Refleksi Diri

EKPRESIKU...

Sunday, January 9, 2011

Kampung Halamanku

Kiranya dah agak lama saya tak pulang ke Kuantan. Rindu dengan suasana kampung halaman saya yang jauh dari hingar bingar kesibukan bandar..agak tenang tp seram2 sejuk jugak dengan deruan ombak Pantai Pelindung dekat ngan rumah ni..ye la kan..sekarang ni kan Pantai Timur sedang dilanda monsun timur laut..ombak nya mak ai..kan main tinggi ye..


Rutin saya bila balik Pelindung, petang2 mesti kuar ke pantai utk menikmati makanan tradisional yg sangat la laris sampaikan tiap kali datang je warung makcik ni..mesti dah nak habis..suka saya nak berkongsi dgn uols apa la agknya makanan tu kan..namanya Mi Calong.. seyesli makanan ni mmg ada di sekitar kawasan Beserah je, tapi yg paling terbaekk adalah di kawasan2 pelindung beserah ni je..mmg betul2 pure lahh..actually makanan ni simple je, tp xtau la rasa mcm dah berantu je..kalau mi, uols bleh pilih lah nak mi kuning or bihun, then kuah sup tu ada bebola ikan yg xdijual di pasar..org kampung ni biasanya akan buat sendiri dengan ikan segar dr laut..hehhe..then ada tauhu goreng..uols bley pilih nk letak telur or aym or dua2.. n yg plg buat kecur air liur nya ialah kuah sambalnya..kalo soto, sambal kicap kann..tp kalo mi calong ni, sambal nya wrna merah..tp cmne ek yg nk cakap mcm susah nk explain je..sebab rahsia kesedapan mi calong tu mmg terletaknya di kuah sambalnya..kalo uols berkesempatan ke Kuantan, cuba lah rasa makanan tradisional yg sy maksudkn ni ye..mmg ada byk warung2 yg jual mi calong ni di sepanjang jalan, tapi kalo nak rasa yg terbaik, uols mmg kena cuba Warung Mi Calong Pantai Pelindung..


Petang tadi, sy berkesempatan pekena mi calong makcik pelindung ni..tapi punya la kusyuk makan, lupa plak saya nak snap 2 3 kpg gmbr..yg smpt cuba snap gmbr 2 anak buah kesygn sy ni je..
ni ank kak long saya, kakak esya n adik mia with enda bee..saya tgh melantak mi calong lg time ni..
Kelmarin, saya n famili makan besar jugak..actually my husband dah lama teringin nak makan di Tg. Lumpur.. so mlm tu kami semua ke Tg. Lumpur n makan malam di Restoran Phuket..hurm..sangat la berbaloi uols!! sebnanye kitorg ingat nak makan Sabtu mlm, tp seems my sister yg nurse tu kena kerja malam, so kitorg decide tkr plan mkn Jumaat mlm betul2 hari yg sy n suami smp ke Kuantan..tapi rasa ralat skit sbb ingat my bro Hakim yg kat uitm tu boleh balik Jumaat..tp cancel last minit sbb tiket bas habis..it's okay bro..nextime ada rezeki kita mkn besar lg k..btw, a million thanks to my beloved hubby..sbb sudi blanje kami sekeluarga makan n sangatla kenyang mlm tu!!! love u sayang!!

kami sampai je makanan dahpun terhidang..sbb dah suh umi n angah booking dulu..sgt kenyang hokehh!!
Hari ni sy jenjalan di East Coast Mall (ECM)..tetiba mcm cantik je tengok rompers kat one of the kiosk kat mall tu..plus ada jual baby shoes jugak kat situ..so my hubby tanya, suka ke tak..saya pun terus la kan berkata sukeeeee!!! lgpun, time shopping brg baby hari tu..mmg xbeli byk pun rompers..so saya beli lahh..my husband byr..hehehe..tqsm again syg!!


rompers frm carter's special for my lil prince!!
Sampai je di rumah, tetibe bleh plak xda air kan..umi dah pening nk mkn apa mlm ni..as usual la kan, sy of course la ada sedikit risau seems my husband ni kena mkn on time..rezeki la utk my family sbb my husband bermurah hati nk belanja Satey Zul..okay, kalo uols berkesempatan ke Kuantan ni, selain pilihan makanan di Tg. Lumpur n of course la plus dgn makanan tradisional yg sy citer td tu, uols boleh cuba pekena sate yg amatlah femes di Kuantan ni..lokasi nye dari dulu smpai la skang xberubah, tepi selekoh jalan nak ke Teluk Chempedak tu..to me, kalo nk compare la dgn sate Kajang, of course la kan sy mesti 'bias' la utk pilih satey Zul kann..hehehe..tp seyesli mmg sedap..try la ye..


 
ni lah Satey Zul..this time xbeli byk sgt sbb sy kan mkn mi calong smp lebam ptg td..hehe
So, inilah serba sedikit aktiviti di sepanjang 3d 2n saya pulang ke kampung halaman..kalau disimpulkan aktiviti nya adalah lebih kepada aktiviti makan kannn...hehehe..mmg dah ckp dgn my husband awl2..this time mmg purposely nk balik for makan..yela kann..sebelum kena berpantang lps bersalin nanti kann..Esok pagi saya dah pulang ke Putrajaya..sob..sob..sob..rasa kejap, xpuas duk umah..lgpun kena bertolak awal sbb nak singgah jenguk my bro kat uitm jengka tu..


Apapun, saya bersyukur ke hadrat Allah s.w.t kerana masih memberi peluang kepada saya utk menziarahi keluarga di kampung halaman terutamanya umi dan abah..abah nampak mcm kurang sihat sbb tekanan drh terlalu tinggi..umi plak makin slim sy tgk..jeles plak sy dibuatnya..hehe..sy doakan abah dan umi dikurniakan kesihatan yang berpanjangan dan sentiasa kuat menghadapai segala dugaan..Untuk adik2ku yg tersyg, Abang, Kakak dan Adik,..belajarlah rerajin ye..ingatlah betapa besarnya pengorbanan umi dan abah yg penat lelah membesarkan kita berenam ni..Along, Angah dan Kema dah lepas..tinggal awk bertiga je lg..Love you all!!!


~end~

4 yang mengekspresikan diri:

dhr said...

Aduii..Kema ni saje buat akak kecur tau.
Semalam Kak Dian baru ckp ngn Aznol, balik Malaysia nanti nak makan puas2!huhu..

Kemn Azmaili said...

kak dian,
siannyerr akak..xpe kak dian, x lama dah nk pulang ke tnh air ni..nanti mkn puas2 hokehh..

MRS. K said...

eh yang baju pink tu muka cam my fren, lela namanya

Kemn Azmaili said...

@MRS. K

baju pink tu my lil sister, dear..baru 17 tahun..bella namenyer..nak dekat dah dengan nama ur fren.. =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...