Refleksi Diri

EKPRESIKU...

Monday, August 22, 2011

Rumah Qu Syurga Qu - Part II


Koleksi Gambar Kediaman semasa photoshoot bersama Kosmo!
Ruang istirehat - memilih konsep hitam putih untuk menampakkan ruang lebih luas


Hiasan bingkai gambar dengan sedikit sentuhan biru cukup memadai. Saya memilih bingkai gambar ini kerana ia lebih praktikal untuk di letakkan di ruangan yang mudah dilihat.


Lampu "warm light" juga perlu ada di ruang istirehat agar ia dapat menaikkan suasana romantik di kala malam.














Bilik tidur tetamu di tingkat bawah juga dihias ringkas tanpa kabinet pakaian untuk kelihatan lebih luas dan selesa untuk tetamu berehat.



Bilik tidur utama. Tips untuk pencahayaan, pastikan langsir anda mempunyai 2 lapisan (day curtain untuk bahagian luar, night curtain untuk bahagian dalam). Pastikan juga anda mempunyai lampu tidur disalah satu sisi katil atau kedua-duanya.



Meja solek dihias ringkas dengan jambagan bunga ros merah. Tips : elakkan membeli meja solek yang mempunyai ruangan menyimpan barang yang boleh dilihat. Meja solek ini mempunyai ruangan disebalik cermin tersebut.

Ruang minimum yang terdapat di sudut bilik tidur dijadikan ruang solat
























24 yang mengekspresikan diri:

dhr said...

wow..glemer u skg! byk gambar rupanya, ktorg dpt tgk sikit je smlm sb tgk kt on9 kan. aznol kata wah glamer rocky skg!hehehehe... best la entry ni sb byk tips..kak dian pun da berangan nak deko rumah mcmana nnti. sejak kema buat entry psl deko2 ni, kak dian ade la dpt idea sikit-sikit. thanks to u & cerita la pasal deko2 lagi!

mardiana said...

"pastikan gambar yang digantung selaras dengan pandangan mata anda"

k.nana pendek. macam mana pulak tu kemn. huhu.

Anah said...

cantiknya rumah kerm, umah anah tgh serabut sbb nak pindah lpas raya ni..anah ni suka kumpul barang2 kecik, tgk rumah kerm terus rsnak buang hiasan2 kecik yg ada..mmg menyemak je..thanks sbb kasi tips=)

ummiaqeef said...

kemasnye..umah kite bersepah dgn toys anak.. haha.. mmg x leh nak kemas.. sekejap je bersepah balik.. lame nak cari frame gambar camtu kat mane ek?

fiszah_pjo said...

kemas nye umah awak :)sgt suka tengok..saya yg rumah kecik ni pun tak larat nk kemas hari2..huhu..segan klu kem dtg umah saya..togel je..takde hiasan lgsung..hahahhah..

MRS. K said...

cantikkk wohhhhhh

mun said...

hye salam kenal..saya ada baca artikel pasal rumah awk tue daslam paper kosmo....sweet lah rumah awak...saya pulak sukakan warna hijau

F.Nesyita said...

Simple but nice n sweet...congrates lagi..n Saya mesti Pilih! untuk Fayyadh juga adalah ahli Kelab Nuri..dia dah sebuk dok main bwk ke hulu ke hilir lunch box nuri tu.

Kemn Azmaili said...

@kak dian,

tq kak dian, ha..lepas ni boleh la deko umah sendri..bestnye dah dapat kunci..umah sendiri baru la feel lebih skit nak menghias..okay, kalo ada pape lagi tips deko..saya share..btw thanks again kak dian! =D

Kemn Azmaili said...

@Knana,

Alamak..cane tu ek..hehhe..xpe kaknana, Knana gantung je selaras dengan ketinggian Knana..kalo orang tanya apesal rendah sangat..jawabla "ni kan rumah saya, faham tak kalau saye cakap saya tu?"..hehhe..just kidding.. =D

Kemn Azmaili said...

@Anah, terpulang pada Anah sebenarnya..sebenarnya cantik juga kalo ada hiasan kecik2 tu..cuma kite ni fikir leceh nak kena sapu habuk lap bagai tu..maklumla, kalo ada maid tu lain la..hehehe..btw thanks Anah! =)

Kemn Azmaili said...

@umiaqeef,

biasalah ada anak-anak kan..tapi kalo tak nak nampak serabut, cube train dia main toys tu dalam bilik..so, takde la nampak sepah sangat rumah kite kan! =) owh, frame tu beli kat Parkson pun ada...btw, thanks!!!

Kemn Azmaili said...

@Fiszah_pjo,

biase je rumah saya sebenarnya..kemas sebab barang tak byk kot..hehe..btw, thanks ye..

Kemn Azmaili said...

@mrs, k,

thanksss!! =D

Kemn Azmaili said...

@mun,

thank u awak.. =)

hijau pun menarik..segar mata!! =D

Kemn Azmaili said...

@Farha,

seronok kan duk mengira barang Kelab Nuri ni..nak tunggu masuk duit raye Hadif plk lepas ni..hehehhe

MrS. F!zA said...

cantiknya rumah!

Aija said...

tq so much sbb upload post deko umah awak... tgh cari idea camne nak deko umah 2 tingkat.

Kemn Azmaili said...

thank you dear..sharing is caring kannn ^__^

syalinda johari said...

hai..salam kenal..rumah kat presint 11C ker neh..cantik sangat awak deco...kalo 11C area umah saya juga.. maybe awak dh pindah umah baru skrg...tapi thanks, good info!

Fizah said...

ahaa masihkah sudi menjoinkan diri

http://susunatursioca.blogspot.com/2013/04/sticky-post-giveaway-istimewa-mei-jom.html

=)

Fizah said...

yeahh entri ni naik dalam ga..i likeee!!!

nak tny tu alas meja stripes biru tu kan,,beli mana ek..sgt suka laa..;)

Kemn Azmaili said...

@Fizah

alas meja tu tak silap nya beli kat jusco je yangg...asal biru je ku rembat terusss..hehe

She's DHHassan said...

santek lah frame clock tu. Beli kat mana ek?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...