Refleksi Diri

EKPRESIKU...

Tuesday, July 26, 2011

Pahala Isteri

Salam,
Lately ni asik update pasal my baby je kan,..so petang ni rasa nak update pasal suami isteri pulak..mari kita share sama-sama..

"Wanita mudah masuk syurga, malah tidak sukar juga terjerumus ke neraka"..Mana satu pilihan kita wahai Sang Isteri?

Allah itu sememangnya Maha Pemurah, Maha Pemberi. Dia yang Maha Agung, tidak ada satu pun yang bisa melawanNya. Bergelar wanita, isteri dan ibu sememangnya perkara mulia disisi Allah. Setiap amanah yang diberikan apabila dilaksanakan dengan baik dan ikhlas maka ganjarannya ialah pahala yang berlipat ganda. Berusahalah agar menjadi wanita sejati, ibu mithali dan isteri solehah. 

Sabda Rasulullah s.a.w. yang bermasksud:

"Ya, Fatimah, barang mana wanita meminyakkan rambut dan janggut suaminya, memotong misai dan mengerat kukunya (suami), Allah akan memberi minum akan dia (isteri) dari sungai-sungai serta diringankan Allah baginya sakaratul maut dan akan didapati kuburnya menjadi sebuah taman-taman syurga dan dicatatkan Allah baginya kelepasan dari api neraka dan selamatlah ia melintas titisan sirat"

Alhamdulillah, sehingga hari ini saya masih berkesempatan untuk meminyakkan rambut dan memotong kuku suami. Saya akui kadang-kadang kesibukan menjaga dan melayani anak kadang-kadang membuat saya lalai seketika sehingga alpa menunaikan tanggungjawab sebagai seorang isteri. Walaupun,perkara seperti ini dirasakan remeh kepada sesetengah orang, namun pada saya perkara kecil seperti ini lah yang perlu dititikberatkan kerana kadang-kadang kita tidak berkesempatan untuk melakukan perkara-perkara yang boleh dilihat dengan mata kasar kita. Hadirnya dia, si suami..membuatkan saya lebih bersyukur dengan apa yang saya nikmati hari ini. Syukur Alhamdulillah..Ya Allah, lindungilah kami dibawah lembayung rahmatMu..

Tertib Memotong Kuku. Mari sama-sama kita amalkan..


p/s: next entri nak share mengenai Tips Menjaga Suami..tunggu... =)

9 yang mengekspresikan diri:

mardiana said...

kalau belum kawen mcm na pulak kemn? ;p

eB ezrin said...

tq 4 sharing :)
polo u back... tq sudi dinggah blog kami ;p

Lulu Caldina said...

Blog ni dah ada dalam bloglist Lulu-Pages ;)

Princess Cindellyna said...

bagusnya kemn!!!sy nk potong kuku husband dia kata xpayah.. biar dia potong sendiri..huhu

Kemn Azmaili said...

kak nana,

kena tunggu kawen la, kalo tak camne nak potong kuku husband...hehe

Kemn Azmaili said...

eB ezrin,

thank you... =)

Kemn Azmaili said...

Lulu,

tqsm ya!!!

Kemn Azmaili said...

Farah,

cuba try buat sekali, lepas tu mesti dia suruh selalu..hihihi...

Princess Cindellyna said...

dia kata xyah bt sebab dia takutttt.hahaa =p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...