Refleksi Diri

EKPRESIKU...

Thursday, April 19, 2012

You are God's Greatest Gift...

Dah lama tak update pasal anak..
Bukan sebab malas, tapi tiap kali nak update mesti nak sedih..
Sedih la tak lama je lagi anak teruna ni nak kena tinggal..
Ummi dia kena pergi kursus 6 bulan..
Waaa..mesti ummi dia nangis hari-hari..

Berbalik citer pasal anak..
Hadif Oh Hadif!!
Tiap-tiap hari ada je benda baru yang dia explore..
Hadif sekarang dah pandai cakap.."abidaaa" (habis dah)
Dah pandai sebut "keeyy" (cat)
Dah pandai sebut "berrr" (bird)
Dah pandai sebut "boaa" (ball)
Sume abjad belakang tak dengar..
Yang paling tak tahan mulut memang banyak..
Tu menurun la makpak dia memang mulut banyak..hihi

Dah pandai tiru gaye kite..nak-nak kalau time solat..
Masa tu lah dia sibuk jugak menonggeng kat depan kite..
Ada satu hari tu ummi dia tengah sujud dia pun duduk atas kepala ummi dia..
Puaslah umi tunggu mana la daddy nak selamatkan ummi dia takut lemas sujud lelama..

Kalau bercakap bahasa "jerman" dia tu mesti ada nada..
Entah ape dibebel tapi mesti nak berlagu..
Sekarang suka sangat Upin Ipin..
Bila tengok Top-to-Toe wash dia gambar Upin Ipin..
Otomatik suara jadi halus sebut "to..to..to" (betul..betul..betul)
Jangan kata la kalo dapat eePad tu..jari tu laju je suh bukak Upin Ipin..
Sampai habis la ranap eePad..sian daddy baru nak merasa pakai..
Mogok dengan anak..sampai anak cedera..

Hari tu pegi Jakel, jatuh tersadung kat kayu bidai..
Berdarah belakang telinga..
Ada la menangis seminit..
Pastu sambung balik..
anak..anak..

Hari-hari balik rumah keja dia main ball
Dah puas main ball..dia ngemas book..
Tak kira la book umi ke or book dia..
Paling dasat bila habis lunyai book dia kunyah..

Naik je masuk bilik..dia sepahkan bakul make up dia..
Target utama mesti curah bedak ke lantai..
Pastu amik kain buat-buat lap lantai..
Sambil-sambil tu berenang atas bedak..
Nak sedap lagi sembamkan pipi gembol tu atas bedak..

Dah puas main bedak..
Main mammut pulak (bangku Ikea)
Terbalikkan mammut, then dia duduk celah tu..
Pastu dia tunggang la mammut..siap mammut boleh bergerak sendiri ke depan..
Ummi dia nak layan..ummi buat bunyi sound effect kude..
tegedek..tegedekk..tegedek..tegedek..
Dia pun tunggang la mammut sampai naik sekh..
Pastu terantuk kepala..nangis seminit..
Pastu penat mintak tolong angkat..
Sebab takle kuar sendiri tersepit tengah-tengah mammut..

Dah penat..dia mintak susu..
Tapi kalau botol susu ada dengan botol air masak
Dia 'bias' air masak..susu podaaa...
Bila dah ngantuk tahap gaban..
Baru la kawan ngan susu dia...

Nak tido kemain susah..
Kalo dia ngantuk before maghrib..
Ummi paksa dia jangan tido..hahaha
Nanti dia bangun pukul 9 malam..
Memang jawabnya kul 2pagi baru tido..
So nak taknak kena main ngan dia sampai la dia penat..

Umi beli rumah untuk Hadif..
Rumah tu ringan boleh lipat..
Tapi sebab rumah tu ringan..
Dia boleh heret je rumah tu sebelah tangan keliling rumah..
Nak brutal lagi..
Dia tak jumpa pintu masuk rumah..
Dia masuk kut tingkap..
boleh gitu?

Selain rumah, hadif ada banyak transport..
Paling berjasa tricycle dia..
Weekend pepagi paksa daddy bawak jenjalan pegi playground
Naik tricycle..
Dalam rumah main motorbike..
Tak berapa nak main pun..
Cuma rajin jadi pomen moto..
Habis siren tercabut..
Mini Cooper pulak sekali sekala je main..
Sebab dia cepat boring..bazir je beli..

Anak Oh Anak...
Tak boleh imagine lagi nak tinggalkan kamu Dif..
2 minggu berjauhan pun dah tak keruan ummi..
Nanti malam-malam umi terjaga..
Mesti tersasul nak basuhkan botol susu kamu..
Sekarang buka je mata,.,
Nampak kamu bergelimpangan atas katil..
Nanti buke je mata..
Umi sorang je atas katil..
Hadif tido gelimpangan kat kampung rupenye..
hempap muka tok umi n tok abah dia..

Umi pergi sekejap je nak ye..
6 bulan tu tak lama (ok tipu)
Ummi pergi berkorban kerana terpaksa demi bangsa dan negara.. (ok tipu lagi)
Kalau ummi tak pergi kursus ni ummi takle bawak kuar duit EPF..hehe
Camne ummi nak bawak Hadif gi umrah.. (ok part ni tanak tulih dah..air mata otw nak jatuh)

Be a good boy ye sayang..
Ummi sayang Hadif infinity..
Hadif duk dengan tok umi jangan naughty..
Nanti tok umi menjerit kalau wat sepah umah dia..
Kalo duk ngan ummi..ummi jarang jerit..
Umi meraung je...hihi..








12 yang mengekspresikan diri:

wahida said...

sdih org baca..sweet pn ada.. :-)

mama irfan said...

ala sweet ja baca entry ni.... tapi sian la hadif kena tinggal 6 bulan tu.... saya nak tinggal irfan 3 hari pon da macam nak pengsan.... rasa cam nak bom ja tempat kursus... plan kedua plak nak bakar suma kertas keja sal kursus...plan ketiga time kursus tu call bos kata hal kecemasan.... cuti 3 hari terus dok umah diam2....aduh.....

AyNz said...

first time singgah, best! =)
baca sambil senyum gelak-gelak
keep it up dearie ^_^

Kemn Azmaili said...

wahida,

yang menulis lagi la sedih..emosi tak stabil..tu yg kejap sedih kejap lawak tu..huhu

btwm thank for reading!

Kemn Azmaili said...

mama irfan,

thanks alot dear..nanti kalo ada masuk berita INTAN Bukit Kiara terbako..i la suspek utamanya...hehehe..

sedih nak tinggal anak...warghhhhhh

Kemn Azmaili said...

AynZ,

Thank you yunk...

Jemput la baca blog cikai ni...godekla macam-macam ada..huhu

aThidEaN said...

Syahdu je baca kemn tulis kali ni.
Bersabarlah ye kemn..nak buet cemena dah ,namanye tugas...

celebration of love said...

Mmg anak ni terlalu sweet tuk mommies :)

Kemn Azmaili said...

@aThidEaN

huhu..sadis..sadis..nak memikirkan keadaaan macam mana la tinggal anak..huhu..thanks dear!

Kemn Azmaili said...

@celebration of love

"tp..to..to"

"betul..betul..betul" (version hadif)

hehe

Mrs Hafidz'joo'Din said...

tak dpt bayangkan huhu..aku nk tinggal 6 hari pon bape kali menangis..ko 6 bulan?? uwaarggggh!

Kemn Azmaili said...

@Mrs Hafidz'joo'Din

setakat ni mmg xboleh bayang lagi..hukhuk..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...