Refleksi Diri

EKPRESIKU...

Wednesday, September 14, 2011

Resepi: Puding Kastard with Fruit Cocktail

PUDING KASTARD

Bahan-bahannya:

- 1 gelas tepung kastard
- 6 gelas air (campur sekali dengan air cocktail)
- 6 sudu makan gula
- 6 sudu makan susu pekat

Caranya:

- Gaulkan semua bahan sehingga sebati dalam periuk dan letakkan di atas api. 
- Pastikan api perlahan dan sentiasa kacau semua bahan tadi sehingga menggelegak.
- Angkat dan tuangkan di atas bekas. Setelah sejuk, baru masukkan dalam peti ais untuk dikeraskan.
- Setelah puding keras dan pejal, potong lah ikut citarasa masing-masing. Kalau nak guna sudu pun boleh, tapi biasanya saya akan potong dadu untuk dicampurkan kedalam kuah fruit cocktail.

KUAH FRUIT COCKTAIL

Bahan-bahannya:

- 1 tin susu cair Ideal (kalau nak kuah banyak, tambah ikut kuantiti yang diperlukan)
- 1 tin Fruit Cocktail
- 1 tin Nata de Coco
- 1 biji telur kuning sahaja (jumlah telur perlu sama dengan jumlah tin susu yang digunakan. Kalau 3 tin susu, so 3 biji telur kuning)
- 1/2 gelas gula
- Buah ceri
- Kismis
- Kacang

Caranya:

- Kacaukan kuning telur hingga sebati dan masukkan ke dalam susu cair tadi. Masukkan gula sekali.
- Panaskan diatas api (dengan api perlahan) sehingga menggelegak.
- Angkat dan tuangkan ke dalam bekas. Setelah sejuk, ,masukkan semua bahan tadi (termasuk air fruit cocktail & nata de coco).
- Masukkan juga puding kastard yang telah dipotong dadu tadi.
- Gaulkan kesemua bahan dan masukkan ke dalam peti untuk disejukkan.
- Siap untuk hidangan.

* Biasanya saya akan buat puding kastard dan kuahnya sehari sebelum jamuan supaya ia lebih sejuk. Untuk rasa yang lebih lazat lagi, masukkan ais ke dalam puding kastard fruit cocktail ini sebelum dihidangkan semasa jamuan.




*******SELAMAT MENCUBA =) **********

0 yang mengekspresikan diri:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...