EKPRESIKU...

Monday, August 8, 2011

Resepi: Roti Jala dan Kuah Kari Ayam dan Daging

Semalam saya ajak kawan-kawan masa ofis lama di KPM dulu berbuka bersama-sama di rumah saya. Kitorang buat Potluck. So, memandangkan me n husband memang penggemar tegar roti jala, saya nak cuba buat roti jala la. Seyes memang tak pernah buat sebelum ni, kuah kari pun aku tak pernah masak (sebab tak berapa gemar kari). Demi suami yang rintihkan air tangan isteri (hehe), aku dengan bersemangat waja nya nak mencuba buat resepi ni. So, malam sebelum tu saya dah ready dengan kuah kari (kena buat awal sebab kalo buat siang dah takleh rasa, tetibe masingg, masangg, manisss kang..tak laku kari gua..penat menjala je nanti..hukhuk).

So, ini antara bahan-bahan dan cara membuatnya:

ROTI JALA UMI SAYANG DADDY
(hehe..kire trademark lah kalo masakan 1st time mesti ada nama..hehe)

Bahan-bahan:
- 1 biji telur
- 2 cawan tepung gandum
- Secubit kunyit serbuk untuk pewarna
- Garam secukup rasa
- 2 cawan air
- daun pandan diikat untuk merenjis minyak

Caranya:

Masukkan semua bahan diatas tadi di dalam blender. Kisar sehingga adunan tersebut sebati. Dah siap blend, tuangkan ke dalam mangkuk. Sediakan kuali leper, saya pakai frying pan je. Renjis minyak menggunakan pandan yang dikat tadi..Lepas tu mulalah menjala!!! Buat bulatan dari luar ke dalam. Nipis-nipis saja, jangan lupa kawal api perlahan supaya ia tak hangit. Okayyy, Dah siap..Senang bangett!! =)

Yeahh..mari..mari..menjalaaaaa!!! =)
first try..hampe..hampehh.. =(
Practice make perfect!!! =)

Lagi dan lagi...

***************

KUAH KARI X-PRESI QU

Bahan-bahan:

- 6 ulas bawang merah
- 4 ulas bawang putih
- 4 sekawan (kulit kayu manis, buah pelaga, bungan cengkih, bunga lawang
- serbuk kas kas
- daun kari
- daun pandan
- asam jawa
- sebiji lobak dipotong dadu
- 2 biji kentang dipotong dadu
- serbuk kari
- cili boh/serbuk
- Ayam dan daging dipotong dadu
- Santan

Caranya:

- Serbuk kari dicampurkan dengan cili serbuk dan serbuk kas kas. Masukkan air dan kacau hingga sebati. Asingkan ditepi.
-Panaskan minyak dan tumiskan 4 sekawan tadi. Selepas tu masukkan bawang merah dan bawang kecil yang ditumbuk tadi. Masukkan juga daun kari
- Dah naik bau dan nampak kuning, masukkan campuran yang diasing kan tadi. Tumis sehingga pecah minyak. Masukkan daun pandan untuk rasa wangi.
- Masukkan air asam jawa untuk nak rasa masam-masam sikit. Boleh juga digantikan dengan tomato. Kalau taknak rasa masam pun takpe, tak perlu letak.
- Agak-agak bahan menumis tadi dah garing, masukkan daging dan ayam yang dipotong dadu tadi. Dah nampak masak daging dan ayam tu, boleh masukkan lobak dan kentang tadi.
- Kemudian baru masukkan santan.
- Masukkan air dan garam secukup rasa. Kalau nak rasa manis, letak gula skit.
- Tunggu sehingga mendidih,..okay dah siap untuk hidangan

Kari tengah menggelagak atas dapur..

p/s: Sahur sebelum tu, my husband dah rasa..okay!! Dia kata passss!!! Sedapppp...mekacehhh yangg..!! =)


18 yang mengekspresikan diri:

kak dian said...

Kema, kak dian da lama ade resepi ni tp xde acuan nak menjala. Kema jala pakai apa?

MRS. K said...

penah buat roti jala sekali, tapi kecah la skit dapor tu kan dengan tepung.. huhu

Anah said...

barang nak menjala dah ada,tp xconfident nk menjala bulan2 puasaa ni=)

ummiaqeef said...

sedapnye.. x pernah buat lg..tp teringin gak..kena beli acunnye dulu..hihi

F.Nesyita said...

wah menjala di bulan pose..byk jala dpt tgknyer..well done..sape je yg dtg berbuka kema?bestnye jmpa dorg lg..

Bulan Purnama said...

pearghh .. roti jala memang faveret .. selalu gak beli kt bazar .. sedap ..

Kemn Azmaili said...

Kak dian,

kema jala pakai acuan dia lah..beli kat carrefour..

Kemn Azmaili said...

MRS. K,

memang kecah skit la..lepas tu nak kena lap balik yg masakk tu..hihi..

Kemn Azmaili said...

Anah,

Apa lagi, brg dah ada..menjala sajjaaa...nak kena practice dulu..cube buat malam..boleh la kite rase skali kalo terliur...hehehe

Kemn Azmaili said...

umi aqeef,

betul, kena beli acuan dia baru la boleh..roti jala mmg sedap..ada ke yg tak suke ye? =)

Kemn Azmaili said...

Tak sangka hasilnya sebanyak tu. ni kalo menjala kat laut, rasanya dapat ikan paus kot..hahaha..lama tu menjalaaaa...hehehe

yg dtg kak mai kak huda, syed n fathiah, nenek pun ada..

Kemn Azmaili said...

Bulan Purnama,

memang sedap kan..kalo beli kat bazar ramadhan siap nak kena beratur... =)

Green Apple said...

seronoknya menjala atas kuali :)

Kemn Azmaili said...

@Green Apple,

betul!!! seronok..layan habis!!! hehe

ijan said...

Salam, kami sekeluarga suka sangat dengan roti jala ni. :)

Kemn Azmaili said...

Ijan,

Kami pun suka roti jala... =)

kak dian said...

Ape da tajuk roti jalan...hehehe

btw, hr ni insyaAllah kak dian dpt menjala. ade kwn kt sini yg ade acuan sudi nak beri pinjam.=)

Kemn Azmaili said...

ape dah tajuk salah...hahahah..nasib tak tambah g belakang tu..kang tak selera terus org tgk..hehehe..wah wah..menjala di bumi sudan!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...