Refleksi Diri

EKPRESIKU...

Sunday, January 9, 2011

Resepi 1: Cekodok Ikan Bilis New Zealand

Pagi tadi, sebelum bertolak pulang ke Putrajaya, sy berkesempatan mengenyangkan perut saya dengan cekodok ikan bilis hasil air tangan kak long saya..Tengah2 melantak cekodok ni, tiba2 teringat pula masa zaman2 kat universiti dulu, makanan ni la yg slalu menjadi santapan di kala kekeringan poket..hehehe
 
Hari ini saya nak kongsi dengan kawan-kawan rahsia di sebalik kelembutan cekodok ikan bilis..hehehe..saya ni bukannya pakar pun dalam masak-memasak ni..tapi just nak share resipi turun temurun keturunan Tok Gajah ni..nama macam gempak je kan bunyinya..ala2 western gitu..sebnanye New Zealand tu kampung saya...Felda Kg. New Zealand terletak di Maran, Pahang. Di sanalah tempat tinggal arwah tok ki (atuk) dan tok (nenek) saya sebelah abah..uishh..banyak kenangan kat sana..kalau balik kampung, inilah sajian wajib utk minum petang bersama saudara-mara yg lain..Saya sengaja nak komersialkan nama cekodok tu..isshh..rasa janggal la panggil cekodok..mcm ke "kl" lan sangat..Orang pahang panggil 'jemput2'..xpastila orang pahang atau family saya je yg panggil jemput2..okay, siap sedia la pen dan kertas..xpun zmn canggih manggih la ni, uols copy paste je then print out je resepi saya ni..hehe..


Bahan-bahannya:
a) 2 biji telur
b) 1 genggam ikan bilis
c) 5 ulas bawang kecil
d) 500g tepung gandum
e) Garam dan aji secukup rasa
f) Sedikit air untuk adunan


Cara-caranya (ni yang penting sebnanye):
a) Pukul telur sehingga naik
b) Ikan bilis direndam dgn air panas, kemudiannya ditumbuk bersekali dengan bawang kecil. Jangat terlalu lumat (sedang2 saja)
c) Gaulkan ikan bilis dan bawang yg ditumbuk dengan telur dalam satu bekas yg sama.
d) Masukkan garam dan aji secukup rasa
e) Masukkan tepung dan diadun sekali dengan air (pastikan air yg dimasak ye)
f) Gaulkan kesemuanya hingga sebati dan likat (jangan terlalu banyak air)
g) Sedia untuk digoreng (Pastikan minyak betul2 panas dlm keadaaan api yg perlahan)


*p/s:
Kalau 500g tepung gandum ni, boleh lah dapat dlm 15-20 ulas , kalau uols nak buat byk lagi, petuanya senang je.. kalau nak mantain kan kelembutan jemput2 ni. kalau 500g tepung, kena guna 2 biji telur..kalau sebungkus tepung (1kg), gunalah 3 atau 4 biji telur..Bawang dan ikan bilis tu ikut suka uols lah nak byk mana..apa yg penting telur tu yg perlu dipukul dulu..barulah campak yg lain-lain hokehh..


Pencicah (uols kalau nak cuba pencicah ni boleh jugak):
a) 5 sudu besar Kicap
b) 2 sudu besar Cuka
c) 1 sudu besar Gula
d) 3 Ulas Cili Melaka (Lada kecil)


* Campurkan kesemua bahan-bahan tersebut, jangan lupa kalau nak rasa pedas cili tu uols pecah2kan ye..


#SELAMAT MENCUBA#


~end~

2 yang mengekspresikan diri:

dhr said...

warghhh...Kema buat lagi!sejuk2 ni mmg best cerita pasal jemput2 panas nih!

p/s: family kami pun pggl jemput2 gak. cekodok tu biasanya cekodok pisang.

Kemn Azmaili said...

kak dian,
akak try la buat kat sudan..best kan jemput2!!!makan smpai kembung perut!!..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...