dengan orang tua, jadi ilmu ni beliau perolehi dari arwah moyang dan atuk saudara saya. Alhamdulillah, setakat ni bila ada saudara-mara atau keluarga sendiri minta tolong ubatkan, memang mujarab.. dah tentu dengan kuasa Allah s.w.t. yg utamanya..


Meh..kita balik kepada tajuk entri saya tu..udah melalut pulak tadi..hehe..


Senang je sebenarnya, caranya URUT SAHAJA DI KEDUA-DUA LABU BETIS baby or kanak-kanak tu. Terpulang pada korang nak guna minyak urut ataupun tidak. Kalau nak lebih selesa, gunalah minyak urut macam minyak Yuyi, minyak telon, minyak kayu putih dan sbgnya..Senang je kann!!


Selamat Mencuba!!

Sharing is caring!!

2 yang mengekspresikan diri:

putri_roh said...

betul la... my mom pun ckp nak elakkan baby kembung amalkan lepas mandi atau lepas salin berak dia sapu terus minya yuyi/telon kat labu betis n tapak kaki.. tak de la angin masuk...

Kemn Azmaili said...

@putri_roh,

betul tu..kadang-kadang banyak petua org tua ni mujarab!! =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...