Refleksi Diri

EKPRESIKU...

Tuesday, August 16, 2011

Help me, mommies!!

Help me, mommies!!!..

Lately ni my baby selalu refuse kalau saya nak bagi dia susu. Tak taulah kenapa, maybe sebab dia tak sihat ke ek? Fyi, sayadah stop breastfeed my baby since he was 3 months old..Bila dah start kerja saya akan bagi direct je pada waktu malam tapi selepas saya pergi kursus outdoor seminggu hari tu..my baby terus dah tak nak direct. So sekarang memang dia hanya minum fm je..frust sangat tapi ape kan daya..sob..sob..sob..

Sekarang dia baru nak baik demam, tapi tu la saya risau sangat sebab bila saya bagi susu dia tutup rapat-rapat mulut dia. Tapi pandai pula dia nak minum, bila saya bagi dia air masak. Kalau air masak cepat je dia habiskan..Tapi tu la kan..takkan la saya nak bagi dia minum air masak je kan!!

To all mommies out there, pernah tak ada pengalaman macam ni??

Kindly need your recommendation or any tips that you could share..Please...


13 yang mengekspresikan diri:

Nuyue Jannah Bt Muhammad said...

Owh ari tu my baby bOy cam tu jugak.. tapi dia since lahir lagi x BF, sbb kami amik dia as anak angkat n bagi FM jek.. Tapi my sis, bagi FM tu sambil ajk dia main2..

wat susu bkn dlm kuantiti yg banyak, kalu tengOk dia cam nk lagik, baru tambah cket..

Kemn Azmaili said...

@Nurul,

oh, baru tau ko amik anak angkat..dah buat sikit-sikit dah tapi dia refuse jugak..takkan la dia tak suke dah susu ni kot..btw, thanks for the info!!!

Finaz Jaafar said...

sy bukan mommy so xda suggestion yg bernas..
tp kn cbe akk tukar prisa susu tu..kn skrg susu de prisa honey, choc..

Kemn Azmaili said...

@Finaz Jaafar,

itulah..tengah terfikir benda yg sama jugak..rasa nk try susu lain jugak la..thank u dear.. =)

Norazlin Binti Dzulkarnain said...

kemm, di baru baik demam kan..erm..ada check x dier sakit tekak ke..takut sebab tu dia xnk minum susu..baby kak lin penah cam ni gak..dia x nk minum susu..cuba bg glukos jugak instead air masak utk bg tenaga kt dier sebab dia x menyusu kan.. sian lak tkt xde energy.

Anonymous said...

kemn,tukar perisa la..dulu anak yan tak nak jugak isap susu..die mcm jemu..pastu tukar perisa coklat mmg kuat gila menyusu..mlm2 pampers tak dapat tampung dah siap bocor lg..sebelum ni tak pun..tukar perisa je..budak cpt jemu..plak2 dia tak sehat sgt

Kemn Azmaili said...

@Kak Lin,

Thank you kak lin. dah check hari tu..dia memang batuk kahak tp takde pulak doc check tekak dia..owh glukos ye..ok ok..btw, thanks kak!!

Kemn Azmaili said...

@Yan,
Tengah fikir jugak nak tukar susu ni..tapi nak try dulu..mane tau kan berhasil..thanks alot yan!!

Norazlin Binti Dzulkarnain said...

Kemm..baby yg stop awal bf mmg mudah sakit, demam etc. so kak lin amalkan baby kak lin scott emoltion (btul ke eja?) hehe... dari kecik lagi.. baby kak lin pun stop bf masa 4 months. bukan pe utk tmbh antibodi badan dier..

Kemn Azmaili said...

owh..so scott emulsion tu dah boleh bagi masa6 bulan ye..nak beli la jugak..betul tu kak lin..nak tmbh antibodi badan..tq again kak lin..

^effa^ said...

effa still bf lagi, tapi kalau kes mcm ni try tukar susu.. tips kalau nak try bagi yang murah ke mahal.. hehe. ;)

aThidEaN said...

Kemn: dulu masa Ilyaas demam mcm tu jugak.I bg air zam-zam n lenyek2 kurma pastu letak kat lidah dia..buat slow2, sekurang kurangnya ada energy dr kurma tu kalau dia tak nak minum susu.

F.Nesyita said...

Hai kema, fayyadh pun penah camtu..wat susu xhbs pun..actually, kalo baby bru baik demam mmg kurg gak nk susu, tekak stil xsedap.mybe leh check either tekak or dlm mulut hadif kut ade mcm ulser ke (mcm putih2kalernye).yg tu kalo jumpa Doc akan bg gel utk sapu. Kalo bagi air kosong, campur sket madu baik utk dlman kan..Tukar susu?boleh jadi..n fayyadh pun baru tukar susu..mmg btulla tips ^effa^ tu..tukar kepada yg mahal dh plak skrg..huhu..xpela..utk anak..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...