Refleksi Diri

EKPRESIKU...

Monday, May 14, 2012

Home Progress : Kitchen Cabinet

Assalam dearies,

Sorry ye buat kamu..kamu..dan kamu..tertunggu-tunggu celah mana nya menghilang tuan tanah kedaung tak menghapdet-hapdet belog yang kohnonnye nak menhapdet pasal rumah. Lately ni i memang busy dengan nak setel macam-macam maknenek before nak masuk umah ni. Nak lari tajuk skit..saya tak jadi pegi kursus 6 bulan tu..yeay! Bukan tak jadi, tapi nama tak tersenarai dalam surat panggilan lagi..Soon,..akan pegi jugak, tapi tak kisah la bila..sebab nak taknak saya kena setel jugak rumah ni before ke DPA.

Okay, berbalik kepada entri di atas...Before this, saya dah pernah share dengan korang mengenai Pemilihan Kabinet Dapur kan? Bagi yang belum baca, korang boleh BACA KAT SINI. Taknak pun takpe, sebab i bukan profesional pun, hanya melontarkan pandangan dan idea semata..hehe..

Banyak benda nak share dengan korang sebenarnya. Tujuan nak share ni korang janganlah ingat saya nak menunjuk-nunjuk pulak ye. Niat dihati betul-betul nak tolong korang dapatkan sesuatu info yang berguna dan dalam masa yang sama servis yang ditawarkan pun terbaik. Kalau tak elok, i tak rekomen kat uols tau! Today kiter citer pasal kitchen cabinet ye. Soon, i will update pasal grill, tinted, landskap, lampu dan kipas. ^__*

Setelah membuat pelbagai survey dan bertanya pendapat kepada kawan-kawan dan sahabat handai, kami sebulat suara memilih EVERSKILL DESIGN KITCHEN KABINET dan memberi sepenuh kepercayaan kepada Mr. Steve (tak silap saya dia Manager) untuk mengubahsuai dapur rumah saya yang sungguh comel ni. Apa yang bagusnya bila berurusan dengan Steve ni, dia tau apa yang saya nak. Bila saya cakap, nak macam ni..macam tu..then dia akan come out dengan design draft berbentuk 3D. Terpegun ahkak tau! Macam real pulak tengok dapur tetiba dah siap cantik memBiru gitu!! hehe..

Saya lebih suka sesuatu yang simple dan praktikal. Saya decide untuk buang konkrit sinki yang tersedia tu supaya furnishing nampak kemas dan lebih santekk. Sinki pun saya beli lain, sebab nak sinki yang lebih dalam..Agak-agak boleh la benam kepala dalam tu..hihi..joking! Okay, nak share jugak kat korang pasal sinki, hob & hood. Barang-barang ni semua saya borong di Big Bath dekat dengan Bangi (Kg, Sungai Merab). Kat sini kira macam kilang la sebab korang boleh pilih pelbagai jenis peralatan termasuk peralatan dapur dan juga accessories toilet. Brand pun bagus, untuk sinki, hob & hood jenama Tora from Japan. Hob & Hood  kami beli brand CasaRiva.

Berbalik kepada kitchen cabinet tu, untuk table top i pilih Batu Granite. Granite ni semua orang dah tau kualiti nya macam mana kan? Memang berbaloi nak-nak kalau pakai heavy duty. And then, kami buat jugak Bar Counter comel je kat entrance dapur tu, and saya propose supaya diorang buat skali bowl sinki kat atas bar counter tu. Sinki pun kena ada jugak kat dining hall, so tak payahla tetamu datang nak basuh tangan je terpaksa hangkut ke dapur.
AS-IS



TO-BE






Total semua lebih kurang:

Kitchen cabinet full height sampai syiling - RM12,000 (including table top pakai granite, hacking konkrit, plumbing untuk hacking dinding depan yg ada sinki. Kalau standard je guna konkrit yang sama, table top yg murah skit, kabinet pun tak sampai syiling, kos dalam RM8k je)

Bar counter - RM2,000 (table top pakai granite, hacking dinding untuk plumbing) 

Okay, korang nanti kalau berminat dengan design ni, korang boleh call Steve di talian 016-3743792. Lupa nak cakap, pintu kabinet boleh pilih ikut warna kegemaran korang lah..Kalau ahkak..mestilah BIRU kan!! Akhirnya dapat juga Kitchen Cabinet idaman!!!

Next entry, saya share pasal TV Cabinet ye. Saya amik pakej skali dengan kitchen cabinet ni. Harga pun sangat berpatutan..Yang penting workmenship pun terbaik!! Korang boleh LIKE fanpage diorang di EverSkill Design Kitchen Cabinet.

sharing is caring!

16 yang mengekspresikan diri:

Nur Raihana Abd Rahim said...

wah..biru gitu..dpt bygkan rumah kemn nti semua biru2 belaka :)

Kemn Azmaili said...

@Nur Raihana Abd Rahim

hehehe..memang Blue Ocean la..haha

mardiana said...

"Agak-agak boleh la benam kepala dalam tu"

hahaha. statement paling best.

Maya said...

kemn..rumah saya pon guna khidmat company sama..saya buat dgn mr ivan..mmmg puas hati keje diorang..tp color pintu rumah saya 3G hitam...

zurayusoff said...

cantek....
puas hati tgknya...
berapa kos keseluruhan???
(harap sudi kongsi yer)

♥ Elin ♥ said...

x sabar bila nak tunggu actual nya!!...
seronok kalau dpt kitchen apa yg kite req kan :)

Mrs.aisheiteru said...

Fuyyyo! class la ur kitchen. kna tunggu siap nanti boleh dtg tgk the real. boleh x tuan rumah? hehe. cantek2. sy setuju 100%.

Kemn Azmaili said...

@mardiana
hehehe

Kemn Azmaili said...

@Maya

sama la dear..i pun material 3g..tapi 3G biru..hehehe

Kemn Azmaili said...

@Maya

sama la dear..i pun material 3g..tapi 3G biru..hehehe

Kemn Azmaili said...

@zurayusoff

dah update kos kat atas..no prblem..sharing is caring!

Kemn Azmaili said...

@♥ Elin ♥

yes..memang tak sabar,,tapi kurang sabar bile tengok duit mengalir macam air..hehehehe

Kemn Azmaili said...

@Mrs.aisheiteru

buleyy..buleyy..tada masalah..jiran punya pasal takda hal..btw, ramai dah jiran buat lawatan tapak hari tu..marilah datang! =)

Syahida Ismail said...

Salam~

Thanks for your idea. Sy buat kitchen cabinet, wardrobe n tv cabinet ngn everskill design. Harga berpatutan n hasilnye ok cume kecewa la ade ke diorg ni salah design kaler tv cabinet saye...mintak kaler lain, warne lain yg d buat...he~ sabar aje la

mommydhianz.blogspot.com

Fizah said...

baru nak cakap, macam dapur umah faeza...rupanya korang berjiran ya? ha ha..jiran2 blogger belaka! beh2! =)

btw, sinki dalam hek..sama kita..sinki kita pun dalam jugak...blh buat mandi terus..joking!

^^

Kemn Azmaili said...

@Fizah

haah...faeza pun amik idea kiter..ada certain things kite pulak cedok idea faeza..sharing is caring kan...hehehe...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...