Refleksi Diri

EKPRESIKU...

Thursday, December 4, 2014

DIY: Transfomasi Bilik Tidur Tetamu 2.0

Yang sebenarnya, bukannya rajin sangat nak tukar kaler dinding ni. Tapi disebabkan sekarang rumah ku tengah baiki tile kat setiap bilik di tingkat atas, terpaksalah roh rajin datang meresap. Bila diorang dah bukak balik tile ni, then nak kena simen and gamkan semua, habislah terpercik kat dinding. Kalau ikutkan memang diorang la kena touch up balik, tapi disebabkan dinding yang terkena ni kaler lain, so diorang cakap ada caj tambahan. Tak faham aku dengan bangla yang jadik supervisor ni, dah la tu nak charge sampai RM500..Seriously masa aku dengar tu memang menyirap, sedap ko je la nak ketuk aku sampai banyak tu. So, aku dengan perasaan marah yang terketap ketapnya, aku cakap je biar aku yang cat sendiri. Padah la aku demam sakit urat sehari mengecat bilik seketul diri! haha

Dah alang-alang tu kata nak mengecat kan, so aku amik peluang ni untuk merealisasikan impian aku sendiri yang dulu aku pernah citer kat SINI. Aku kengkonon dulu nak cat dinding turqoise kat bilik tidur ni dengan corak jalur jalur macam kat bawah ni.




Tapi bila mengenangkan perlu menggagahkan diri mengecat seketul diri, aku rasa tak mampu nak panjat tangga semata-mata nak tampal masking tape dari atas ke bawah. hehe


Haaa..boleh tahan dinding ni tinggi, tapi paling tinggi bilik tidur Hadif. Rumah aku ni ketinggian syiling tak konsisten. Jenuh tau nak buat langsir ukuran lain-lain antara bilik-bilik yang ada kat tingkat atas ni. Tu kalo korang perasan bangla tu dah catkan skit, tapi kaler lain, memang out lah. Puas aku ingat kat mana aku beli kaler turqoise ni dulu, tapi tak pela..Nampak gayanya kena gunakan kreativiti sendiri untuk menutup cela-cela yang ada.


Aku gunakan kaedah menampal masking tape untuk nampak effect jalur ni. Aku guna dua saiz, and standby 5 keping masking tape. Tapi rasanya untuk yang bilik ni aku pakai 2 keping je, sebab mengelat aku tak gigih tampal sampai ke atas. Kalau korang nak tau, aku main taram je ukur ni, aku tak gigih ukur guna pita pengukur pun. Sebab aku buat sensorang, nak cepat pulak tu. Masa makin suntuk, bilik hadif pun belum setel lagi masa ni.

Aku hanya bismillahitawakkallah..pastu tampal dengan penuh rasa konfiden..haha..So, korang kalau rajin boleh la ukur molek-molek ye nak tinggi mana..Bila dah tampal masking tape ni, jangan amik masa terlalu lama untuk korang tanggalkan balik. Bimbang nanti terlekat sekali dengan cat asal tu kat masking tape. So, nampak simple nak buat, korang kena hati-hati jugak ye.

Masking tape ni tujuan dia adalah untuk menutup kawasan cat yang sedia ada. Macam dinding ni, memang dah ada kaler turqoise. So aku hanya beli cat kaler mocha cekelat ni je haa..Jimat je baru RM30 se tin je pun. 


So, ini lah hasilnya...taraaaa...


Ok dah siap! Nampak tak mengelat kat atas tu. Itu tandanya, tangga aku memang rendah tak boleh sampai ke ketinggian tu. So, pada aku kira ok jela..Asal nya nak cover yang kat bawah tu je, tapi dah alang-alang buat sendiri..Ayuh la kita kasi dramatik sikit perubahannya. Hehe..

Tak da transformasi mana. Biasa je ni, korang boleh try kat rumah ye. Cuma aku ubah skit, dalam gambar yang aku tengok tu jalur menegak, yang ni aku buat jalur melintang. Aci la kan? Simple je ni, tak pandai mana pun aku buat. Tapi sebab terpaksa, buat pun sebab masa kecemasan macam ni, tak plan apa pun, so esoknya aku mc sebab sakit urat..haha

Tunggu nanti dah masuk set bilik tidur, guana gaye la rupa bilik ni nanti...

Byebye!


4 yang mengekspresikan diri:

Dhiera nadhirah said...

well done! selalu orang buat jalur atas bawah. ni jalur kiri kanan pun nice juga

fazianbatrisyia said...

ok tu. nak tumpang tgk hasilnya nanti...good job kemn

Ilyana AS said...

cayalahhh...rajin sgt

mardiana said...

teringat kemn DIY bilik kat UUM. hahaha. siap menang bilik tercantik lagi tu. kenangan habeh.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...