Refleksi Diri

EKPRESIKU...

Thursday, August 11, 2011

Gelagat Hadif..

Salam kepada semua pembaca X-presi,

Memandangkan my little baby baru je masuk 6 bulan, entri hari ni nak cerita pasal my baby yang makin hari makin lasak dan umi pula makin kurus..hehe..

Dah 6 bulan kan??Kejap je rasa anak membesar..semalam saya terpaksa sekali lagi bawa Hadif ke klinik (Annur, Putrajaya) sebab badan dia dah start rasa panas (dedar) akibat dari selsema dan batuk kahak yang makin hari makin teruk. Petang semalam babysitter dah bagitau dia duk nak menempel nak suruh dukung sebab saya tau dia tak selesa dengan keadaan dia yang kurang sihat tu..Kita yang dah tua ni sakit pun nak attention kan!,inikan pulak si kecil kita ni...

 So, lepas berbuka me n husband terus shoot ke klinik tu kononnya takut ramai kalo pegi lambat nanti..Sekali bila dah sampai, mak aaaaaiiiiiiiii...berderet orang sampai penuh semua kerusi..dan majoriti yang datang memang para-para bayi dan kanak-kanak..Memang musim budak-budak tak sihat sekarang ni kan..

Bila dah masuk jumpa Dr. Maria, kitorang explain la condition hadif yang dah makan ubat nak dekat seminggu tp still takda perubahan lagi..So, Dr.Maria decide suruh buat nebulizer untuk cairkan kahak..So, bila dah start buat kat my baby tu, nurse dah pesan pegang kuat-kuat maybe dia akan nangis sekuat-kuatnya sebab rasa macam lemas dengan asap. Saya pun pegang la dia kuat-kuat, nahhhh..memang dia lagi kuat dari ummi dia ni..dia loloskan badan dia sampai nak jatuh ke bawah..

Yang lawaknya..mula-mula kena asap neb tu dia layan lagi..kira macam muka pasrah habis la..dah lama skit dia dah tak diam dahh..gasak la ummi nak diamkan dia, nak kena nyanyi lagu "Satu labah-labah, cuba panjat perigi, bile hujan turun, labah-labah lari..bla-bla..." (okay ni lagu febret hadif which is lagu ni saja yg buat dia terpaku sekejap tengok tangan saye jadi labah-labah..hahaha)..dah abis nyanyi dia marah..pastu menjerit sekuat hati..saya tau dia marah nurse duk letak neb tu kat mulut dia..sebab mula-mula tu dia dah try gigit dah neb tu..haisshhh...anakku..anakku..Menjerit nye bukan main lame, menangis tak berlagu la sampai tak kuar suara..dah habis je ubat tu, secara spontannya dia mengeluh panjang..haaaaiiiiiiiiiiiii (lega kot)..bile kitorang tengok je muka dia, setitik pun tak kuar air mata...pandai berlakon yeeeeee!!!! budak bertuah sunggohhh...

Itulah kan..dalam umi dan daddy duk risau dengan keadaan dia, dialah sebenarnya pengubat risau kami. Dia macam happy bila bawak pegi klinik sebab dapat jumpa ramai geng seangkatan..peramah plak tu (mana tak tumpahnye kuah kalo bukan ke nasi..hehe)..Hadif sekarang memang teramat lasak, boy kan!!takkan Hadif nak sopan pulak umi!!..letak je kat atas toto, memang dia akan berguling-guling ikut suka suki dia lahh..buatlah pagar dengan bantal ke, bantal peluk ke..memang dia kasi redah je..seronok la tu sebab bulan puasa ni kitorang tido bawah depan tv..tido bertiga, bermakna hadif tak tidurla sorang-sorang dalam katil dia..

takpe nak..umi bagi can sebulan je tido sekali ngan umi n daddy..pasni..kembali ke katil kamu semula ye, .hehehe..kalau dukung dia sekarang memang meliar semacam, nak sampai ke umah babysitter tu jenuh duk berperang ngan dia..ha, kalo nak pakai baju  + pampers..sama jugak..sekali lagi lagu "labah-labah" menjadi pilihan..sampai dah siap pakai lah umi kena nyanyi "labah-labah" tu..Saya ajar tepuk amai-amai, sikitpun tak heran, balik-balik dia amik tangan kita masuk mulut nak gigit..Hadif ni..tak tradisional langsung..hehe..Ha, ada satu lagi lagu yg boleh dia diam seminit (je), tiap-tiap pagi otw hantar dia ke rumah BS, saya akan nyanyikan lagu "Alif, ba, ta , sa, jin, bla..bla..hamzah, ya"..sampai je "Ya" tu dia kembali liar..penat jugak nak berperang dalam keta pulak..

Lepas letak je dia dalam rumah BS, statement biasa yg saya cakap," Ok sayang..umi nak work, petang kita jumpa ok..hadif be a good boy ye..babai..assalamualaikum...". 

Pagi tadi tetibe dia jawab"Babaiii.....". omg!!!, rasa tak jadi nak gi work bila dengar dia sebut babai..BS pun terkejut sambil membulatkan mata!!...

Kebetulan je kemn..rilek le..tunggula dia pandai cakap nanti..ko pulak tak sabar nak hantar dia ke rumah BS..hehehe..

Begitulah gelagat anakku...

Budak bertuah ni...


Sekian.

8 yang mengekspresikan diri:

ceritabulan said...

bestnye ada baby!!! mahu baby juga!!

\\(-.-)//

Kemn Azmaili said...

memang best!!! cepat2 kawin la baru ada baby =p

Princess Cindellyna said...

Hadif dah bleh cakap!!!brilliant Hadif!

ceritabulan said...

sudah...tapi belum diberi rezeki..heee..sedang berusaha!

Anah said...

umur2 skrg ni mmg baby tgh nak lasak, anah buat benteng tinggi2 guna bantal sronok plak Adam tu duk panjat2

Kemn Azmaili said...

@Farah,

dia tersasul je tu..suh cakap lagi pastu, dah tak mo dah..hehehe

Kemn Azmaili said...

@ceritabulan,

insyallah..doa banyak2 k..rezeki akan muncul jua nanti.. =)

Kemn Azmaili said...

@Anah,

memang dah start lasak kann...nama pun boy..heheh =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...