Refleksi Diri

EKPRESIKU...

Monday, January 31, 2011

Tips: Bajet & Persediaan Majlis Perkahwinan

Hello & Salam to all..I'm not single hokehhh!! (Jangan terpedaya dengan tajuk entry saya tu)..memandangkan ramai yg sedang sibuk membuat persiapan sebelum menjelang hari kebahagiaan..entry ni ku buat spesel to all readers / bloggers / followers n especially to my BFFs yang bakal menamatkan zaman bujang mereka pada tahun ini, tahun depan, 2 tahun lagi..ikutlah tahun berapa pungg.. Memandangkan ramai yang tanya saya mengenai bajet/kos perbelanjaan bg persediaan majlis perkahwinan, hari ni suka saya nak share beberapa tips mengenai persiapan mengadakan Majlis Perkahwinan serta anggaran perbelanjaan yg perlu lah diambilkira bermula daripada bajet membeli barang hantaran hinggalah ke majlis perkahwinan. Tips yang ingin saya kongsikan ini adalah melalui pengalaman saya sendiri dalam merancang majlis perkahwinan saya pada tahun lalu..Semoga ia sedikit sebanyak dapat membantu anda diluar sana untuk membuat perancangan yang lebih teliti dalam merealisasikan majlis perkahwinan impian anda!!!

1) BUKU NOTA
Oh..oh..tidak sama sekali..buku nota ni bukan untuk bawak pegi kelas ke or catat minit mesyuarat ye..hehe..buku ni purposely untuk anda catatkan semua maklumat berkenaan persiapan perkahwinan. kalau boleh, sume resit or bil2 pembelian bagai tu tampal je dalam buku ni..senang kan kalau dah semua benda kita boleh review je dalam satu buku..kalau boleh beli la buku yang cecantik reromantis skit..boleh buat kenangan..me, as usual lah..biru tatap menjadi pojaan hati qu...
This book belongs to us ::Kemn&Rocky::


2) WARNA TEMA
Ha..bila dah ada buku..terus tulis warna tema yang korang idamkan..Warna tema saya ialah putih, hitam, merah..(sebab akad nikah dah berbaju biru, jadinya ramai yang tak setuju kalau ku sibuk nak enterprem my fav color masa bersanding nanti..huhu..takpela saya ikut undian majoriti..)

3) SENARAI BARANG HANTARAN KEDUA-DUA BELAH PIHAK
Kalau boleh barang hantaran ni korang belilah 6 bulan sebelum majlis berlangsung..dulu saya beli sikit-sikit je..sebulan beli satu..yela kau, baru je grad kan, nasib rezeki murah terus dapat kerja..tiap bulan saya beli satu brg, sama la dgn my husband jugak..untuk bajet hantaran, saya dan husband bajet dalam RM5k untuk beli barang hantaran kedua-dua belah pihak..tapi tak termasuk cincin me lah..sebab my husband dah janji nak beli special skit (oh cincin ku!!..hanya tinggal kenangan dek manusia durjana..tetibe je emo..)
Senaraikan barang hantaran bersekali dengan Kos Anggaran dan Kos Sebenar

Untuk hiasan hantaran, saya beli sendiri je sume tu..bajet ni pun termasuk dalam bajet RM5k tu..saya beli semua hiasan hantaran di Nilai 3..senang sbb byk pilihan..lagipun dekat je dgn Putrajaya ni..takyah dah pening2 nak sesak2 ke KL..n yg plg best sebab umi saya yg deko semua hantaran..mmg jimat byk lah..nak puji jugok le yg my umi ni mmg tersangat la kreatif dan rajin orangnya..dalam duk jaga 2 cucu tu, boleh je dia curi masa siapkan hantaran kami..tqsm umi!!!

4) WEDDING PLANNER
Haa..tang wedding planner ni..ikut suka korang lah nak pakai wedding planner ke dop..saya mmg ambil wedding planner purposely for majlis resepsi di dewan shj..untuk majlis akad dirumah, kena arrange sendiri..me, bukan sengaja nak grand2 buat kat dewan ye..sbbnya rumahku nun di lereng bukit, agak susah nak buat kenduri besar2an..jalan mmg dari bwh smpai ke ats mencuram, so based on experience of my eldest sis's wed dulu..mmg byk lah dugaannya..my wedding planner ni mmg agak ngetop la di area Kuantan..D'Nora Collection..bertuah la saya time tu sebab rate nye belum naik lagi..(dia pakai 100% fresh flowers..sbb tu la rate nya mahal skit)..plus pulak, saya kahwin combine ye dgn my 2nd sis (Angah)..so pakej utk 2 pasang mempelai ni dia charge RM10k only (so kalo devide by 2 = RM5k / each)..murahkan!!! pakej RM10k yg ditawarkan termasuklah:
a) Mini pelamin di rumah - 1
b) Make up di rumah - 2
c) Hiasan Bilik Tidur - 2
d) Pelamin di dewan - 2
e) Hiasan meja pengantin 
f) Hiasan dewan 
g) Baju bersanding - 4 
h) Baju bertandang
i) Photographer (Abg Kamal & team)
j) Cake

