Refleksi Diri

EKPRESIKU...

Monday, August 15, 2011

Kisah Si Tukang Jahit: Baju tak siap, baju hilang!!! Arghhh..

Salam,

Hari baik bulan baik ni den memang kalau boleh tak suke nak kurangkan pahala puasa ni..(puasa ke?hehe). Bukan nak sengaja nak sebarkan dakyah ye, just nak kongsi pengalaman supaya korang tak terkena macam saya yang "baik" dan cukup "penyabar" ni.

Alkisahnya, hari Jumaat hari tu, saya terpaksa la EL buat kali yang kedua dek kerana badan Hadif terlalu panas tu. So, lepas je balik dari klinik, saya ajak husband pergi ambil baju raya kami sekeluarga di Kompleks PKNS, Shah Alam. Bukan tak kesian kat my baby tu, tapi lagi kesian kalau nak pergi ambil baju tu esok (Sabtu), sebab dah tau dah mesti kena berasak-asak dengan ribuan manusia yang akan berkunjung ke situ. Sampai je, alhamdulillah..seperti yang dijangkakan..memang orang tak ramai..

Saya pergi hantar tempah baju awal bulan Jun ye kawan-kawan..Punyalah taknak kejadian tahun lepas berulang, so this year my husband dah sound awal-awal..beli kain awal-awal dan tempah awal-awal. Sepatutnya, baju saya tu hujung bulan Julai dah siap. Awal bulan Ogos, saya call tailor, dia cakap baju yang ada manik bagai tu belum siap lagi..ok, bahekkkklllaaaaahhh..aku sabar je..so dah bagitau awal-awal nak amik next 2 weeks lagi yakni Jumaat tu lah..Okay, lagi serunak bila Selasa lepas tu dia call cakap semua baju dah siap..boleh ambil bila-bila sahaja....

Sampai je kedai tu, saya duk menanguk la tunggu mana lah baju-baju ku tak kunjung tiba ni..Tunggu punya tunggu, dekat setengah jam..Alhamdulillah...ada punggg...Aik!! 2 lai je, "kak, mana baju melayu husband dan baby saye ye?..ha lagi satu suar dan maxi dress yang saya mintak potong hari tu kata dah siap..mana ye???". 

Tetibe dia terdiam..

Aku dah berbulu campur hangin satu badan tetiba rasa muke nak bertuko jadi hijo ni..Takpe..takpe kak..take ur time..cari la..selongkar la kak sampai jumpa..jangan sampai aku bersuara kak..Tapi apakan daya..suara aku nak terkeluar jugak kak.."Akak, akak tak kesian ke saya ke? Masa saya hantar baju raya ni takda orang lagi yang hantar baju raya kat akak...nape buat saya macam ni? ". Tetibe dia slumber balas," Dik, sabar la..!! (Ko suh aku pulak yang sabar kan? Memang terbaek la kau kak!)..akak ni banyak baju orang tempah ni..akak pun tak ingat dah mana satu baju yg awak tempah!!.Lagi satu baju melayu tu bukan akak yang buat..orang lain yang buat.. "

HAPE??? SESEDAP GULA DAN GARAM KO CAKAP TAK HENGATTTT!!!!! PAHTU BARU KO CAKAP KAT AKU YANG BUKAN KO YANG BUAT BAJU MELAYU?? HABIH SAPE YANG BUAT? ANTU KE????eeee....!!!

Rupanya baru lah saya tau yang sebenarnya baju melayu dia hantar kat orang lain!!! Kenape tak bagitau awal-awal!!!! Lepastu  sampai sudah, suar slack dan maxi dress saya tak jumpa dia cari. Dia cakap mungkin terbagi pada orang yg buat baju melayu tu..Paling tak boleh belaahhh, bila dia suruh saya pulak yang call  orang yang jahit baju melayu tu!!YA ALLAH, SABAR YE KEMN!!

Kak, kalau dah tau banyak sangat baju nak kena jahit,..kenapa amik tempahan juga??..Apalah salahnya time saya bagi akak kain saya tu, akak buat terus baju saya..masa tu akak bukan sibuk pun..

Kak, mana responsibility akak sebagai peniaga? Mudah betul cakap tak ingat? Kenapa tak maklum dari awal yang akak "sub" kan jahit baju melayu tu pada orang lain?

Kak, susah ke nak minta maaf atas kesilapan akak ni? Mengaku je lah yang akak dah buat silap? Ke saya yang silap, kak?


Apepun, saya nak baju husband dan baby saya siap minggu ni. Lagi satu, seluar dan maxi dress saya tolonglah cari balik..!!

Sekian.

5 yang mengekspresikan diri:

.:Mrs. Engineer:. said...

mak ai...apesal cmtu...trok kn...sy pn dh hntr baju raye bulan 6...tp x siap2 lg...risau gk ni...

btw, bg name kedai tailor tu...bley boikot ramai2...hu3

malika said...

hihihi..kes tukang jait tangguh2 and tak cukup tgn ni buat saya cr baju sendiri je. Serikk :)

Kemn Azmaili said...

@Yanie,

teruk kan? sabar je ni..kalo ikutkan hati nak mengamuk je hari tu..

kedai nama Sinimo tailor..kat ground floor..mmg tak recommend la sape2 pegi situ..hilang lg nanti..huhu

Kemn Azmaili said...

malika,

betul ..nak senang beli jela baju sendiri..byk dah yg cantik2..hehehe

Lynn Damya said...

Salam, aduhai sangat kejam tailor ni T_T boleh nangis sbb tahan marah klw sy kena mcm tu...wuwu..sian kat akak..

hmm, sy ni crafter jahit bantal handmade, mmg harus ada limit dlm menerima tempahan, sbb kita kerja sendiri, kalau malas n suka tngguh, tu yg jd byk alasan...kalau dh byk, jgnlah terima order lagi..hadui fikir duit saje ni...

sy xpernah kena mcm ni sbb suke beli baju dah siap je..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...