Refleksi Diri

EKPRESIKU...

Thursday, April 19, 2012

Resepi: Macaroni Bolognise Cheese

Hye semua!!

Dah lama sangat tak share resepi dengan korang kan..
Entah ada ke idak orang yang berminat dengan resepi cikai saye ni..hikhik
Ok, takpe tak kisahla..janji sharing is caring kan?

Hari ni nak share resepi yang paling simple kot.
Nama je macam gempak kemain..
Ini cara cincai saye je tau..
Mana tau korang ada resepi lebih menarik..
Boleh la share dengan saye jugak!

Daddy dengan Hadif memang suke!
Sebab ada Cheese..
Daddy dah macam Mickey Mouse suke cheese..hiihi
Hadif dah macam Ratatouille..hehe

Jommmm....Mari kita ke dapur!!

Bahan-bahan:

- 4 ulas Bawang Merah ditumbuk kasar
- 2 ulas Bawang Putih ditumbuk kasar
- Cili Sos
- 1/2 biji Capsicum dipotong dadu
- 1/2 biji Lobak dipotong dadu
- 5 ulas cendawan butang di potong dadu
- 5 sosej dipotong dadu
- Cheese (saya guna cheesedale je)
- Macaroni
- 1 tin Prego tradisional
- 1 1/2 bungkus daging kisar
- 2 sudu besar minyak masak

Caranya:

- Panaskan minyak
- Masuk kan bawang merah dan bawah putih yang di tumbuk kasar dalam kuali. Biarkan bawang sehingga nampak kekunigan
- Masukkan daging kisar tadi. Biarkan sehingga air daging kering sedikit.
- Masukkan capsicum, lobak, cendawan butang dan sosej.
- Masukkan pula sos Prego..biarkan lama sedikit sehingga naik bau harum
- Tambah cili sos
- Tambahkan garam secukup rasa
- Last sekali baru masukkan cheesedale 3 keping
- Kacau hingga sebati

- Macaroni direbus selama 10 minit. Tambah secubit garam semasa direbus. Siap, toskan. Kemudian, masukkan ke dalam sos yang dah siap atas dapur tu. Nak campur pun boleh, nak makan asing pun boleh. Biasa saya campur je sebab makan 3 beranak je. tak ramai mana...

SELAMAT MENCUBA!!

Siap untuk dihidang

2 yang mengekspresikan diri:

Efira Nazri said...

hi, i br plan nak buat ni on weekends.. Thanks for sharing ye.

Kemn Azmaili said...

oh yeke...kebetulan la kan...SELAMAT MENCUBA dear!!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...