Refleksi Diri

EKPRESIKU...

Saturday, November 19, 2011

Tragedi di pagi hari...

Hye uols,


Pagi Rabu hari tu, masa nak hantar hadif ke umah BS, saya terbabas atas divider jalan..Dah tu terlanggar papan tanda anak panah atas divider tu, habis pecah side mirror kereta saya (again..kereta ku di bengkel). 

Macam mana keadaan saya? 
Alhamdulillah ok, takde apa-apa kecederaan..Cuma masa kejadian tu berlaku, carseat Hadif terbalik, so my baby nangis jugak sebab takut..kesian sayangg ummi..(rasa macam hari ni lupa baca bismillah sebelum drive)


Apa puncanya?
As u all know la kan, my baby ni memang sangat lasak orangnya. Eventhough dah buckle up sekalipun, dia still boleh pusing kan badan dia meliat liut ke atas ke bawah (boleh imagine tak macam mana?, mesti takleh kann..hihi). Tak payah kata duk dalam carseat, dalam stroller pun dia boleh buat. 


So, masa dia duk memberontak nak keluar dari carseat tu, carseat tu jadi macam tak stabil dan senget. Saya pun betulkan la semula carseat dia tu, plus tolak la balik badan dia masuk dalam carseat tu. Dek kerana tu, saya tak perasan jalan tu berselekoh, so sedar tak sedar dah naik atas divider, unfortunately dapat elak membahan papan tanda depan tu. Walaupun dah elak, terkena jugak sikit pada side mirror...

Memang saya akui lah, carseat tu macam dah padat sangat dengan saiz my baby sekarang. Plus dia memang tinggi, maybe dia tak selesa duduk dalam carseat tu dah. Kitorang memang plan nak tukar carseat dia tu. Infact semalam dah pun survey kat Mothercare, tapi stok dah habis (agaknya carseat Hadif merajuk kot tau kitorang nak beli yang baru). 


So, after this memang kena cepat cepat beli carseat baru untuk gantikan carseat lama tu. Semalam sempat beli stroller baru untuk Hadif kat Mothercare (Dah beli kat situ, merasa lah jadi membercard kan). Kebetulan ada sales kat Mothercare, so kitorang beli brand Mc Laren untuk stroller baru dia. 


p/s:Baru saya tau, Mc Laren adalah stroller yang paling ringan dan boleh digunakan sehingga kanak-kanak berumur 6 tahun = 25kg. So, untuk kegunaan jangka panjang kami rasa telah membuat pilihan yang tepat.=)


12 yang mengekspresikan diri:

Anah said...

mujur xe pape..lain kali kn lebih hati2..

aThidEaN said...

fuh, lasak sgt Hadif ..sian umi dia tak leh concentrate driving.nasib baik xde apa2..
Kemar, saya pun guna Mclarren Quest sport, kaler merah..mmg berbaloi-balok walaupon masa newborn dulu rs mcm xberapa sesuai walaupun boleh je guna..cuma masa tu dok jelez tgk quinny, hahha...tp skrg bila Ilyaas dah besar, rs sgt berbaloi..
n mmg plg ringan dan senang lipat, boleh handle sebelah tgn je sambil dukung baby...n senang nak sumbat dlm bonet kereta.
btw, kalau nk beli carset, td sy gi expo kt midvalley...banyak sgt booth jual carseat n stroller.esok last day.pastu, babycottage pon tgh buat sale skrg ni.sy beli carseat kat baby cottage aritu, n sgt puas hati, dapt rm400+ utk brand safety first

♥ Elin ♥ said...

alhamdulillah x der apa2..biasa lah budak meningkat usia mcm tuhler..kkdg die bertindak di luar kawalan kite.

nnti dah beli car seat baru mesti die ok.sebb dah selesa.

QueeN TerataI said...

x mampu le nak beli mclaren tu.. Anakku brand pun dah rasa tersangkut.. hehehehe ;)

Kemn Azmaili said...

@Anah,

hopefully dah ada carseat baru nanti, dia dah tak boleh nak lasak sangat..

Kemn Azmaili said...

@aThidEaN

betul tu..harap2 stroller baru ni dia selesa compare dgn previous punya..

actually ai pun pegi juga expo kat midvalley tu..dah ada yg berkenan tp dah takda stok la pulak..then pegi survey kat Mothercare Midvalley, dapat la..pun ada diskaun jugak..

Kemn Azmaili said...

@♥ Elin ♥

betul tu Elin, nak marahkan dia..apa la yg dia tau kan..all of this happened ada sebabnya..i jua=st took it as a process of learning..kalau tak jadi camni kita tak tau kann.. =)

Kemn Azmaili said...

@QueeN TerataI

takpe, mana-mana pun sama..asalkan berguna.. =D

fiszah_pjo said...

kemn, did u wanna try car pouch seat?.hehe..saya pun rasa nk tukar carseat kepada carpouch seat..baby kita duduk cm kita jugak..tp ada pouch yang make them more comfortable dan secure..hehe//then murah compare to carseat..tak makan ruang..hehe..klu nk yg mahal ofcos sgt comfy..u try la google2..sure best..for me practical utk bby yg da besar..dorang suka nk tiru mama dan papa die..tak suka lg duduk/tdo cam baby

ez_izah said...

yesss!!maclaren mmg best!

Kemn Azmaili said...

@fiszah_pjo

owh..first time dengar carpouch seat..is it safe for 9 mths baby? tp camne pulak dia nak sleep nanti ek..nak kena survey jugak benda alah ni..macam interesting!..btw, thanks for the info dear!

Kemn Azmaili said...

@ez_izah

best..lepas ni allignment tyr dah tak lari..haha..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...