Refleksi Diri

EKPRESIKU...

Tuesday, April 24, 2012

Sabarpun ada tahapnya kakk...!!

Hari ni entri sedikit mengawal amarah..
Gua paling pantang la orang yang suka amik kesempatan..
Amik kesempatan pada kuasa yang ada..
Yang kononnya Yang Maha Hebat..
Konon la..

Tadi dapat tau..
Husband dapat surat untuk pemotongan gaji..
Sebab last year dia ada terlebih cuti satu hari..
Itupun sebab selalu cuti jaga anak..
Pahamla anakanda saya tu kan selalu tak sihat..

Yang menghangenkan aku satu badan..
Ada ke patut..
Ada ke logik..
Surat tu di quote kan..
Bawah tindakan tatatertib????
Apa kes ko ni minah??

Logik ke korang rasa..
Sebab terlebih cuti..
Kena tindakan tatatertib?
Gilokapo??

Bila husband bagitau tadi..
Terus rasa berderau je darah den ni ha..
Mana taknya..
Nak dengar lagi kisah menyayat hati?

Sebelum ni minah ni dah penah buat hal..
Dengan staf dia, which is kenalan kitorang jugak..
Disebabkan member ni selalu cuti jaga anak..
Habis dia porak perandakan hidup member ni..

Dahla kena tindakan tatatertib..
Alasan sebab apa aku pun tak tau apa yang dia reka..
Dia tu bukan merujuk kepada member aku..
Dia tu adalah minah senget ni..

Tambah sedih lagi..
Member ni bukan je tak dapat naik pangkat..
Habis ditarik elaun memangku..
Ini baru betul durjana!

Dahla member ni anak selalu masuk sepital..
Risau kan anak..
Karier pulak habis jadik camni..
Bukan apa..
Kalo dah ada rekod tatatertib..
Tak elok la buku servis kan?
Buku servis tu dah kira macam nyawa kita dalam gomen ni..

Aku punya la simpati kat member ni..
Alih-alih kena plak kat husband..
Akhirnya Tuhan memudahkan perjalanan hidup member ni..
Dia dapat transfer ke agensi lain..

Dia cakap dia redha dengan dugaan Tuhan ni..
Tapi dia tak berdiam diri..
Berani kerana benar..
Takut kerana salah...

So, minah...
Nasihat aku la kan..
Tu pun kalo ko baca blog muruk aku ni..
Jangan la suka aniaya orang..
Esok lusa Tuhan balas balik..
Setepek je kat muke comel awak tu..
Jangan pandai-pandai sekat rezeki orang..
Sebab Allah bagi elok-elok rezeki memasing...
Hari ni hari ko..
Esok lusa tau tak?

Sekian, celoteh mak jemah..
Jarang mak jemah hapdet entri "busuk" camni..
Tapi mak jemah pun ada hati dan perasaan jugak..
*__*   toink..toink!

4 yang mengekspresikan diri:

Nuyue Jannah Bt Muhammad said...

uiks. sabok kemn. hehe biase le tu manusia yg perasan dia 'bagus' yg teramat.

aThidEaN said...

sabar la mak jemah oooii
kat mana2 mmg ada org gila kuasa cam gitu..konon2 dia je hebat...menyamppppaaaahhh!

Nur Raihana Abd Rahim said...

sabar kemn,kalau saya pun hangin jugak..kesiannya kawan awk tu, kena terik blk elaun memangku..minat senget tu ada anak tak?tka phm ke org ada anak ni kerap cuti sebab anak..haishh

Nur Raihana Abd Rahim said...

sabar kemn,kalau saya pun hangin jugak..kesiannya kawan awk tu, kena terik blk elaun memangku..minat senget tu ada anak tak?tka phm ke org ada anak ni kerap cuti sebab anak..haishh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...