From top to toe, D'Nora memang loyal dengan sentuhan Man Kajang ye..so baju dia semuaaaa cecantik hokehh..infact masa saya bertunang pun saya ambil D'Nora sbb sangat jatuh chenta dgn dress MK ni..simple, not too crowded dgn bidding sana sini..wasatiah2 je..hehe

Kalau ada yang korang berkenan dgn khidmat mana-mana wedding planner ni, korang memang kena grab cepat2..booking awal2 takot nanti melepasss..
Pelamin berkembar di dewan
Semuanya dlm pakej yg sama
Mini Pelamin di rumah

5) KAD JEMPUTAN
Bagi tempahan kad jemputan, 3 bulan sebelum majlis tu dah boleh tempah dah..bajet pun kena siap-siap asingkan ye..saya dulu bajet dlm RM1.5 k utk jemputan 2ribu orang (bukan sengaja nk cari yg memahal ye..sy kan kahwin combine, so kena tempah 2 kad berasingan sbb tak muat..hehe),,jemputan 2 ribu org tu sekali dgn side lelaki ye (tak kan la ku nk jemput 2 ribu org kan..ingat ku ni artis ke..haha)

Untuk kad jemputan, saya tempah di KandaDinda..Kedainya dekat Puchong..senang je nak cari..lgpun Puchong pun dekat jugak dekat Putrajaya..so sy takyah pening2 nak survey di KL..Nak cari kad jemputan yang simple, murah tapi npk mcm grand..Kad kahwin saya merupakan salah satu koleksi dlm jenis Kad Maisa dalam Kategori Kad Elegan..banyak pilihan kat situ..korang pilih je..servis pun baguss..sy tempah skali sticker utk doorgift, dpt diskaun lagi!!


6) DOOR GIFTS & GOODIES
Untuk door gift & goodies ni saya bajet dlm RM1k je..doorgift untuk tetamu biasa dan goodies utk tetamu VIP & rombongan lelaki..untuk kanak-kanak, saya beli candies (lollipop)..byk sangat jimat tau..budak2 pun suka..

7) CATERING
Untuk catering, terpulanglah ye pada korang..saye mmg sangat concerned kalau bab makan ni..sebab makan ni adalah bualan febret tetamu kalau datang makan kenduri..ye dop?pada saya biolah mahal skit tapi berbaloi untuk dijamu kepada tetamu..itu dikira balasan tanda terima kasih kita kpd mereka yg sudi memeriahkan majlis kita..kan? Time saya dulu, bajet utk 1 kepala = RM12 (meriah woo lauk pauk nye..including makanan pengantin ye..tingat pulop dgn my husband yg langsung xcover makan depan tetamu..org nak tgkp gambo kite, dia sibuk duk ratah ayam..huhu)


8) PERSEDIAAN DI DEWAN
Yang paling penting, korang kena ada senarai aturcara majlis..time saya dulu, me mmg dah standby dengan aturcara majlis siap dgn layout setting dewan awal2 lagi untuk my wedd planner..yang lain-lain tu korang kena ready jugak macam:
a) Pengacara Majlis (MC) - ku import my batchmate, Speeker Guy
b) Pembaca Doa - ustaz terbaik dari Ladang Paloh Hinai..hehe
c) Dayang Pengiring - sepupu2ku yang comel2 belaka..
d) Pengapit Pengantin - my besties Shasha n tunang nye  Ikram Mirwarna
e) Senarai Perenjis - saudara-mara
f) Life Band - sponsored by abah ye..so takda dlm bajet..huhu
g) Persembahan tarian - sama..abah juge..
h) Pasukan kompang - last minit cancel, so pakai cd je..huhu
i) Flower girl - takda hokehh..
j) Bunting / banner - mmg taknak pungg sbb mcm membazir 


So, agak-agak berapa total bajet yang perlu korang standby untuk menguruskan majlis perkahwinan ni? Kalau ikutkan pengiraan bajet yg saya spend utk majlis perkahwinan ni adalah lebih kurang pecahan seperti berikut: 
a) Bayaran kepada Wedding Planner = RM10k
b) Bayaran Catering = RM12k
c) Bayaran Kad Jemputan, Doorgifts & Goodies, Hiasan Hantaran, Sewa Dewan = RM8k
TOTAL = RM30k sahaja (nampak je mcm mahal, tapi bajet ni including catering which is sy dan Angah gunakan separuh wang hantaran yg diberi oleh husband msg2..tak silap saya kos kenduri di rumah pun lebih kurang bajet ni jugak..ye dop?)

