Refleksi Diri

EKPRESIKU...

Monday, February 13, 2017

LET'S GET FIT: ZUMBA @ FITNESS SPACE GYM PUTRAJAYA

Dalam entri pertama 2017 kan dah list down apa azam tahun baru. Makanya perlulah kita realisasikannya. Alhamdulillah, sekarang memang rasa kurang sangat stres walaupun badan lesu mengadap kerja. Betulla kan, kalau kita rajin exercise memang boleh buat hidup lebih ceria dan gembira. Sebab banyak kita hasilkan hormon gembira tu, endorfin namanya kan.

Masa mula-mula plan nak berzumba ni, aku duk tercari-cari kat mana la fitness studio area Putrajaya ni yang boleh suit dengan masa aku. Pastu kalau boleh nak la dalam indoor bukan open space macam kat padang. Bukan apa, kita ni dah jadi makmak segan pulak nak over over berjoget di khalayak ramai..lagipun ko tak boleh nak all out! hahaha

So bila dapat tahu daripada sorang kenalan aku, Farha..yang dia pun dah start berzumba..aku terus lah wasap dia. Dia pun bagitahu la details nya and aku terus proceed nak join. Memang time tu ngam sangat dengan time aku. Lokasi pun agak strategik, dekat sangat ngan ofis. Tq so much Farha! #muahciked


Fitness Space Gym Putrajaya ni lokasinya di Presint 16, senang je nak cari nya sebab kedudukannya betul-betul atas Kedai mamak Darussalam yang dekat dengan sekolah p16 tu. Waktu operasi untuk kelas Zumba ni ada hari Isnin dan Selasa jam 6-7 ptg, hari Jumaat jam 8.30 mlm. Aku hanya boleh commit hari Isnin dan Selasa je sebab hari Jumaat turn husband pulak bersukan futsal malam tu.


Selain daripada Zumba, ada beberapa lagi aktiviti fitness yang korang boleh join. Kalau korang nak join gym pun ada jugak tau, ada waktu berasingan untuk sesi lelaki dan sesi wanita . Cuma kalau Studio Class ni memang for LADIES ONLY. Yeyaaa! 

Sekarang dah masuk hari ke-6 aku join Zumba. Memang banyak sangat improvement, baik dari segi tahap kecergasan dan jugak step menari. Zumba ni memang non stop selama 1 jam kita akan menari tanpa henti. Tapi kalau dah rasa nyawa-nyawa ikan tu kita stop la kejap. Mula-mula memang semput oiii...Siap cramp kaki oittt. Yelaaa dah la tarian tu laju, berbelit kaki nak bersilang pangkah bagai. hahaha
Selalu dari ofis dah bersiap, senang skit tak terkejar nak berebut toilet kat studio. Nah..orang sume dah balik, toilet pun clear.. kita selfie sikit. Mihmihmih...

Lagi best bila ada kawan-kawan sekepala join sekali. Semangat tau serba serbi nak baru, nak kasut baru, suar baru, sport bra baru. Bahahaha


Pada sesiapa yang suka layan aerobik, aku pasti korang akan zumba. Cuma aerobik ni memang lemah lembut sopan santun sikit nak compare dengan zumba. Paling best...zumba ni walau sejam ko henyak badan..esok pagi bangkit dari tidur badan tak sakit..Memang best sangat!

Bersama coach Syafizah. Coach ni dia buat freelance, bukan attach dengan studio ni. So, kalau sekitar Putrajaya ni memang banyak jugak tempat yang dia buat. Memang energetic tengok coach ni, body pun padu wehh!

Aku duk compare la dengan training netball. Balik dari main netball aku memang sengal satu badan. Dengan injured bagainya. Atleast sekarang aku dah option lain kalau taknak join training netball..aku dah boleh fit dengan zumba uolss! 


Daripada segi pembakaran kalori pun menarik gak. Zumba ni sebab keseluruhan anggota badan kita bergerak padu. So, dalam masa sejam berzumba, kalori boleh terbakar sekitar 800 - 1000 tau! Zumba ni jugak tak sesuai untuk korang mana yang mengimpikan badan kurus slim bak supermodel Amber Chia. Sebab zumba ni more to shaping and body toning. Aku duk la tanya coach cemaner aku nak kuruskan peha, coach cakap dah elok dah saiz gitu nape nak kurus lagi nye. Yela..teringin la nak pakai suar jeans nampak straight dari pinggang ke tumit kaki. Hahaha

Takpe la, niat nak exercise ni bukan sebab nak kurus melidi pun. Cuma nak berat badan ideal dan bertenaga. Yang penting, badan kita sihat, hidup pun ceria. Kan?

So, pilihla mana sukan yang berbaloi dengan minat, masa dan keupayaan kita. Buatlah papepun, asalkan kita happy!


Jom sihat bersama!
#zumbafitness #misi55kg #naksihatbukannakkurus


1 yang mengekspresikan diri:

Suzie Zie said...

slim je badan,
ingtkan yg amount tu yuran..tanjat gugurl yuran macam tu, rupanya calories burned per 1 hour..hahaa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...