Refleksi Diri

EKPRESIKU...

Friday, March 2, 2012

Kisah Putrajaya BLACKOUT semalam!!

Sepanjang 3 tahun lebih menetap di Putrajaya, ini lah first time rasanya Putrajaya BLACKOUT!! Mesti banyak cerita lawak dari penduduk kat sini kan? Alamanda pun blackout tau..Tapi ada juga Presint yang terkena sipi-sipi je.

Aku ni dahla baru lepas masak..Takda la masak mana pun, husband nak makan roti sosej salut cheese goreng. So masak le cincai-cincai je, chicken ball skit, fries sikit. Macam biasa lah, spesies malas nak mandi. Ingat lepas makan baru la nak mandi, nanti kalau mandi before masak kang, berbau minyak la badan kan..hehe

Sambil-sambil makan 3 beranak tu, kitorang layan 999. Kebetulan pulak topik hari tu pasal curi kabel. Pastu kemain la laki bini ni duk berbincang seyes pasal syarikat bekalan letrik TNC tu,..rugi tak untung-untung la, banyak rasuah la, bonus beriban la..eh, macam-macam la..

Tetiba tengah je nak telah chicken ball, lampu rumah slow-slow malap..Mula-mula lampu kat dining, pastu kipas, pastu lampu atas...pastu baru la TV!! Gulppppp!!..apekah? Dah la semalam malam Jumaat..Pastu husband pulak buat-buat cuak kan..eeee..gerammm..

Dalam aku duk terkebil-kebil cari lilin kat laci dapur tu, tetiba je anak ngan laki aku takda..Ish, rumah dah gelap gelita..luar rumah pun gelap gelita..mane diorang ni? takut wehhh..Dengan selamba badak je aku keluar rumah, aku jerit, "Daddyyyyyy!!!! u kat mana???". Then dengan suara happy dia jawab, " Ada ni kat umah sebelah..Hadif seronok main ngan kawan-kawan kat luar...". Boleh pulak kan? Ada ke patut tinggal je daku sensorang diri kat dalam umah tu, pastu dia 2 beranak boleh buat2 happening kat luar..

Dia suruh aku keluar join sekali..Dah melangkah setapak ke luar, baru aku teringat aku tak pakai kain..hahahhaha..bukan, maksudnya aku pakai baju kurung je..duk rumah kan..nak masak pulak tu..hihihi..aiseyhh..macam mana nak amik kain ni? kain kat bilik atas pulak..

Aku paksa laki aku balik semata-mata teman aku amik kain kat atas..hahahaha..berani tak? berani tak? pastu dia berkeras tak nak teman sebab panas duk dalam umah..Aku pun dengan muka sememeh naik atas sambil ditemani lampu suluh terus laju je melangkah tangga, masuk bilik tak tengok lain dah..terus terkam kain dan akhirnya selamat lah kain tu aku pakai...hihihi

Nak call TNC tu line busy memanjang, so husband start kereta kitorang keluar jenjalan menikmati Putrajaya yang mandom suram tanpa lampu-lampu neon di tepi jalanraya tu agak sibuk jugak sebab maybe ramai jugak yang decide nak kuar dari rumah kot. 

Baru teringat, Achik (babysitter Hadif) pegi Alamanda. So, kitorang call dia cakap biar kitorang yang amik dia. Bahaya tu, dahla anak dara kan..nasib dia ajak kawan dia teman..Ada jugak la peneman nak naik tangga ke rumah dia tu nanti..

Sampai je umah Achik, Putrajaya pun kembali cerah semula..Tak lama sangat la duk bergelap sebab aku tau ni mesti diorang takut kena marah ngan PM..hahaha..bertuah badan duduk dibumi Putrajaya...hehehe

Punca blackout tu dikatakan sebab stesen pencawang TNC tu terbakar kat area Bangi..

Terima kasih TNC kerana berjaya mengganggu gugat kehidupan kami buat seketika..Eh, boleh pulak aku fikir time tu ada konspirasi nak serang Putrajaya..Siap pegi tengok umah PM tu..ok ke idakk..tapi dapat tengok luar je la..Lampu-lampu i-City kat luar tu pun blackout jugak..hahha..tahpape..tapi aku tak rasa umah dia blackout kot! opss..no komen..hehe

p/s: Sediakan payung sebelum hujan. Simpan la 2 3 kotak lilin kat umah or nak moden lagi beli la 2 3 lampu picit..

2 yang mengekspresikan diri:

cIk JanNah said...

kenapa tak amek kesempatan candle light dinner kemn? mesti romantik. :)
heee

Kemn Azmaili said...

@cIk JanNah

lagi haru rasanya nak candle light dinner dengan si kecik tu..heeee

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...