Inilah serba sedikit pengalaman saya menguruskan majlis perkahwinan ku sendiri..disebabkan saya ni sukakan kesempurnaan (spt maksud nama saya ye..hehe)..jadinya my husband siap lantik me jadi "Ketua Darjah" bagi persediaan majlis perkahwinan kami ni..Saya dan Angah memang dah niat dari awal taknak susahkan umi dan abah untuk keluarkan duit poket mereka untuk majlis kami (itupun ada jugak a few things yg umi dan abah sendiri nak sponsor)..cukuplah mereka habiskan belanja untuk sekolahkan kami dulu..takkan kawin pun nak minta duit mereka lagi kan..tak gitu?Tapi semua ni terpulanglah pada invdividu masing2 kan..Alhamdulillah sepanjang majlis berlangsung, semuanya berjalan lancar seperti yang dirancang dan juga seperti yg saya impikan..Impian saya takda la tinggi menggunung pungg..sekadar mahukan majlis perkahwinan yang sederhana, tidaklah sampai menelan belanja yang terlalu tinggi sehingga membawa kepada pembaziran dan yg paling penting ianya diberkati oleh Allah s.w.t.
 
Bagi Majlis Sambut Menantu, my husband's side just buat kat rumah je di TTDI..seyesli mmg ku tak sangka ramai sungguh tetamu yg datang..dah mcm kenduri belah perempuan dah..tapi mmg sangat meriah la, tau lah kan mcm mana suasana kenduri kalau buat di rumah..riuh rendah sana sini..seems DNora dah pakejkan sekali baju menyambut menantu, so saya tak pening2 dah nak fikir..cuma ambil pakej pelamin dan make up dengan Zaifi Zainal..saya mmg suke sangat kak Zai make up..very the natural hokehh..infact pelamin pun santek n so shuwiittt..even kak Zai just pakai artificial flowers tapi decoration tetap buat saya jatuh chenta lagi..simple but nice!!! 
on the top tu sebnanye ada lg artificial flowers tp, beselah photograher amatur..hehe
Make up by Zaifi Zainal
Baju Pengantin : Man Kajang

Kepada rakan-rakan di luar sana yang bakal menuju ke hari kebahagiaan, selamat melayari alam perkahwinan!! Sama-samalah kita saling mengingati dan menjaga kerukunan rumahtangga agar kehidupan berumahtangga akan diredhaiNya...Insyaallah..ameen!!!

p/s: pssttt...nak tau story mory about my cincin, kindly read THIS ENTRY..panjang nau citernyerr..sob..sob..sob..

~end~

10 yang mengekspresikan diri:

kak dian said...

kak dian suke sgt tgk mekap, baju and tudung Kema ms kenduri sambut menantu tu. Cantek. Kaler da same ngn kami ms smbut menantu gak.haah, kos kami utk kedua2 majlis lbh kurang same gak RM30K. Itu pun da puas berjimat-jimat. Sekarang ni lagi la harga barang semua dah naik.

Kemn Azmaili said...

betul tu kak dian..sy pun suka jugak mekap masa sambut menantu tu.simple je kan..betul tu kak dian, sy saja nak share pasal bajet ni sbb ramai yg cakap kos di dewan mahal berganda berbanding kos di rumah..sebenarnya kalo kita buat perancangan dr awal kos nya mmg xmahal mana pun..

Aieyn said...

thanks kemn for sharing d info.. sgt2 b'gune..

Kemn Azmaili said...

aieyn,
it's my pleasure babe...

anaztasias nora aira said...

hiii saya pun orang kuantan.. bertuahnya.. skrg xdpt dah harga camtu :) hehe thanks for the info :)

Kemn Azmaili said...

anaztasias nora aira,
you pun org kuantan ke? kuantan area mana ye? mesti tau kan Dnora kat mana..yupp..sekarang ni mmg rate pakej dia dah mahal..u're welcome!!

crushhio said...

lepas baca ni terus rase cam nok nikoh esok gok! heheh

dhiera said...

hai...nak tanya lah, roughly tempat baju kt man kajang berapa ea?!lagi1, review la your majlis..bole share2 untuk kami yg baru nak belajar ni~he

eydamcdaa said...

lawa sgt ! [elamin + pengantin + baju : sume lawaaa ! adoii .sero dop saba plop nk nikohh .hehe

Didie Kamila said...

kenapa gmbar2 ni semua dah tak de?..huhu..tak dpt nak menikmati entri ni dengan gambar..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...