Refleksi Diri

EKPRESIKU...

Monday, September 14, 2015

Make Up - Studio Photoshoot (Natural Look)

Date: 13 September 2015
Venue: Puncak Jalil
Customer: Sharifah Shuhaila (Ella Couplebirds)
Product: Semi Half Instant Shawl (@Isla)

Sekali lagi diberi kepercayaan untuk make up kan my cousin, Ella for her first product photoshoot. Ella request for natural look as usual, lebih kurang macam pernah i make up kan dia time bertunang beberapa tahun yang lalu.

Alhamdulillah, she really loves her look. And iols pun gumbira lah bila customer puas hati kan. Yang sebenarnya korang kena tahu nak make up natural tu bukan semudah abc. For me, nak nampak make up muka natural ni maksudnya disini pemilihan warna yang digunakan bertepatan dengan konsep natural/earth/nude/biege dan seangkatannya. Bukan kata just tepek bedak nyonya and colek2 skit liptik zasss terus bertukar jadik natural. Is kenot ok! 

Enhance the beauty. Itu dah cukup memadai. Highlight kasi lebih pada apa yang bonus dianugerahkan. Macam contoh sepupu ku ini, mata dia masyallah kemain bundar kan. Plus pulak dengan bibir cap bantal yang sexy mexy ni. So pilihla nak kasi highlight yang mana ser. Sebab kan dia nak natural, so i kasi lebih sikit sentuhan pada mata dia. Kening just lukis and blend saja. Tak pakai teknik gam so cover je pakai concealer.

Shading and contour face pun penting untuk nampak natural.





Gambar di sebelah ni adalah hasil sentuhan idola ku, @nvdism. Tak pernah kesempatan nak pegi class make up dia sebab jadual harian aku tak menentu kalah presiden obama. hahaha. So, aku hanya tuntut ilmu melalui instagram dia je. Pastu aku tenung lelama setiap satu muka talent/customer dia. hahha. Camtulah salah satu teknik aku meng upgradekan skill make up aku yang tak berapa handal ni.

Seblum korang tanya, aku bagitau awal sesiap ye. Tahun ni aku memang limitkan booking/reservation for make up service. Aku pun dah nak masuk 7 bulan peknen ni jadinya pergerakan agak terbatas. Kalau aku amik pun area berhampiran je macam Salak Tinggi, Putrajaya, Cyberjaya dan Bangi. Itupun sampai pertengahan bulan 11 sahaja tau. Lepas tu aku akan pause sampai la April 2016 insyallah aku akan bergiat aktif semula. 


1 yang mengekspresikan diri:

YB Shehan said...

nk belajar utk diri sndr. huwaaa. bila nk pegi jmpk akk ni..hmm

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...